Kereső toggle

Termékenység csak természetesen

Új családtervezési módszer a meddőség ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hát ti nem akartok még gyereket? És voltatok már orvosnál? – faggatják a gyermektelen házaspárokat jóakaróik ilyen és ezekhez hasonló suta és tapintatlan kérdésekkel. A megfigyelések szerint minden ötödik pár esetében késlekedik, illetve elmarad a gyermekáldás.

A szerény sikerrel és jelentős problémákkal kísért mesterséges megtermékenyítésen alapuló módszerek mellett létezik egy olyan modell, mely a természetes folyamatokkal együttműködve, a házasélet intimitását tiszteletben tartva ígér alapos kivizsgálást, minimálisan szükséges beavatkozást és jelentős eredményeket.

A hagyományos orvosi protokoll szerint egy év véletlenszerű, védekezés nélküli házasélet után indul a meddőségi kivizsgálások és kezelések sorozata. A természetes női termékenységi ciklus precíz önmegfigyelésén és nyomon követésén alapuló rendszer segítségével azonban már jóval hamarabb, 3-6 ciklusnyi tudatosan időzített házasélet után feltűnhet a termékenységi probléma.

Amikor dr. Thomas W. Hilgers és munkatársai az 1970-es években kifejlesztették a CREIGHTON MODEL FertilityCare ™ System, magyarul Creighton Módszer (CrMS) nevet viselő természetes családtervezési módszert, még nem látták, milyen sokoldalúan hasznosítható eszközre tettek szert. Az azóta eltelt évtizedekben összegyűlt eredményeik azt bizonyítják, hogy a CrMS nemcsak tudatos családtervezésre, hanem a női egészség egyéb kihívásainak kezelésére is hatékony lehetőséget kínál.

A betanítási folyamat, a megfigyelések, a feljegyzések egységes szabályrendszerének köszönhetően a CrMS megbízható, nyomon követhető és összehasonlítható rendszerré, a női szervezet valóságos, értelmezhető nyelvezetévé alakult. A CrMS képezi az alapját annak az új látásmódot tükröző orvostudományi ágnak, mely a NaProTECHNOLOGY®, magyarul NaProTechnológia (NPT) nevet viseli.

A NaProTechnológia segítségével egyénre szabott módon, pontosan időzítve lehet felismerni, kivizsgálni, kezelni és ellenőrizni olyan rendellenességeket, mint például a különféle vérzészavarok, premenstruális tünetegyüttes, gyermekágyi depresszió, endometriózis, ismétlődő vetélések vagy a meddőség.

Az elnevezés (Natural Procreation Technology) a gyermeknemzés természetes módjára utal. A közreműködő egészségügyi személyzet meddőség esetén mindössze a házasfelek termékenységét igyekszik helyreállítani; az érdemi alkotó munka ezután már kettejükre van bízva.

Az érdeklődők egy bevezető előadás után egyéni konzultációkon vesznek részt, melyek során két-három hónap alatt megtanulják a CrMS módszert. Ezt követően a két-három hónapnyi feljegyzés birtokában indul a részletes orvosi kivizsgálás (egy-két hónap), majd a beazonosított problémák gyógyszeres, illetve műtéti helyreállítása (egy-hat hónap). Innentől a gyermeknemzés már a hagyományos módon zajlik.

Meddőségi problémák esetén a termékenység helyreállítását célzó NaProTechnológia életpárti, párcentrikus, egyénre szabott módszer, mely eredményességben felülmúlja a mesterséges megtermékenyítési technikákat, ugyanakkor jóval kevesebb egészségügyi kockázattal, etikai dilemmával és költséggel jár.

Bármennyire eredményes is azonban, a NaProTechnológiának is vannak korlátai: ez a módszer sem képes menopauza esetén az időt visszaforgatni, illetve hiányzó testrészeket pótolni. A CrMS és a NaProTechnológia művelői nem zárkóznak el az örökbefogadás lehetőségétől, hanem azt a családgyarapítás legitim módjának tekintik. A kezelési terv eredménytelensége esetén, illetve akár azzal párhuzamosan is elindítható az örökbefogadáshoz szükséges ügyintézés.

Magyarországon jelenleg öt CrMS oktató és két NPT orvos dolgozik. A klienseik egy része a terhesség átmeneti vagy tartós elkerülésére, egy kis része egészsége nyomon követésére, jelentős része pedig gyermeknemzésre használja a módszert. Közülük sokan világnézeti, erkölcsi, egészségügyi vagy anyagi okokból elzárkóznak a mesterséges megtermékenyítést alkalmazó módszerektől, vagy azok sikertelensége miatt keresnek más megoldást.

Bővebb információ olvasható a www.csaladtervezo.hu oldalon.

Olvasson tovább: