Kereső toggle

Gombhoz a kabátot

Állásra szabott önéletrajz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Napjainkban megváltozott az álláskeresés technikája. Milyen hibákat követünk el leggyakrabban? Egyáltalán milyen a jó önéletrajz? Minderről Herczku Mónikával, a Karrier Mentor Tanácsadó Iroda vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan változott meg mára az álláskeresés technikája?

– A közösségi oldalak elterjedésével és népszerűbbé válásával egyre többen az ilyen jellegű oldalakon keresztül keresnek állást. Az ismerősöknek kiposztolják, hogy keresnek, illetve nézik a különböző tanácsadó cégek vagy éppen konkrét vállalatok karrieroldalait. Az internet szerepe egyértelműen előtérbe került, az álláskeresés már leginkább ezen a fórumon zajlik.

Milyen egy jó, hiteles és közhelymentes önéletrajz?

– Manapság, amikor egy-egy hirdetésre több száz pályázat érkezik, az a legfontosabb, hogy kitűnjön az életrajzunk a többi közül. Akkor lesz jó, ha a tetszetős külső, tehát jól szerkesztett, esztétikus megjelenés mellett a belbecs is rendben van. Egy szakember észreveszi, hogy csak egy sablonos önéletrajzot kapott, vagy pedig egy kifejezetten a meghirdetett állásra kialakított CV-t. Az utóbbi az ajánlott, tehát az adott állásra kell rászabni az önéletrajzot. Érdemes venni a fáradságot, mert interjúlehetőség formájában megtérülhet a befektetett energia.

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket az állásra pályázók elkövetnek?

– Fontos, hogy készüljön fel az adott cégből, egyáltalán tudja, hogy melyik céghez megy és ott milyen pozícióra jelentkezett! Nem veszi jól ki magát, ha szerepet játszik, nem őszinte, nem önmagát adja. A képzett szakemberek ezt azonnal észreveszik, és egy-két keresztkérdéssel kellemetlen helyzetbe is hozhatják. Fontos még az interjún arra is figyelni, hogy legyen tisztában az önéletrajzában leírtakkal, ne bizonytalanodjon el, hogy melyik cégnél mikor dolgozott, vagy mi is volt a beosztása pontosan. Még egy jó tanács: nagyon fontos, hogy a testbeszéde (metakommunikációja) összhangban legyen azzal, amit mond.

Sokan túlképzettnek számítanak. Érdemes eltitkolni a több diplomát vagy többféle szakmát?

– Ha valaki attól tart, hogy túlképzett egy meghirdetett állásra, és emiatt romlanak az esélyei, akkor az olyan diplomáit, amelyek nem az állás betöltéséhez szükségesek, ne írja bele az önéletrajzába. Egy példa: ha elvégzett egy tanárképző főiskolát, majd utána egy közgazdasági diplomát szerzett, és egy pénzügyi állásra pályázik, akkor a tanári diplomáját nem szükséges feltüntetnie. Ugyanakkor gondolja végig, hogy ha a főiskolán töltött évekre rákérdeznek, mert esetleg hiányoznak az önéletrajzából, akkor mit válaszol.

Vannak-e megfelelő kulcsszavak?

Kulcsszavakat nehéz mondani, mert ez minden pozíció esetében más. Talán azt lehet javasolni, hogy nem árt, ha a hirdetésben megjelent szófordulatok, szókapcsolatok az önéletrajzban is visszaköszönnek. (Sz. M.)

Olvasson tovább: