Kereső toggle

A képzett beteg

Gyakorlati tanácsok nátha ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tegnap még semmi bajom nem volt, ma meg már nem tudok felkelni az ágyból. Ismerős érzés? A megfázás, torokfájás, gyengeség hirtelen tör ránk és – a nagyon előrelátókat kivéve – felkészületlenül ér bennünket. Nézzük, mit tudunk tenni házilag a megfázás tüneteinek enyhítésére? Mire figyeljünk a vény nélkül kapható gyógyszereknél? Milyen gyógynövények, illóolajok lehetnek segítségünkre?

A köznyelv náthának, meghűlésnek, megfázásnak nevezi a felső légutak vírusos fertőzését. Ezt többféle vírus okozhatja, azonosításuk azonban felesleges. Egészséges szervezet pár nap alatt képes megküzdeni a fertőzéssel. Azt, hogy miért kapja el az egyik ember és miért ússza meg a másik, nehéz megválaszolni. Az biztos, hogy a stressz, a lelki kimerültség, a légúti allergiák vagy egészen egyszerűen, ha nem öltözünk fel melegen, csökkentik a szervezet ellenálló képességét és hajlamosítanak a meghűlésre. A meghűlés vezető tünetei a levertség, a tüsszögés, a torokfájás, a köhögés. Mivel a vírusok ellen nincs gyógyszer, csak a tüneti kezelésre tudunk összpontosítani. Nézzük sorban, milyen lehetőségeink vannak.

Terjedőben van a meghűlés elleni forró italok fogyasztása – szinte ezek a legnépszerűbbek. Persze nem mellékes, hogy a legnagyobb reklámtámogatottsággal ezek a szerek rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy bár vény nélkül kaphatók, de mégis gyógyszerek. Ráadásul nem is egy hatóanyagot tartalmaznak, hanem többet. Általában gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, érszűkítő kombinációk. Azonban még mielőtt azt hinnénk, hogy csak úgy a tévé előtt pokrócba burkolózva elszürcsölgethetjük forró italunkat, jusson eszünkbe, hogy ez nem a délutáni tea helyettesítője. Ha nem az útmutatás szerint használjuk, mellékhatása is jelentkezhet. Ráadásul ezt még fokozni is tudjuk akkor, ha esetleg nem vagyunk megelégedve a hatással: például amikor kapunk a szomszédtól valami mást, esetleg találunk otthon régről egy harmadik szert, és ezeket is mind bevesszük, biztos, ami biztos alapon. Esetleg még ezekhez egy lázcsillapítót is bekapunk. A gyógyszerek fantázianevei azonban sokszor ugyanazokat a hatóanyagokat rejtik, csak más a gyártójuk. Ezért érdemes elolvasni a hatóanyag-felsorolást, és elgondolkodni rajta, hogy esetleg nem ugyanabból a fajtából vettünk-e be egyszerre hármat. A magas lázat természetesen csillapítani kell, de az ilyen szerek használatánál is figyeljünk oda, hogy a különböző fantázianevek nehogy ugyanazt a gyógyszert jelentsék.

A meghűlés tüneteinek enyhítésére jól alkalmazhatók a gyógynövényekből készült teák és készítmények. Az orrdugulás, köhögés, köptetés segítésére a fitoterápia eszközei eredményesen alkalmazhatók. Érdemes időt szakítani egy jó kis inhalálásra. Erre alkalmas olajokat (kámfor, mentol, eukaliptusz, erdeifenyő, rozmaring stb.) már könnyen be tudunk szerezni. Ezeket az olajokat magunkkal vihetjük akár egy szaunázáshoz is, ami ilyen esetben már egy nagyobb léptékű inhalálásnak felel meg.

Az illóolajokat forró vízbe csepegtetve tudjuk leggyorsabban bejuttatni a szervezetünkbe. Kicsit meg is „bolondíthatjuk” a mixet, ha az illóolajokat nem sima vízbe, hanem ánizs-, menta- vagy kamilla teába cseppentjük, és úgy inhaláljuk. Illóolajokat a fürdővízbe és a párologtató vízbe is cseppenthetünk, ha meleg. De ha nagyon sietünk, akár a zsebkendőnkre is juttathatunk bármelyik olajból.

Megfázás során fontos a beteg környezetének fertőtlenítése, erre kiválóan alkalmas, ha teafaolajat cseppentünk a felmosóvízbe vagy szivacsra, és ezzel mossuk le a felületet. Mind baktérium-, mind vírusellenes hatásánál fogva kiváló természetes fertőtlenítőszer.

A mellkaskenőcsök is praktikus megoldást jelentenek az illóolajok bejuttatására: a mellkas bedörzsölése után az illóolajok a testhőmérséklet hatására elkezdenek párologni, így könnyen belélegezhetők. Egy részük a bőrön keresztül jut be a vérkeringésbe, majd kiválasztódik a tüdőben. Fontos tudni azonban, hogy mentolt és kámfort tartalmazó illóolajok két év alatti kisgyermekeknél nem alkalmazhatók semmilyen formában, mivel légzésbénulást vagy gégefedőgörcsöt okozhatnak.

Szintén nagyon hasznosak a különféle torokfertőtlenítő cukorkák. Van, amelyikben a fertőtlenítő mellett helyi érzéstelenítő és illóolaj (mentol, eukaliptusz) is van. Érdemes rákérdezni vásárláskor, hogy melyikben milyen típusú hatóanyag van.

Köhögésnél mindig eldöntendő kérdés, hogy száraz köhögésről van-e szó, vagy esetleg lerakódás okozza a panaszokat. Ezt már akkor mérjük fel, amikor a patikába megyünk vásárolni. Utóbbi esetben ugyanis olyan hatóanyagot kell kérnünk, ami a lerakódást segít felszakítani. A slejmet könnyebb lesz felköhögni, ha csökkentjük annak viszkozitását. Az illóolajoknak közvetlen köptető hatása is van.

Ha egészen képzett betegek szeretnénk lenni és egy kicsit spórolni is akarunk, akkor jó ha tudjuk, hogy létezik egy „receptes könyv”, hivatalos néven a Szabványos vényminták. Az ezekben található recepteket – például teakeverékek köhögésre, illóolaj-keverékek inhalálásra, szirupok köptetésre, köhögésre – az orvos felírhatja, így olcsóbban, társadalombiztosítási támogatással juthatunk hozzájuk.

 

Természetes hatóanyagok

Eukaliptusz
Ausztráliából származik egyik legnépszerűbb illóolajunk, az eukaliptusz. Ha valaki Magyarországon szeretne találkozni az eukaliptuszfa levelével, akkor látogassa meg a koalákat a Fővárosi Állatkertben ebédidőben. Ha szétmorzsoljuk a zöld levelet a kezünkkel, azonnal érezhető az eukaliptusz illóolaj illata. Fontos, hogy amit szabad a koalának, nem szabad az embernek, ugyanis szájon át bevéve az eukaliptusz illóolaja gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. A koalák is a fél életüket vagy még többet az eukaliptuszlevelek megemésztésével töltik. Az eukaliptuszlevél ajánlott egyszeri adagja 2 gramm – a belőle készített tea napi háromszor fogyasztható. Maga az illóolaj inhalálásra, orrkenőcsben, mellkaskenőcsben kiváló antibakteriális, simaizomgörcs-oldó, köptető, nyákoldó hatású.
Kakukkfű
A kakukkfűfélék ugyan mediterrán eredetű növények, de már itthon is találkozhatunk velük. Ha máshol nem, boltban is kaphatóak cserépben, és ha elég kitartóan locsoljuk, sokáig használhatjuk friss fűszerként. Fajtái közül legismertebb a mezei kakukkfű vagy keskenylevelű kakukkfű és a kerti kakukkfű. A kakukkfű illóolajának erős baktériumellenes, köptető, nyákoldó hatása van. Recept nélkül is kapható kakukkfűszirup a patikában (nem gyári készítmény, patikában készül). Az illóolajat hígítás nélkül szintén nem ajánlatos belsőleg fogyasztani. Napi 3-6 g levélből készített tea fogyasztható.
Oregánó
Ki gondolta volna, hogy a pizzán lévő oregánónak is van illóolaja? Sőt, hogy annak még antibakteriális hatása is van? Egyes internetes források szerint hatása vetekszik az antibiotikuméval. Ezzel az állítással azonban óvatosan bánjunk. Ugyanis akkor fejt ki ilyen hatást, ha nagyon nagy koncentrációban fogyasztunk belőle, de az már számunkra a mérgező tartomány lenne. Elégedjünk meg azzal, hogy a szurokfű a természet adta antibakteriális hatásánál fogva teaként vagy más készítmény formájában fogyasztható, például szájüregi fertőzésekre, torokfájásra kiváló. A szurokfű nem csak Olaszországban terem, és nekünk, magyaroknak nem csak a bolt polcain létezik. Erdők szélén Magyarországon is gyűjthető, apró levelű növény, de ha szétmorzsoljuk, gyorsan felismerhető a jellegzetes oregánóillat.

Olvasson tovább: