Kereső toggle

Movember

Amire a férfiaknak érdemes odafigyelniük

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg a hölgyek rózsaszín sétára indulnak minden októberben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, a férfiak novemberben bajuszt növesztenek. Komplett focicsapatok bajusza serken, és kackiás szelfik kerülnek a közösségi megosztókra. De miről is szól ez az egész?

2003-ban két barát összeült egy sörre az ausztráliai Melbourne-ben. A szó a retró divatra terelődött, és azon elmélkedtek nem éppen szomjasan, hogy vissza kellene hozni a bajusz becsületét. Harminc haverjukat sikerült rávenni a kihívásra. A következő évben 450-en csatlakoztak a mozgalomhoz, mely ekkor már nemzeti szinten képviselte a férfiegészség megőrzésének fontosságát. 54 ezer ausztrál dollárt gyűjtöttek össze, az összegből egészségfejlesztő projekteket alapítottak, és létrehozták az Ausztrál Prosztatarák Alapítványt (PCFA). A baráti bolondozás az elmúlt tizenkét évben nemzetközi mozgalommá nőtt, a novemberben növesztett bajusz ma már világszerte a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 2009 óta aktívak a bajuszosok. „Az idei kampány az eddigi évek minden várakozását felülmúlta – mondta el a Heteknek Honti Dániel, a Movember Hungary Egyesület alapítója. – Számos közéleti személyiség, színészek, zenészek, sportolók, életmód-tanácsadók, valamint vendéglátóipari egységek is csatlakoztak hozzánk, de minden olyan bajuszbetyárt várunk, aki szívén viseli az üzenetet. A jougyekert.hu oldalon van egy regisztrált kampányoldalunk, ehhez bárki csatlakozhat követként egy saját adománygyűjtő profil létrehozásával.”

Az adományokból az egyesület – csakúgy, mint tavaly – PSA-készülékeket vásárol, melyeket eljuttat a kiválasztott városoknak. A PSA az úgynevezett prosztataspecifikus antigén, melyet a prosztata sejtjei termelnek, és a vérben mért megnövekedett szintje prosztatabetegségre utalhat. A PSA-készülék ujjbegyből vett cseppnyi vér analízisére alkalmas, hasonlóan a vércukormérő készülékekhez.

A szűrés lényege, hogy panaszmentes állapotban, magunkat egészségesnek gondolva vetjük alá magunkat egy vizsgálatnak, hogy egy esetleg már jelenlevő, de tünetet még nem okozó elváltozást észrevegyenek. Minden ráktípusról elmondható, hogy minél korábbi stádiumban diagnosztizálják, annál jobban kezelhető, így van ez a prosztatarák esetében is.

„Hazánkban a prosztatarákos esetek 50-60 százalékát már túlságosan későn fedezik fel, amikor műtét már nem lehetséges – mondta lapunknak dr. Tenke Péter, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke. – Későn felfedezve azonban a beteg életét már nem lehet megmenteni, csak az életminőséget tudjuk javítani a különböző kezelésekkel, és a betegnek hónapjai vannak hátra.” Nyugaton a prosztatarákok 80-90 százalékát korai stádiumban sikerül észrevenni, mivel nagyobb hangsúlyt helyeznek a szűrővizsgálatokra.

Fontos kiemelni, hogy egy becsületes prosztataszűrés a PSA méréséből és urológiai vizsgálatból áll. Mivel önmagában a PSA-szint más okból (gyulladás, biciklizés) is megnövekedhet, a prosztata tapintásos vizsgálatával is pontosítják az eredményt. Az életkor, a családi érintettség, a PSA-érték és a tapintás során észleltek, valamint e két utóbbinak időbeli változása alapján vonja le a szakorvos a következtetéseket, adott esetben további vizsgálatok szükségességét a rák kizárására, illetve megítéli azt is, hogy mennyi idő elteltével szükséges részt venni a következő szűrővizsgálaton.

Olvasson tovább: