hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobb későn, mint soha
Felkészülés a téli autóutakra

2016. 11. 28.
Sok autótulajdonos az első hó leesésekor kap észbe, hogy elérkezett az idő a jármű téliesítésére. Pedig az őszi–téli időszak beálltával a rövidebb nappaloknak köszönhetően többet kell sötétben autózni, a hideg idő hatására pedig nehezebben indulhat az autó, rosszabbak a látási viszonyok, vizesek, csúszósak az utak. Összességében meglehetősen sok környezeti tényező nehezíti az autózást. A biztonságos, zavartalan téli közlekedés és a gépjármű állagmegóvása érdekében célszerű felkészíteni az autót a zord időjárásra.

A szakértők szerint, amikor az átlaghőmérséklet +7 Celsius-fok alá csökken (azaz a hőmérséklet-ingadozásból fakadóan hajnalban már fagy), érdemes lecserélni a nyári gumiabroncsokat a télire. A téli gumik a +7 fok alatti, őszi–téli útviszonyokra készülnek, jobban tapadnak az úthoz, lágyabb anyagból készülnek, mint nyári társaik. Rendeltetésszerű használattal kevésbé kopnak. Szakemberek szerint télen 2-4 hetente, hideg állapotban célszerű ellenőrizni a gumiabroncsok légnyomását, mert az optimális érték szinten tartásával maximalizálni tudjuk az élettartamukat és a tapadásukat. Emellett minimum 4 milliméteres futómintázati mélységre van szükség ahhoz, hogy a téli gumiabroncs lamellái és a vízelvezetés kellően hatásos legyen. Nem ajánlott hat évnél öregebb abroncsokkal járni.

Három évnél idősebb akkumulátor esetén ajánlott ellenőrizni annak teljesítményét, ugyanis nagy hidegben az jelentősen csökkenhet, ami nehézkessé teheti az indulást. Az olajszint, a fékek, a légszűrő ellenőrzése szintén elengedhetetlen gyakorlat a téliesítés során.

Kétségtelenül az autó gumialkatrészeinek legnagyobb ellensége a fagy. Az ajtók tömítő gumijai, az ablakok gumipereme különös figyelmet igényelnek. Ezek megóvására sokan a szilikont ajánlják, azonban a spray formájú termékekkel igencsak nehéz a gumicsíkokat gazdaságosan kezelni. Alternatív megoldásként paraffinolajat is lehet használni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!