Kereső toggle

BULLET JOURNAL

A személyre szabott tervezőnapló

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az év eleje az az időszak, amikor még a legrendetlenebbek is beruháznak egy határidőnaplóba, majd az első néhány hét után csalódottan temetik el a fiókjuk legmélyére. Ryder Carroll, megelégelve a sokéves próbálkozást, kifejlesztett egy saját módszert, ami azóta bejárta a világot.

Az egyik probléma, amivel a sikeres vállalkozó naponta szembenézett, az a füzetekből folyton kieső, össze-vissza tárolt lapok voltak, amiket persze sehogy sem lehetett rendbeszedni. Egy másik közismert jelenség az, amikor a klasszikus határidőnaplók szoros, órára lebontott felületével találkozunk. Sokan, amikor szembesülnek a ténnyel, miszerint nem tudják percre pontosan uralni a napi beosztásukat, inkább meghátrálnak. Saját magukat pedig örökre elkönyvelik egy „reménytelen esetnek”, aki sose változhat meg, és nem is lehet rendezett.

Ezt teljes mértékben megcáfolja a Bullet Journaling (jelnaplózás) nevezetű módszer. Persze azt egyetlen füzettől sem várhatjuk el, hogy az életünk legalapvetőbb problémáira megoldást nyújtson, vagy valamilyen csoda folytán azok önmaguktól elpárolognak.

A módszer egyszerűségének és átláthatóságának köszönhetően ugyanakkor sokkal egyszerűbbnek tűnnek a mázsás feladatok.

Kezdetnek nincs is másra szükségünk, mint egy füzetre és egy írószerre. Ezek gyakorlatilag bármilyenek lehetnek, csak néhány hasznos tanácsot tartsunk szem előtt: a füzet legyen elég nagy ahhoz, hogy átlátható legyen, de ne túl nagy, mivel sokat fogjuk magunkkal hordani. A legmegfelelőbb egy A5-ös, négyzethálós füzet, de lehet sima vagy vonalas lapú is. Az írószer pedig ne üssön át, mert az csak nehezíti a dolgunkat.

Egy jelnapló (Bullet Journal – röviden BuJo) közel sem csak egy átlagos határidőnapló, hanem egy teendőlista, rajztömb, jegyzetfüzet, idézetgyűjtemény, napló – de sok-sok más célra is használhatjuk, hiszen csak a képzelet szabhat határt a kreativitásnak. A napló nyelve a rapid logging (gyorsfeljegyzés).  Minél egyszerűbb valami, annál kevesebb időt vesz igénybe, és ez igaz akármelyik rendszerezési módszerre is. A rapid loggingnak négy kulcsfontosságú összetevője van: témakörök, lapszámok, rövid mondatok és jelek.

Ilyen értelemben még az aktuális dátum is egy témakör, minden más ez alá tartozik. Ne felejtsük el rögtön megszámozni az oldalt, ahol tartunk, mivel ez még fontos lehet! A teendők elé egy apró pont kerül. Ha egyet elvégzünk, ebből egy x-et alakítunk ki. Abban az esetben, ha nem tudjuk aznap befejezni, egy „>” jellel látjuk el, ami azt mutatja, hogy másnapra marad. Ha aznap részt kell vennünk egy eseményen, a pont helyett üres karikát rajzolunk a lapra, amit, ha azzal végzünk, besatírozunk. A megjegyzéseinket, ha vannak, egy vonallal jelezzük. Amikor egy feladat sürgetően fontos, egyszerűen elé teszünk egy csillagot. Felkiáltójelet akkor használunk, ha valami különösen inspirál. De persze mi is bevezethetünk új jeleket, hogyha ezek könnyítenek a dolgunkon.

A jelnaplóra a legcélszerűbb úgy tekintenünk, mint egy keret, amely összefogja a különböző célt szolgáló darabkákat egy egésszé. Hogy ez megtörténhessen, és össze tudjon állni a kép, célszerű tartalomjegyzéket, jövőbejegyzést, illetve havi és napi bejegyzéseket kialakítani. A tartalomjegyzék csupán abból áll, hogy minden esetben, amikor egy új témakört kezdünk meg, az első oldalak egyikére felírjuk ennek a nevét és az oldalak számát, ahol ez megtalálható.

Az indexet, illetve tartalomjegyzéket követő két oldalra egy féléves naptárat jegyezhetünk fel (ami a jövőbejegyzés – future log). Ezt legegyszerűbben két-két vízszintes vonallal oldhatjuk meg, így létrehozunk hat egyforma szekciót. Ez a lépés nem kötelező, de nem árt, ha megvagyunk vele. Az eredeti módszer alapján nem is kell a napokat meg a dátumokat egyenként beírnunk, csak a legfontosabbakat, amiket aztán átírhatunk a napi beosztásainkba. A hónapokat egyenként célszerű lebontani, éspedig a legkézenfekvőbb időben, amikor az előző hónapnak vége van (monthly log). Ekkor az adott oldalra egy függőleges számsort írunk fel, ami mellé az adott nap kezdőbetűje kerül (például h, k, sz, cs, p, sz, v – ez a havi bejegyzés). A napi bejegyzések a már említett módon működnek, gyorsfeljegyzéses módszerrel (daily log). Ha nem telik be az oldal, nyugodtan kihasználhatjuk másnap is, nem kell órára pontosan beosztanunk a rendelkezésre álló helyet, hiszen sose tudhatjuk, milyen is lesz a mai nap.

A rendszer szépsége abban rejlik, hogy teljesen személyre szabható, nincsenek fölösleges elemek, amiket nem tudunk kihasználni, egyszerűen azt vetjük papírra, ami aktuális. Ha nem megfelelő a napi beosztás, megoldhatjuk egy hétre lebontva, két oldallal. Vezethetünk benne születésnapi jegyzéket, bevásárlólistát, fitnesz-gyakorlatjegyzéket, szokásfigyelőt, kívánságlistát, hálanaplót; ajánlott könyvek, filmek, kulturális események listáját… A lényeg, hogy mindig magunkénak érezhessük, és ne okozzon gondot, hogy hol találjuk meg a szükséges információkat. És ha véletlenül valamit nem sikerült befejeznünk adott időn belül, egyszerűen „átvándoroltatjuk” a következő szakaszba, legyen az nap, hét vagy hónap.

A módszer sikere mellett szól az is, hogy a különböző közösségi hálók számos dekoratív, illetve praktikus ötlettel szolgálnak a kezdő jelnapló-tulajdonosnak. Hamar megmutatkozik benne az egyéniség, hiszen a napló stílusa teljes mértékben attól függ, hogy a tulajdonos mit részesít előnyben, és mennyire hagyja megmutatkozni ízlését. Természetesen egy fehér lap nem jelent mindenkinek egy kihasználatlan vásznat, de megéri egy kis játékosságot belevinni a mindennapok fergetegébe.

Akárhogyan is döntene a Kedves Olvasó, egy dolgot érdemes megjegyezni: sosem egy módszernek köszönhetjük a sikereket, eredményeket, örömteli pillanatokat. Nem egy notesz vagy határidőnapló fogja feloldani a feszültséget. Ez egy segédeszköz, ami akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha merünk álmodni és szembenézni a realitással – egyszerre.

Olvasson tovább: