Kereső toggle

Jobb későn, mint soha

Felkészülés a téli autóutakra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sok autótulajdonos az első hó leesésekor kap észbe, hogy elérkezett az idő a jármű téliesítésére. Pedig az őszi–téli időszak beálltával a rövidebb nappaloknak köszönhetően többet kell sötétben autózni, a hideg idő hatására pedig nehezebben indulhat az autó, rosszabbak a látási viszonyok, vizesek, csúszósak az utak. Összességében meglehetősen sok környezeti tényező nehezíti az autózást. A biztonságos, zavartalan téli közlekedés és a gépjármű állagmegóvása érdekében célszerű felkészíteni az autót a zord időjárásra.

A szakértők szerint, amikor az átlaghőmérséklet +7 Celsius-fok alá csökken (azaz a hőmérséklet-ingadozásból fakadóan hajnalban már fagy), érdemes lecserélni a nyári gumiabroncsokat a télire. A téli gumik a +7 fok alatti, őszi–téli útviszonyokra készülnek, jobban tapadnak az úthoz, lágyabb anyagból készülnek, mint nyári társaik. Rendeltetésszerű használattal kevésbé kopnak. Szakemberek szerint télen 2-4 hetente, hideg állapotban célszerű ellenőrizni a gumiabroncsok légnyomását, mert az optimális érték szinten tartásával maximalizálni tudjuk az élettartamukat és a tapadásukat. Emellett minimum 4 milliméteres futómintázati mélységre van szükség ahhoz, hogy a téli gumiabroncs lamellái és a vízelvezetés kellően hatásos legyen. Nem ajánlott hat évnél öregebb abroncsokkal járni.

Három évnél idősebb akkumulátor esetén ajánlott ellenőrizni annak teljesítményét, ugyanis nagy hidegben az jelentősen csökkenhet, ami nehézkessé teheti az indulást. Az olajszint, a fékek, a légszűrő ellenőrzése szintén elengedhetetlen gyakorlat a téliesítés során.

Kétségtelenül az autó gumialkatrészeinek legnagyobb ellensége a fagy. Az ajtók tömítő gumijai, az ablakok gumipereme különös figyelmet igényelnek. Ezek megóvására sokan a szilikont ajánlják, azonban a spray formájú termékekkel igencsak nehéz a gumicsíkokat gazdaságosan kezelni. Alternatív megoldásként paraffinolajat is lehet használni.

A hűtőfolyadékról sem szabad elfelejtkezni a rossz idő beköszöntével. Mindenképpen szerezzünk be fagyállót, amelyet szervizben vagy benzinkúton célszerű be is méretni, továbbá ennek szintjét is ellenőrizni kell. Emellett téli, fagyálló ablakmosó folyadékkal ajánlott feltölteni a szélvédőmosó tartályát is, elkerülve ezzel, hogy az a mínuszokban be-, illetve szétfagyjon. Az esős, havas, csapadékos idő miatt az ablaktörlő lapátok megfelelő állapotára van szükség ahhoz, hogy zavartalanul lehessen kilátni a szélvédőn.

A rövidebb nappalok még indokoltabbá teszik az összes lámpa és fényszóró rendszeresebb ellenőrzését. Ha nem világítanak az elvárt távolságba a fényszórók, vagy épp túl erős fényt bocsátanak ki, célszerű ennek a beállítását finomítani a szervizben. Télen, a latyakos időben azonban könnyebben szennyeződik a fényszóró, így azok tisztítása gyakrabban lehet esedékes, mint száraz időben. Emellett pótizzókat is érdemes az autóba bekészíteni.

Az úttestekre szórt só a fémlemezekre, abroncsokra kedvezőtlen hatással van, ezért a szakemberek javasolják a karosszéria viaszos kezelését. Emellett pedig a nyári szőnyeggarnitúra helyett praktikusabb megoldás a gumiszőnyeg, ami nem ázik el, így a kellemetlen szagok kialakulását is elkerülhetjük.

A fenti teendők elvégzésén túl a hétköznapokat megkönnyítő olyan eszközöket is célszerű beszerezni, mint a jégkaparó és egy kis seprű a jég és a hó eltakarításához. A jégoldó, vontatókötél, hólánc különösen havas hegyi utakra nélkülözhetetlen. Arra az esetre pedig, ha a távirányítóban az elem lemerülne – amennyiben távirányítóval szabályozható a nyitás-zárás –, egy zár-jégoldó jól jöhet, melyet praktikus nem az autóban tárolni, hogy szükség esetén könnyedén elérhető legyen.

Olvasson tovább: