Kereső toggle

Lelkiismeret-furdalás a 8 Oscar miatt

Elment a brit filmvilág egyik meghatározó alakja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Öt nappal 91. születésnapja előtt hunyt el Sir Richard Samuel Attenborough Oscar-díjas brit színész és rendező, a híres természettudós, Sir David Attenborough bátyja. Testvérével együtt a brit televízió és mozi legnevesebb személyiségei közé tartozott. A színész-rendező, akinek pályája hat évtizedet ölel fel, egész életében meg volt győződve arról, hogy a filmeknek túl kell mutatniuk a puszta szórakoztatáson, ám azt sosem felejtette el, hogy mindenekelőtt szórakoztatniuk kell. Szenvedélyesen hitt a társadalmi egyenlőségben, és kitartóan küzdött az apartheid politikai rendszerek térnyerése ellen.

Richard Attenborough 1923. augusztus 29-én Cambridge-ben első gyermekként látta meg a napvilágot. Az Attenborough család erős szociális érzékenysége mindhárom fiúgyermek közösség és társadalom iránti érzékenységében viszatükröződött. Szüleik munkáspárti aktivisták voltak; a nagybetűs „Jó” iránti elkötelezettségük abban is megnyilvánult, hogy a második világháború kirobbanásakor két menekült zsidó kislányt örökbe fogadtak. Irene és Helga Kindertransporttal érkezett Londonba. Attenborough így emlékezett vissza: „Apánk összehívott minket, és azt mondta: Úgy gondoljuk, kötelességünk örökbe fogadni őket, de szükségünk van a támogatásotokra… Azonnal beleegyeztünk.” Így lett ötfős családjuk egyik napról a másikra két fővel gazdagabb.

 

Szakmai élet

 

Richard Attenborough tizenkét évesen már színpadon szerepelt. Tanulmányait a Királyi Drámai Művészeti Akadémián (Royal Academy of Dramatic Art) végezte, melynek elnöki székét 2003-tól haláláig ő foglalta el. Szakavatott színészként 1941-ben Eugene O’Neill egyik darabjában debütált Londonban, filmes karrierje alig egy évvel később egy háborús filmmel indult (Őfelsége hadihajója), majd 1944-től a brit királyi légierő tagjaként a saját bőrén tapasztalta meg a háborút. A filmvászonra 1947-ben tért vissza: a Graham Greene regénye alapján készült A brightoni szikla című filmben – mely az év legnézettebb brit filmjének bizonyult – egy tizenéves rablógyilkost alakított. Attenborouhg-t ekkortól kezdte a szakma filmsztárként számon tartani.

Harminc évet szentelt a színészetnek, de megunta, hogy mások elképzelései szerint kell dolgoznia. „Az, hogy rendező lettem, lehetővé tette, hogy megtegyem, amit színészként nem tudtam” – indokolta döntését később.

Az első pillanattól az utolsóig idealizmus jellemezte; hitt benne, hogy a populáris filmek eszközként szolgálnak a világ jobbá tételéhez. Ez a meggyőződése köszönt vissza az 1982-ben rendezett Gandhi című filmjében is, melyben a függetlenedő India nemzeti hősét és történelmi legendáját, Mahatma Gandhit mutatja be. Attenborough-nak húsz évébe telt, mire sikerült összegyűjtenie a szükséges tőkét a téma megfilmesítéséhez. Olyannyira hitt ebben az antirasszista, antiimperialista hangvételű drámában, hogy képes volt jelzálogkölcsönt felvenni házára, eladni ingóságait, sőt még az Egérfogóban való 10 százalékos profitrészesedését is – melynek megszerzését élete legbölcsebb üzleti döntésének tartotta – pénzzé tette a Gandhi finanszírozása érdekében.

Rendezőként aratta legnagyobb sikerét: a Gandhi nyolc Oscar-díjat kapott; Attenborough személyesen a legjobb film és a legjobb rendezés díját vehette át, a főszerepet alakító Ben Kingsley-t pedig a legjobb színészi teljesítményért járó Oscarral jutalmazták. A film világszerte óriási szakmai és közönségsiker lett.

A nyolcvanas évek második felében forgatott filmjei (A tánckar, Kiálts szabadságért) egytől egyig sikeresek voltak, azonban a kilencvenes évek elején készült, Chaplin életéről szóló film már nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a fiatal Hemingway életének egyik epizódját feldolgozó 1997-es Szerelemben, háborúban pedig egyenesen bukásnak számított.

Attenborough úgy vélte, hogy Steven Spielberg sci-fije, az E.T. ugyancsak mozitörténeti jelentőséggel bír, és lelkiismeret-furdalás gyötörte a Gandhi nyolcszoros Oscar-győzelme miatt. Több mint valószínű, hogy ez játszotta a legnagyobb szerepet abban, hogy közel tizenöt év után, 1993-ban ismét színészi feladatot vállalt kollégája és egyben jó barátja, Spielberg Jurassic Parkjában. A tudományos-fantasztikus film első két részében Attenborough alakítja a balvégzetű őslényparkot kitaláló és felépíttető milliomos befektető, John Hammond szerepét.

Szinte mindenféle műfajban volt alkalma kipróbálni magát: készített életrajzi filmet (A fiatal Winston, 1972), második világháborús drámát (A híd túl messze van, 1977), thrillert (A mágus, 1978), krimit (Rillington Place 10, 1978) és szerelmi történetet (A szerelem gyűrűje, 2007).

 

Privát élet

 

Magánélete feddhetetlen volt. Huszonkét évesen vette feleségül Sheila Sim színésznőt, akivel haláláig boldog házasságban élt. Házasságukból egy fiúgyermekük, Michael, valamint két lányuk, Jane és Charlotte született. Fia színházi rendező lett, Charlotte pedig a színészi pályát választotta.

Tíz éve súlyos tragédia érte az Attenborough családot, melyről évekkel később is nehezen tudott beszélni: Jane leánya és tizennégy éves unokája, Lucy, életét vesztette a Délkelet-Ázsián 2004 karácsonyán végigsöprő szökőárban.

Feleségéről élete végén is elismerően beszélt: „Istennek hála, hogy ő van nekem. Nagyon szeretem… Ő a legnagyobb kincs az életemben. Régóta élünk szeretetben, együtt nevetünk és fedezünk fel dolgokat.” Richard szülei is hosszú, boldog házasságban éltek, így számára szinte természetes volt, hogy ez vele sem lesz másképp. Feleségével közösen erősítették az Egérfogó eredeti szereplőgárdáját. Az Agatha Christie-darabot 1952-ben kezdték játszani, és azóta is töretlenül műsoron van, melynek köszönhetően a világ legrégebb óta előadott színdarabjaként tartják számon. Házasságuk titkáról 2007-ben a The Telegraphnak adott interjúban így mesélt: „Sheila azt mondta, ha azt akarjuk, hogy működjön a házasságunk, fel kell adnom a színészkedést… Egészségesen gondolkodott. Ezért olyan jó anya…”

„69 évet töltöttek együtt édesanyámmal… A család most arra fókuszál, hogy a lehető legtöbb időt töltsük vele” – mondta fiuk, Michael Attenborough az elmúlt napokban.

 

Közélet

 

Amellett, hogy hazájának ki-emelkedő színésze és rendezője volt, Nagy-Britannia egyik legaktívabb közéleti személyiségeként is számon tartják. Több mint harminc szervezet tisztelhette igazgatójaként, megbízottjaként vagy elnökeként: többek között 1969-től tizenhárom éven át a Chelsea FC igazgatója, 1980 és 1986 között a Channel 4 TV alelnöke, majd elnöke, 1983-tól a Gandhi Alapítvány elnöke, 1987-től az UNICEF jószolgálati nagykövete, és 2003-tól haláláig a Royal Academy of Dramatic Art elnöke volt.

II. Erzsébet királynő 1976-ban lovagi rangot adományozott Richard Attenbourough-nak, hetvenévesen pedig a Lord előnevet is elnyerte; tagja lett a Lordok Házának.

Életének utolsó hat évét egy nyugat-londoni idősek otthonában töltötte feleségével. 2008-ban otthonában szélütés érte, és súlyosan megsérült; elvesztette beszédképességét. A család két temetést szervez: a napokban tartják a zárt körű, családi temetést és novemberben a nyilvános megemlékezést.

Olvasson tovább: