hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pezsgőfajták és gyártási módok

2015. 02. 06.
Tradicionális eljárás a champagne metódus, ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik. Ez a fajta érett szőlőből készül, melynek magas a savtartalma és kevés alkoholt tartalmaz. Alkotóeleme az alapbor mellet a tirázslikőr, a speciális élesztő és némi cukor. Több hónapos erjedés és több éves érlelés után jön a seprő (az elhalt élesztő) szakszerű eltávolítása, ezt a degorzsálás követi és a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Ezzel az eljárással készülnek a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut és a François pezsgők is.

A méthode transvasée néven ismert eljárás átmenetet képez a hagyományos és a tartályos módszer között. A pezsgőt másfél literes úgynevezett magnum palackokban erjesztik, majd az érlelési folyamat lezárultával áttöltik egy nyomásbiztos, hűthető tartályba. Ezt követően elvégzik a fajtának megfelelő cukortartalom beállítását, és szűrővel eltávolítják az erjedéskor az italban keletkezett seprőt. Az újbóli palackozással abba a palackba töltik a pezsgőt, amelyben kereskedelmi forgalomba kerül. Az eljárásnak köszönhetően érlelt, élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg a kóstolás folyamán. A Hungaria pezsgők, valamint a Törley Casino Sec, a Törley Réservé Demi Sec, a Törley Orfeum Rosé Sec és a Törley Tokaji Doux termékek készülnek így.

A harmadik és egyben leggyakrabban alkalmazott módszer a méthode charmet, amikor az alapbort a tirázslikőr és az élesztő hozzáadása után fémtartályban erjesztik. A kierjedt pezsgőt több hónapig érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűréssel seprőtelenítik. A rövidebb érlelésnek köszönhetően üde, friss és gyümölcsös ízélményben lehet részünk. Így készülnek a legnépszerűbb Törley termékek: a Charmant Doux, a Gála, a Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna speciálisan nem borból, hanem mustból erjed. Az egyre népszerűbb gyöngyöző- és habzó borok technológiailag teljesen másképp készülnek, mivel ezekbe a termékekbe a szén-dioxid többnyire nem az erjedés során, hanem mesterséges úton kerül.

Nemcsak a gyártási technológiák alapján dönthetjük el, melyik pezsgő az igazi. A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében kevésbé vált közkeletűvé. Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalma szerinti fogyasztói szokásokban. A fejlett tengerparti országokban a száraz fajtákat fogyasztják, míg a kontinens közepén és kelet felé haladva az édes pezsgőket kedvelik leginkább.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!