hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Movember
Amire a férfiaknak érdemes odafigyelniük

2015. 11. 27.
Míg a hölgyek rózsaszín sétára indulnak minden októberben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, a férfiak novemberben bajuszt növesztenek. Komplett focicsapatok bajusza serken, és kackiás szelfik kerülnek a közösségi megosztókra. De miről is szól ez az egész?

2003-ban két barát összeült egy sörre az ausztráliai Melbourne-ben. A szó a retró divatra terelődött, és azon elmélkedtek nem éppen szomjasan, hogy vissza kellene hozni a bajusz becsületét. Harminc haverjukat sikerült rávenni a kihí­vásra. A következő évben 450-en csatla­koztak a mozgalomhoz, mely ekkor már nemzeti szinten képviselte a férfiegészség megőrzésének fontosságát. 54 ezer ausztrál dollárt gyűjtöttek össze, az összegből egészségfejlesztő projekteket alapítottak, és létrehozták az Ausztrál Prosztatarák Alapítványt (PCFA). A baráti bolondozás az elmúlt tizenkét évben nemzetközi mozgalommá nőtt, a novem­berben növesztett bajusz ma már világszerte a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 2009 óta aktívak a bajuszosok. „Az idei kampány az eddigi évek minden várakozását felülmúlta – mondta el a Heteknek Honti Dániel, a Movember Hungary Egyesület alapítója. – Számos közéleti személyiség, színészek, zenészek, sportolók, életmód-tanácsadók, valamint vendéglátóipari egységek is csatlakoztak hozzánk, de minden olyan bajuszbetyárt várunk, aki szívén viseli az üzenetet. A jougyekert.hu oldalon van egy regisztrált kampányoldalunk, ehhez bárki csatlakozhat követként egy saját adománygyűjtő profil létrehozásával.”

Az adományokból az egyesület – csakúgy, mint tavaly – PSA-készülékeket vásárol, melyeket eljuttat a kiválasz­tott városoknak. A PSA az úgynevezett prosztataspecifikus antigén, melyet a prosztata sejtjei termelnek, és a vérben mért megnövekedett szintje prosztatabetegségre utalhat. A PSA-készülék ujjbegyből vett cseppnyi vér analízisére alkalmas, hasonlóan a vércukormérő készülékekhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!