Kereső toggle

Pezsgőfajták és gyártási módok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tradicionális eljárás a champagne metódus, ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik. Ez a fajta érett szőlőből készül, melynek magas a savtartalma és kevés alkoholt tartalmaz. Alkotóeleme az alapbor mellet a tirázslikőr, a speciális élesztő és némi cukor. Több hónapos erjedés és több éves érlelés után jön a seprő (az elhalt élesztő) szakszerű eltávolítása, ezt a degorzsálás követi és a végleges cukortartalom beállítása (dozázs). Ezzel az eljárással készülnek a csúcsminőséget képviselő Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Chardonnay Brut és a François pezsgők is.

A méthode transvasée néven ismert eljárás átmenetet képez a hagyományos és a tartályos módszer között. A pezsgőt másfél literes úgynevezett magnum palackokban erjesztik, majd az érlelési folyamat lezárultával áttöltik egy nyomásbiztos, hűthető tartályba. Ezt követően elvégzik a fajtának megfelelő cukortartalom beállítását, és szűrővel eltávolítják az erjedéskor az italban keletkezett seprőt. Az újbóli palackozással abba a palackba töltik a pezsgőt, amelyben kereskedelmi forgalomba kerül. Az eljárásnak köszönhetően érlelt, élesztős illat- és ízjegyek figyelhetőek meg a kóstolás folyamán. A Hungaria pezsgők, valamint a Törley Casino Sec, a Törley Réservé Demi Sec, a Törley Orfeum Rosé Sec és a Törley Tokaji Doux termékek készülnek így.

A harmadik és egyben leggyakrabban alkalmazott módszer a méthode charmet, amikor az alapbort a tirázslikőr és az élesztő hozzáadása után fémtartályban erjesztik. A kierjedt pezsgőt több hónapig érlelik, beállítják a megfelelő cukortartalmat, majd szűréssel seprőtelenítik. A rövidebb érlelésnek köszönhetően üde, friss és gyümölcsös ízélményben lehet részünk. Így készülnek a legnépszerűbb Törley termékek: a Charmant Doux, a Gála, a Talisman és a Muscateller. A Törley Fortuna speciálisan nem borból, hanem mustból erjed. Az egyre népszerűbb gyöngyöző- és habzó borok technológiailag teljesen másképp készülnek, mivel ezekbe a termékekbe a szén-dioxid többnyire nem az erjedés során, hanem mesterséges úton kerül.

Nemcsak a gyártási technológiák alapján dönthetjük el, melyik pezsgő az igazi. A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében kevésbé vált közkeletűvé. Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalma szerinti fogyasztói szokásokban. A fejlett tengerparti országokban a száraz fajtákat fogyasztják, míg a kontinens közepén és kelet felé haladva az édes pezsgőket kedvelik leginkább.

Piackutatás alapján, Magyarországon az édes pezsgők a legnépszerűbbek, amelyek a teljes piac kétharmadát teszik ki. Az ország legkedveltebb pezsgője a Törley Charmant Doux, a száraz kategóriában pedig a Törley Gála Sec. A gasztronómiában leginkább a magasabb minőségi kategóriába sorolható száraz pezsgők kedveltek, ebben a szegmensben az abszolút kategóriavezető a Hungaria Extra Dry pezsgő. A száraz- és félszáraz pezsgő részaránya enyhe növekedést mutat. Egyre kedveltebbek az alacsonyabb alkoholtartalmú termékek, és szépen fejlődik az alkoholmentes termékek piaca is.

Olvasson tovább: