Kereső toggle

Vitaminbomba a pusztában

Alföldi kalandozás a homoktövis nyomában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tövises és mégis ehető? Mi mindenre jó ez a narancssárga bogyótermés? A Töviskertem nevű közösségi oldal működtetőjét, Schultz-Marinka Edit okleveles kertészmérnököt és homoktövis-termesztőt kérdeztük a gyümölcs termesztéséről és áldásos hatásairól.

A homoktövisről egyre többet hallani mostanában, de azért a termesztése mégis egyedi dolog. Honnan jött az ötlet, hogy beültetik a földjüket homoktövissel?

– 2011-ben kezdtünk homoktövist telepíteni egy 3,5 hektáros területre az Alföldön. A nagymamám földje volt ez, egy kis domb a síkságban. Kertészként mindenképp gyümölcsöst szerettem volna itt megvalósítani. Olyan fajra gondoltunk, amely őshonos hazánkban, biogazdálkodásban jól termeszthető, és eredményes lehet egy ekkora területen is. Nem volt ismeretlen számomra a homoktövis, az egyetemi évek alatt is találkoztam már kiállításokon belőle készült termékekkel, később pedig felkerestünk termesztőket, megnéztünk ültetvényeket, hogy ki tudjuk választani a megfelelő fajtát. Homoktövisből ugyanis jó néhány fajta áll a termesztők rendelkezésére, melyek érési idejükben, terméshozamukban, ellenálló képességükben, beltartalmi értékeikben, de termesztéstechnológiában is különbözőek lehetnek. Ezért is fontos a fajták ismerete és a tudatos választás.

Találhatunk egyébként homoktövist csak úgy, az erdőben is?

– A homoktövis őshonos a Kárpát-medencében, különösen folyók, patakok mentén fordul elő. A Megyeri híd lábánál, az újpesti természetvédelmi területen találkozhatunk természetes élőhelyén homoktövissel. Itt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület indított el élőhelyvédelmi akciót, amelynek köszönhetően a kezdeti 600 négyzetméteres homokgyepes őshonos terület mára szépen megnövekedett.

A homoktövis termesztéséhez milyen feltételek szükségesek? Melyek a növény jellegzetességei?

– Hazánkban – a szélsőséges talajok kivételével – a növény jól termeszthető, a téli fagyok nem károsítják. Termesztéséhez azonban öntözés szükséges. A homoktövis kétlaki – porzós és termős egyedekre van szükség –, szélbeporzású, tövises cserje. Amikor a porzás történik (még csak egyszer sikerült megfigyelnünk), a pollent viszi a szél, és ez olyan látvány, mintha az ültetvény ködben úszna. Virágai szinte észrevétlenek, barnás színűek és igen kis füzérben állnak. A nőivarú egyedeken fejlődnek gömbös-tojásdad, 6-8 milliméteres, narancssárga, lédús bogyószerű termései. Magyarországon védett növény. A telepítést követően két-három év után fordul termőre. Termése – fajtától függően – augusztus elejétől október elejéig érik. Mi egy német fajtát termesztünk, a szüret nálunk általában augusztus végén, szeptember elején történik.

Mikortól nevezhető érettnek a homoktövis gyümölcse?

– Sokszor olvasom, hogy akkor fogyasszuk, amikor megcsípte a dér, ez azonban téves információ. A legtöbb értékes anyag a tökéletesen érett, de nem túlérett termésben van, amikor a bogyó már lédús, de a héja még feszes, a magja egészen sötétbarna, az íze fanyar. Szüret után néhány órán belül gondoskodni kell a feldolgozásáról vagy megfelelő tárolásáról, szintén a minőség megőrzésének érdekében.

Egyszer fagyasztva vásároltam homoktövisgyümölcsöt, úgy önmagában szinte ehetetlen volt: savanyú, és ott az a rengeteg mag is. A feldolgozásnak ezért, gondolom, nagy szerep jut…

– A homoktövist ritkán fogyasztjuk nyersen (fagyasztott bogyóként), inkább feldolgozva élvezhető. Terméséből gyümölcsvelő, szörp, üdítőital, lekvár készíthető, magjából és a gyümölcs húsából értékes olajat nyernek, héja és magja őrleménynek is feldolgozható, leveléből tea, illetve borogatás is készíthető.

És végezetül a legfontosabb: mire jó a homoktövis? Vannak már kutatások a hatásairól?

– Az ókori görögöktől kezdve a tibeti szerzeteseken át napjainkig sokféle betegség gyógyírjának tartották.

A nemesített fajták vitamin- és nyomelemtartalma nagyságrendekkel magasabb, mint a vadon termőké. Nem mindegy azonban, milyen terméket, milyen célra vásárolunk. Igazán értékesnek a 100 százalékos homoktövistartalmú, kíméletes, lehetőleg profi eljárással készült termékek mondhatók (például a 100 százalékos homoktövisvelő).

A belőle készült lekvár vagy szörp viszont sokkal inkább csak egy finom és különleges élvezeti termék, semmint igazi „vitaminbomba”, hiszen a homoktövis mellett sok mást is tartalmaz (például cukrot, édesítőszert), és több feldolgozási folyamaton is

átesett (többek között erőteljes hőkezelésen). Nem szeretjük, amikor csodanövényként beszélnek a homoktövisről, és a belőle készült termékeket olyan csodaszernek állítják be, amely mindenre jó. Azt azonban számos kutatás, laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy fontos vitaminokat, nyomelemeket, antioxidánsokat, értékes olajakat, savakat tartalmaz.

 

Konyhasarok

A homoktövist a konyhában is használhatjuk. Kiváló kiegészítője lehet reggeli italoknak, turmixoknak, de használhatjuk salátaöntetekhez, és természetesen készíthetünk felhasználásával desszerteket is. Próbáljuk ki bátran!
Reggeli frissítő ital homoktövissel
Hozzávalók: 1 db banán, 1 db alma, 0,5 dl 100%-os homoktövisvelő víz/tej/mandulatej
A gyümölcsöket vágjuk apró darabokra, adjuk hozzá a homoktövisvelőt kevés folyadékkal, és turmixoljuk össze. Amikor a gyümölcsdarabok már eltűntek, hígítsuk a kívánt állagúra. Ízlés szerint kevés mézzel édesíthetjük!
Homoktövises-mustáros saláta
Hozzávalók: 500 g kínai kel, 1 ek. 100%-os homoktövisvelő, 1 ek. méz, 5 dkg dió, 1 ek. mustár, 4 ek. almalé, 1 kis csokor szezonális friss fűszer
A kínai kelt vágjuk vékony csíkokra, a homoktövist a mézzel, a mustárral és az almalével keverjük simára. Az így kapott öntetet keverjük össze a kínai kellel, a durvára aprított dióval és az apróra vágott friss fűszerekkel. Kiváló pikáns saláta!

 

Mire jó a homoktövis?

Immunerősítő
A benne található értékes anyagoknak köszönhetően jelentősen erősíti az immunrendszert, s így fokozza szervezetünk ellenálló képességét. C-vitamin-tartalma magasabb sok, a köztudatban kiemelkedő C-vitamin-forrásként számon tartott növényénél. Értékes forrása a B1-, B2-, B8-, E- és K-vitaminoknak, a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, -6, -7, -9). Az egészségmegőrzésben mindenki számára hasznosnak bizonyul, gyerekeknek, időseknek, betegeskedőknek egyaránt.
Szív- és érrendszer karbantartása
Bizonyos tanulmányok szerint szerepet játszik az érfalak rugalmasságának növelésében, a szervezetünkben található káros LDL-koleszterin szintjének a csökkentésében, s így az érelmeszesedés és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.
A fiatalság megőrzése
Antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően segít szervezetünk öregedésének lelassításában. Ezt a benne található flavonoidok segítségével éri el, melyek hatékonyak a sejtek öregedésének mérséklésében.
A máj védelme
Hatásos szervünk tisztításában, méregtelenítésében, sejtjeinek regenerálódásában és működésének javításában.
Küzdelem a súlyfelesleggel
Segít az anyagcsere fokozásában, s így a pluszkilók „felszaladásának” megelőzésében és azok leadásában. A szövetek feszességét, rugalmasságát is fokozza.
Az egészséges bőrért
Bizonyos kísérletek tanúsága szerint kedvezően hat a száraz, irritált bőrre, gyulladásgátló és a baktériumok szaporodását mérséklő hatása miatt jótékonyan befolyásolja a sebek gyógyulását is. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása szintén a sebek és bőrbetegségek gyógyulását segíti elő.
A sejtek védelme
Kiemelten tárgyalják daganatgátló, sejtregeneráló hatását. Magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a szervezetben lévő szabadgyökök megkötéséhez, gátolva a daganatok növekedését, illetve kialakulását. Rákos betegek terápiájában a homoktövis-készítményeknek ezért van fontos szerepe.

Olvasson tovább: