Kereső toggle

Milyennek láttad Magyarországot?

Külföldi Erasmus-ösztöndíjas diákokat kérdeztünk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Még nem helyiek, de már nem csak turisták” – ők az erasmusos diákok. Egy kicsit jobban belelátnak abba a kultúrába, amelybe belecsöppentek, mint azok, akik pár napra, esetleg hétre érkeztek az idegen országba. Ezenfelül a fogadó ország oktatási rendszerét is megismerik, és össze tudják hasonlítani a sajátjukkal. Kérdéseinkre négy Magyarországon tanuló Erasmus-ösztöndíjas diák: a 24 éves török Burak, a 23 éves belga Mikael, a 25 éves olasz Giuseppe és a 27 éves lengyel Kuba válaszolt. Mind a négyen egy szemeszter idejére (4-5 hónapra) érkeztek Magyarországra, és Győrben tanultak: Burak a Nyugat-magyarországi Egyetemen, a többiek pedig a Széchenyi István Egyetemen. Burak turizmus, Mikael ipari mérnök, Giuseppe közgazdász, Kuba pedig logisztika szakra járt.

Miért választottátok Magyarországot az Erasmus-tanulmányaitok helyszínéül?

Burak: – Magyarországnak jó a földrajzi fekvése, és úgy gondoltam, hogy innen könnyű lesz utazgatni más országokba is. Ezenfelül a forintnak és a török lírának hasonló az árfolyama, amit szintén előnynek gondoltam az euróval szemben.

Mikael: – Jártam már itt a tanulmányaim előtt is. A Balatonnál nyaraltunk, ami nagyon megtetszett, ezért döntöttem Magyarország mellett, továbbá mindenképpen látni akartam Budapestet is.

Giuseppe: – Érdekelnek a kelet-európai országok, és azt olvastam az interneten, hogy Magyarországon nagyon jó egyetemek vannak. A döntésemet az alacsonyabb megélhetési költségek is befolyásolták.

Elégedettek voltatok az itteni egyetemmel és a tantárgyakkal?

Burak: – Nagyon tetszett az angol kultúra kurzus, mivel egy angol oktatóm volt, akitől nagyon sokat tanultunk az angol nyelvtanról, valamint az angol és az európai kultúráról.

Mikael: – Nem igazán voltak tantárgyaim, mivel szakmai gyakorlatra jöttem. A győri Formula Student csapatának segítettem be az autóépítésbe.

Giuseppe: – Kicsit csalódott voltam, mivel kevesebbet kaptam a magyar oktatási rendszertől, mint amit vártam. A legtöbb tanár nem is tartott előadásokat, csak azt kérte, hogy készítsünk el egy beadandót, amire majd egy jegyet kapunk.

Kuba: – A legtöbb tárgy nem igazán volt megerőltető, habár hasznosnak találtam őket.

Milyennek láttátok a magyarországi egyetemista életet?

Burak: – Nagyon tetszett. Az itteni éle-tet könnyűnek találtam, az embereket pedig nyugodtnak.

Mikael: – Tetszett. Az ételek nagyon ízlettek, és az embereket én is kedvesnek tartom.

Giuseppe: – Egy hosszú időszak után most jártam először külföldön. Nagyon élveztem az ittlétet, és örülök, hogy sok emberrel megismerkedhettem. A magyar ételek szerintem is finomak, és örülök neki, hogy az angolom is fejlődött.

Kuba: – Nagyon tetszett.

Mennyire különbözik a magyarok kultúrája a tiétektől?

Burak: – Az tűnt föl, hogy a magyarok erős köteléket tartanak egymással és a családjukkal.

Mikael: – Az utak és az épületek régiek, és a Magyarországon használt autók sokkal öregebbek, mint Belgiumban. Az Audi győri jelenléte viszont jó.

Giuseppe: – A lányok öltözködése tűnt föl, akik sokkal elegánsabban öltözködnek, mint az olaszok. Az étkezési szokások is különbözőek.

Kuba: – Az oktatók és a hallgatók közötti viszony Magyarországon sokkal lezserebb, mint Lengyelországban.

Nehéznek találtátok a magyarokkal folytatott kommunikációt?

Burak: – Itt még az sem mer angolul beszélni, aki egyébként tud, mert nincs hozzá bátorsága.

Mikael: – A belgák jobban tudnak angolul, mint a magyarok.

Kuba: – Feltűnő volt, hogy sokan jobban beszélnek németül, mint angolul, viszont mindenki segítőkész volt velem.

Ha újra választhatnátok, akkor is ide jönnétek?

Burak kivételével, aki inkább már Olaszországot választaná, mindenki azt válaszolta, hogy igen. Giuseppe viszont már nem Győrbe, hanem inkább Budapestre, a Corvinusra menne, ha újra választhatna.

Ha lehetőségetek nyílna Magyarországon dolgozni, akkor élnétek-e vele?

Ebben nagyon egyetértettek a fiúk: mindegyikőjük szívesen dolgozna itt.

Mit gondoltok Magyarországról és a magyar emberekről?

Burak: – Szép ország, az emberek kedvesek, de nem igazán nyitottak.

Mikael: – Magyarország gyönyörű, nagyon sok mindent lehet itt megnézni. Az emberek kedvesek, segítőkészek, és jó velük lógni, beszélgetni és együtt utazni.

Giuseppe: – Nagyon tetszik Magyarország. Szeretnék még visszatérni a jövőben is és elmenni újra a Balatonhoz, mivel télen jártam ott, és nyáron biztos nagyobb élmény lenne.

Kuba: – Nagyszerű ország, kedves emberekkel.

Olvasson tovább: