Kereső toggle

Elbocsátottak?

Állj fel, és kezdj új életet!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elbocsátottak, leépítettek, kirúgtak, átszerveztek. Miközben sajnos egyre növekszik hazánkban az utcára kerülők és a munkát keresők száma, kevés aktuálisabb könyvet forgathat kezében az olvasó. Herczku Mónika karrier-tanácsadó Elbocsátottak? Állj fel, és kezdj új életet! című, gazdag példaanyaggal illusztrált könyve praktikus tanácsokkal próbál segíteni abban, mi mindent kell tennünk a mielőbbi talpra állás és egy megfelelő munkahely megtalálása érdekében.

Az első fejezetek a lelki okokat és következményeket tárják fel, és azt, hogy miként éljük túl az első időszakot. Többek között megtudhatjuk: miért okoz akkora stresszt, ha meg kell válnunk munkahelyünktől? Egyáltalán miért fontos számunkra egy munkahely, vagy miért félünk annyira az elvesztésétől?

A szerző azt javasolja: érdemes szépen távozni a munkahelyünkről. Két lehetséges forgatókönyvet vázol fel arra, hogyan történhet az elbocsátás. Ezt követően elemzi, hogy milyen folyamatok mennek végbe valakiben a távozás után, és „gyásznak” nevezi azt az érzést, amely visszahúz minket a céghez. Ennek a feldolgozására is több eszközt, módot ajánl, természetesen példákkal alátámasztva.

Majd szó esik arról is, hogy valójában miért félünk a munkanélküliségtől. A munkahelyünk ugyanis meghatározza a társadalmi szerepünket, identitásunkat. Másik fontos tényező a jövedelem: a könyv gyakorlati tanácsokkal segít abban, hogyan húzhatjuk össze a nadrágszíjat, hol lehet lefaragni a családi költségvetésből az átmeneti időszakban.

„Zárjuk be az ajtót! Minden veszteség – bármilyen fájdalmas is az adott pillanatban – pozitív változás előidézője is lehet, rengeteg újdonságot hozhat magával” – írja a szerző, majd figyelmeztet: „Vigyázz, minél jobban belelovalod magadat az áldozat szerepébe, annál nehezebben fogsz kitörni ebből a helyzetből.” Ecseteli azt is, hogyan gondolkozzunk pozitívan, és miért okoz félelmeket, korlátokat a változás – főként az, amit nem mi magunk kezdeményeztünk.

A változásokkal meg kell birkózni, érdemes rendbe tenni a gondolatainkat, és végigzongorázni, hogy milyen erősségeink, képességeink, tudásunk van, amitől az önbecsülésünk erősödik. Rámutat arra is, hogyan csökkentsük a stresszt; és egy kérdőívet hív segítségül, amelyben lépésről lépésre haladva rájöhetünk, mit kell tennünk, hogy jól gazdálkodjunk az idővel.

„Az új állás megtalálása sajnos nem megy egyik napról a másikra. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél magasabb pozícióban szeretnél elhelyezkedni, annál tovább tart.” A könyv szól a legnagyobb időrablókról is, melyek a következők: a halogatás, az értelmetlen médiázás, ha nem tudsz nemet mondani, a lustaság, a rossz időérzék, a tervezés hiánya, a kéretlen hirdetések olvasgatása.

Végül feltárja a jövő útját: hogyan építkezzünk, tervezzünk, motiválódjunk. Mindeközben a tanácsadó az életből vett példák használatával teszi emberközelivé a lehetséges megoldásokat. A közvetlen, baráti hangnemben íródott kötet nem passzív olvasást kíván tőlünk, hanem kérdésekkel és a megfelelő tanulságok levonásával élvezetesen próbál rávezetni mindenkit a saját útjára. (Forrás: profession.hu)

Olvasson tovább: