Kereső toggle

Úti patika

Nyaraláskor se felejtsük otthon a gyógyszereinket!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hamarosan itt a nyár, a szabadságolások időszaka. Egy kellemes kikapcsolódást ígérő nyaralást azonban könnyen beárnyékolhat egy váratlan rosszullét, fertőzés vagy betegség. Ezért – különösen külföldi utaknál – kulcsfontosságú, hogy vigyünk magunkkal egy úti patikát, és állandóan szedett gyógyszereink mellé tegyünk be néhány alapkészítményt.

Még jóval indulás előtt gondoljuk át, az egyes családtagok mely gyógyszereket szedik folyamatosan, mit kell majd feltétlenül magunkkal vinnünk. Adott esetben a felkészülés így hosszabb időt is igénybe vehet, hiszen lehet, hogy fel kell íratnunk a készítményeket, és gondoskodnunk kell azok kiváltásáról. Ha például valaki tudja magáról, hogy allergiás a darázs- vagy egyéb rovarcsípésre, feltétlenül gondoskodjon a megfelelő ellenszerről, ami így akár életmentő is lehet. Ha valakinek asztmás vagy allergiás rohamokra is számítania kell, a szükséges gyógyszer mellett az alkalmazandó segédeszköz (inhalátor vagy egy esetleges injekció) is legyen kéznél.

Ha külföldre, netán egzotikus tájakra utazunk, fennállhat az ételmérgezés vagy valamilyen bélfertőzés kialakulásának veszélye. Általában véve már maguk a megváltozott körülmények is némi stresszt idézhetnek elő, az ismeretlen, újfajta ételek, fűszerek vagy a csapvíz kellemetlenkedő baktériumokat rejthet magában. De a legnagyobb veszélyt még így is sokszor a túlevés jelenti, ami felerősítheti vagy előidézheti például az epepanaszokat.

Heveny görcsös fájdalmakat, simaizomgörcsöket idézhet elő epekő vagy epehólyag-gyulladás, húgyúti kő vagy gyulladás, bél- és gyomorproblémák, vagy egyéb emésztőszervi problémák. Az ilyen tünetek enyhítéséhez szükség lehet görcsoldó, fájdalomcsillapító szerekre. Utazás előtt ezért jó, ha ezekből is „betankolunk”, és nem árt tanulmányozni azt is, melyik milyen jellegű fájdalom, gyulladás vagy görcs kezelésére jó. Hasznos becsomagolni emésztést, epeműködést elősegítő, enzimpótló szereket is, és ne felejtkezzünk el egy esetleges hasmenés vagy székrekedés előfordulásáról sem.

Talán az egyik legkellemetlenebb „intermezzót” egy váratlan fogfájás jelentheti. Legjobb persze ilyen esetben is a megelőzés: már az utazás előtt gondoskodjunk olyan fogkrémről, fogápoló szerekről, amelyek védik az ínyt, csökkentik annak esetleges gyulladását, és hatékonyan távolítják el a fogkövet. Manapság már a fogselyem sem luxus, sőt, hozzátartozik a mindennapi fogápoláshoz, ráadásul az útipoggyászban is könnyedén elfér. A fájdalomcsillapítók kiválasztásánál mindenképpen vegyük figyelembe, melyik alkalmazható hatékonyan fogfájásra. A műfogsorral utazók szintén gondoskodjanak a megfelelő tisztítószerekről és rögzítő krémekről.

Sokan szenvednek hányingertől egy-egy hosszabb út során, ezért ennek csillapítására is jobb előre gondoskodni. Ha valaki visszérrel, vénás problémákkal küzd és hosszú útra indul (pl. busszal vagy repülővel), feltétlenül csomagoljon be olyan vény nélkül kapható gyógyszereket vagy táplálék-kiegészítőket, amelyek elősegítik a keringést és gondoskodnak az erek karbantartásáról. Ilyenkor különösen fontos, hogy a rendszeresen szedett vérhígító hatású gyógyszerek se maradjanak otthon. Diabétesszel élők ne hagyják otthon a vércukormérőt (megfelelő mennyiségű tesztcsíkkal felszerelve), a magas vérnyomással küzdők pedig vigyék magukkal a vérnyomásmérőjüket és a szükséges gyógyszereket.

Egy-egy enyhébb megfázásra vagy például a busz, a repülő vagy a szálloda légkondicionáló berendezése által okozott légúti fertőzésre is jó, ha előre gondolunk: vigyünk magunkkal torokfertőtlenítőt, köhögés elleni szert (szirup helyett célszerűbb valamilyen tablettát vagy cukorkát csomagolni, mert a szirupok hűtést igényelnek), orrkenőcsöt és lázcsillapítót.

Ha valaki egy súlyosabb betegségből lábadozik, vagy krónikus betegség miatt legyengült az immunrendszere, nem feltétlenül kell lemondania a családi utazásról. Ilyenkor különösen fontos, hogy átgondoljuk, milyen immunerősítő szerekre lesz szükség – ma már ugyanis rendelkezésre állnak olyan készítmények, amelyek képesek aktiválni az immunitást, és ezáltal kivédeni egy újabb fertőzést.

Mindez persze kimerítőnek tűnik, de úgy kell kialakítani az úti patikát, hogy a megfelelő, esetlegesen sürgősen szükséges szerek kéznél legyenek, mert bármennyire is felkészültünk minden eshetőségre, nem tudjuk magunk „orvosolni” a helyzetet, ha a szálláson felejtjük a gyógyszereket. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: