Kereső toggle

Földre szállt játék babák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sonia Singh, egy kreatív tasman anyuka otthonában valóságosan újjáélednek a second hand üzletekben kapható agyonsminkelt és ribancos kinézetű Barbie babák, melyek az átalakulást követően a gyermekek kedves játszótársaivá válnak. A Tree Change Dollsnak nevezett új játék idén januárban indult világhódító útjára. Sonia lapunknak azt is elárulta, mi volt a fő motivációja ezzel.

Az angolszász világban népszerű – a mi Barbie babáinkhoz hasonló – Bratz babák rengeteg kritikát kaptak. A szexuális töltettel, öltözékkel bíró, túlsminkelt játékok egyáltalán nem mutatnak realisztikus képet, és a szakemberek szerint nincsenek jó hatással a kisgyermekek egészséges személyiségének fejlődésére.

Sonia, a 34 éves ausztrál édesanya megtalálta életének új küldetését: a leharcolt, kiszanált, természetellenes kinézetű játék babákból gondos munkálatok révén egy teljesen új játékot kreál, amit a gyerekek is kedvelnek.

Sonia a gyönyörű természeti környezettel rendelkező Tasmaniában nőtt fel négy lánytestvérével, akik maguk is otthon készült vagy használtcikk-boltokban vásárolt babákkal játszottak kint a kertben. Az ötlet apropója abból adódott, hogy tavaly szeptemberben elbocsátották addigi munkahelyéről, aminek hatására sok ideje szabadult fel, azonban szeretett volna ismét valami hasznosat csinálni. Kétéves kislányának egy helyi használtcikk-kereskedésben szerzett be fillérekért Bratz babákat, amelyek sajnos rendkívül rosszul festettek: az arcukat tollal teljesen összefirkálták. Elhatározta, hogy megpróbálja helyrehozni őket, lemosta a tintát és az arcfestéket, végül teljesen új külsőt kölcsönzött nekik.

Az ügyes kezű illusztrátor eleinte szégyellte, hogy felnőtt fejjel is babákkal „játszik”, így titokban készítette őket. Később aztán felbátorodott, és párja biztatására feltett néhány fotót az elkészült darabokról a Facebook-ra. A siker elsöprő volt: rövid időn belül több ezren like-olták az oldalát.

Mindemellett a játékok rehabilitálása – miután alaposan megtisztogatja, rendbe teszi a rikítóra festett hajukat, és megszabadítja a babákat a giccses sminkektől is – három fő lépésből áll. Elsőként új arcot fest nekik, ezután új lábfejeket, cipőt kapnak, végül pedig édesanyja, aki gyakorlott a kötésben, varrásban, csodaszép ruhákat készít számukra.

Az eredmény rendkívül látványos: a rémesen sminkelt babákból egy kislányra hasonlító játékot kapunk. Miután elkészültek a babák, kiviszi a kertbe, és vidám fotókat készít róluk, miközben fára másznak, csigát szednek, tyúkokat etetnek. A gyerekek elmondása szerint az átalakulás után pont olyanok a babák, mintha velük egykorúak lennének. Az eredetiséget fokozza, hogy gyakran az arcokon megjelennek szeplők is, nemritkán kicsit kiálló metszőfogakat fest nekik a művésznő, néha egy-egy foghíjjal is a gyerekek arcát kívánja imitálni. Egyébként minden darab egy külön személyiség, nincs két egyforma baba – eltérő arcokkal és ruházattal látja el őket.

A tree change egyébként ausztrál kifejezés, amit úgy lehetne fordítani: ’vissza a természethez’. Sonia, az egykori vidéki lány is visszatért oda, ahonnan indult. Így változtak vissza babái is – e városi ember képére formált, túlsminkelt szülemények – az eredeti, természetes képükre.

Sonia a Heteknek kifejtette: „A tree change, úgy gondolom, több, mint egyfajta játék baba – életstílust is hirdet. De nem akarok igazából megrendelésre dolgozni, mert esetleg hamar monotonná válna, bár amiket saját kedvtelésemből készítek, azok jórészt megvásárolhatók, és eladom a játék babák fotóit is” – ezzel is új életmódot hirdetve. Mint mondja, nem kíván nagy babérokra törni, nem akar játékgyárat létrehozni, megelégszik azzal, ha a játékkészítés trendjét képviselők esetleg fontolóra veszik újításait. Bárki maga is kipróbálhatja, elsajátíthatja a „normális baba” elkészítésének fortélyait, ha ellátogat az illusztrátor weboldalára (http://treechangedolls.tumblr.com) vagy Facebook-felületére, ahol nyomon követheti Sonia jövőbeli terveit, újabb és újabb fotókat nézhet meg minden egyes elkészült játékról.

A babák és egyéb hozzájuk tartozó kiegészítők (például egy pdf-ben letölthető kézikönyv a kis ruhák elkészítéséről) megvásárolhatók az Etsy shop elnevezésű internetes oldalon, ahol kifejezetten kézzel készített cikkeket árusítanak. Minden hónapban az eBay-en is árverésre bocsát babákat, az ebből származó bevételt pedig mindig más-más karitatív tevékenységre ajánlja fel.

Olvasson tovább: