Kereső toggle

Idén is vetőmagosztó akció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által szervezett vetőmagok szétosztásának feladatát vállalta el az idei évben is a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ). Az aktivisták az ország szinte valamennyi pontjára, összesen 22 ezer családhoz juttatják el a magokat – az akció célja, hogy a nélkülöző családokban élő gyerekek is friss élelmiszerekből álló, változatos étrendhez juthassanak.

2011 óta segíti a HISZ a Minden Gyerek Lakjon Jól! (MGYLJ) Alapítvány miniháztáji vetőmagosztó akcióját. A program keretében a Szeretetszolgálat önkéntesei eljuttatják az Alapítvány csomagjait Csengersimától Magyarmecskéig mintegy 22 ezer rászoruló családhoz.

A feladat komoly logisztikai és szervezési feladatokat jelent a szervezet számára: az ország délnyugati térségeire jellemző apró- és törpefalvaktól az alföldi agrártelepülésekig mindenhol más-más nehézségekkel kell megbirkózniuk az aktivistáknak. Az idő eközben ketyeg: a magokat a HISZ már a korai vetés időszakában szeretné a nélkülözőkhöz eljuttatni.

„A mi térségünk jellemzően aprófalvakból áll. A helyzetünk pontosan ettől különleges: kevés ember él egy-egy településen, emiatt viszont egy-egy körben nagyon sok falut fel kell keressünk” – mutatja be a kihívásokat a HISZ pécsi csoportjának vezetője. Agyaki Mónika hozzátette: csak a legutóbbi hétvégén egy nap alatt nagyjából 90 településen jártak – és összesen közel 2 ezer családhoz juttatták el az adományt. Ehhez az eredményhez 30 helyi önkéntes munkájára volt szükség, akik 10 autóval vágtak neki az utaknak.

A kihívások Agyaki szerint ugyanakkor eltörpülnek a program szépségei mellett. Mint mondta: a vetőmagosztásba az aktivisták óriási lelkesedéssel kapcsolódtak be – és örömmel tapasztalják, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok fiatal van köztük.

„A MGYLJ célja az, hogy nem halat kell adni az embereknek, hanem hálót és meg kell őket tanítani halászni” – fogalmazott a debreceni HISZ egyik aktivistája, aki a berettyóújfalui járásban vezeti az osztásokat. Náluk a helyzet épp fordítottja a pécsiekének: habár összesen „csak” 10 településre látogattak el a járásban, mégis összesen mintegy ezer  családnak tudtak segíteni.

Törös Attila tapasztalatai egyébként azt mutatják: az alapítvány fentebb megfogalmazott célkitűzése teljesülni látszik. „Ha sokszor csak kismértékben is, de látható, hogy az évek alatt az emberek gondolkodásmódja változik, formálódik. Az öngondoskodásról, a saját sorsuk jobbra fordításának alakításáról ilyen eszközökkel is lehet tanítani az embereket” – mondta Törös.

Azt szinte mindenki kiemelte: a sokszor mélyszegénységben élő emberek napi megélhetési gondokkal küzdenek. Számukra jelentenek érezhető, kézzelfogható segítséget a kiosztott csomagok.

„A Dráva árterében, Ormánság területén nagyon jó földek vannak – de óriási a szegénység is. Ami magot mi kiosztunk az egy hozzávetőleg 150-200 négyzetméteres konyhakert beültetésére ad lehetőséget. Egy ekkora kert már alkalmas arra, hogy egy 4-6 tagú család élelmezésében érezhető segítséget jelentsen” – fogalmazott a pécsi szervezet vezetője.

Az aktivisták egyébként azt mondták a Heteknek: több helyről is érkeztek beszámolók arról, hogy családoknak nem csak saját megélhetésükben nyújtott segítséget a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által biztosított vetőmag. Egy sor településen az ott lakók a helyi óvodákba, iskolákba is vittek a termésből, így az odajáró gyerekek étkezéséhez is hozzájárult a háztájiban megtermelt paprika, paradicsom, uborka.

A csomagok egyébként az Alapítványnál gondos összeválogatás eredményeként állnak össze, aminek sikerét a visszajelzések is igazolják. „A visszajelzés is az, hogy az emberek örülnek annak, hogy változatos a kínálat. A korai retek már április-május körül termést hoz. Minden gyökérzöldség benne van, emellett paradicsom, amit már most el lehet kezdeni palántázni, és amikor az idő eljön, már lehet kiültetni a palántákat” – mondta a Heteknek egy aktivista, aki személyesen vesz részt az osztásokban. A csomagban van még saláta, spenót, uborka, sárgarépa, borsó, korai borsó, vöröshagyma, de belekerültek olyan növények magjai is, melyek termése eltartható: tök, sütőtök, cukkini, karalábé, fejeskáposzta…

Lapunk által megkérdezett önkéntesek egyöntetű véleménye alapján az osztásokat mindenütt örömmel fogadták az önkormányzatok – sőt, sok helyütt az aktivisták arra is láttak példát, hogy a polgármester vette kézbe a program menetét. Ezeken a településeken helyben gondoskodtak arról, hogy a földeket előre felkapálják, felássák – előkészítsék azokat a már várt vetőmagok számára. Ez nem csak a családoknak jelent segítséget, de a falu is szebb lesz. Ezekben a falvakban az utóbbi napok már arról szóltak, hogy a helyiek türelmetlenül várták a vetőmagokat. „Volt, ahol szigorú szemekkel fogadtak, hogy már egy hete ránk várnak” – mesélte nevetve az egyik aktivista. Mások pedig arról számoltak be: az emberek nem csak a segítségnek, de annak is nagyon örültek, hogy a magokhoz már a korai vetés időszakában hozzájuthattak.

„Sokan azt is kiemelték, hogy külön öröm, hogy magyar vetőmagok kaptak helyet a csomagban. Lehet ugyan olcsón vetőmagokhoz jutni, de a MGYLJ szervezésében összeszedett fajták olyanok, amelyek kifejezetten erre a klímára, földre vannak »kitalálva«. Az elmúlt években az emberek bőséges terméshozamról számoltak be, a magoknak jó a csírázóképességük is, nagyon jó arányban keltek ki, szökkenttek szárba” – mondta lapunknak egy pécsi önkéntes.

 

Hitvallás

„Ezek a vetőmagok elsősorban nemcsak adományok, hanem lehetőségek, hogy a gyermekek megismerjék az otthoni gazdálkodás szépségét, és egész évben egészségesen étkezhessenek” – szól a Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány hitvallása a vetőmagosztó akció kapcsán. A szervezet közleménye szerint a csomagok borsó, cékla, petrezselyem, saláta, sárgarépa, spenót, vöröshagyma, cukkini, spárgatök, sütőtök, uborka, karalábé, késői káposzta, paprika és paradicsommagvakat tartalmaznak, melyek akár 200 négyzetméteres kert beültetéséhez is elegendőek. Az alapítvány immár ötödik alkalommal szervezte meg az osztást. Az elmúlt években több száz településen több tízezer családnak jutott az adományokból.

Olvasson tovább: