Kereső toggle

Ahol sosem áll meg az élet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kedvező adottságai és szolgáltatásai révén Hajdúszoboszló a hidegebb hónapokban is kiválóan alkalmas fürdőzésre, regenerálódásra, és nem csak wellnessrajongóknak, vagy gyógyulni vágyóknak. Az egészségüket megőrző, kényeztetésre vágyó emberek számára is ideális turisztikai célterület az Alföld  legismertebb fürdővárosa.

Kihagyhatatlan élmény a hideg hónapokban a termálvízben úszkálva párafüggönyön keresztül szemlélni a természetet. Ilyenkor már vonzanak a különleges szaunák és a termálvizes melegebb masszázsmedencék, amiket nyáron inkább egy hideg vizes úszásra cseréltünk. Ráadásul az őszi-téli üdülés jót tesz a szervezetünknek, az immunrendszerünknek, hogy felkészüljünk a leghidegebb napokra. Mindehhez Szoboszló megteremti a pihenés tökéletes feltételeit minden korosztály számára.

 A gyógyturizmus fellegvárának élete egyébként 1925-ben változott meg gyökeresen, amikor 1090 méter mélyből váratlanul termálvíz tört fel. A „forró arany”-hoz, a különös illatú, barnás színű, páratlan összetételű gyógyvízhez elkezdődött a zarándoklat, hiszen mindenféle ízületi bántalmakban szenvedő, derékfájós embereknek okozott csodás megkönnyebbülést. 1927 óta vált húzóágazattá a gyógyfürdőturizmus, melynek köszönhetően gyors fejlődésnek indult a település. A legújabb, 2010-es fejlesztések eredménye: az Aqua Palace fedett élményfürdő, mely a strand, az Aquapark és a gyógyfürdő szolgáltatásait egészíti ki. A bizonyított gyógyhatások és a folyamatos fejlesztések következtében a város mára nemzetközi szinten is elismert gyógyhellyé vált. Mi több, a harminc hektáros parkban elterülő Hungarospa Gyógyfürdő közel harminc medencéjével mára Európa legnagyobb fürdőkomplexumának számít.

 A kiváló gyógyhatás a termálvíz összetevőinek (jód, bróm, konyhasó, hidrogén-karbonát, bitumen és az ehhez kötődő ösztrogén; a nyomelemek formájában megjelenő titán, réz, cink, ezüst, bárium, vanádium és ólom) tudható be. Orvosilag is bizonyított, hogy áldásos hatása sokféle betegség esetében érvényesül. Emellett a szakértelemmel és tapasztalattal alátámasztott kezelések gyógyító hatást fejtenek ki az alábbi megbetegedések esetén: bel- és bőrgyógyászati problémák, meddőség, nőgyógyászati betegségek, urológiai megbetegedések, mozgásszervi rendellenességek, idegrendszeri problémák, műtétek utáni regenerálódás. A gyógyfürdőben szakorvosi felügyelet mellett alkalmazzák a legkorszerűbb, mintegy negyvenféle különböző gyógyászati technikát.

Hajdúszoboszló legimpozánsabb négycsillagos szállodája, a Hotel Aurum értékesítési igazgatója, Tarnai Gábor kérdésünkre elmondta: „A hűvösebb idő beköszöntével vendégeink előszeretettel vesznek igénybe tb által támogatott gyógykezeléseket és használják ki a hajdúszoboszlói gyógyvíz jótékony hatását. Szállodánkban ehhez minden adott, ugyanis vendégeink helyben vehetik igénybe kedvezményesen a kezeléseket. Sokan kifejezetten ezért keresnek fel minket. Ezenkívül kiemelt hangsúlyt fektetünk a téli ünnepekre is. Kedvező csomagajánlatokkal készülünk rájuk. Célunk, hogy emlékezetessé tegyük ezeket az ünnepnapokat, és az elégedett vendégek jövőre is visszatérjenek hozzánk az év bármely időszakában, ugyanis Hajdúszoboszlón sosem áll meg az élet.”

Mint megtudtuk: a Hotel Aurum Terápiás és Gyógyászati részlegén a gyógykezelések igénybevételéhez csak tb-kártyát kell magukkal hozniuk a vendégeknek, nem kötelező sem a háziorvosi, sem a reumatológus szakorvosi beutaló. A szálloda saját reumatológusa a helyszínen – egy állapotfelmérést követően – írja ki a gyógykezeléseket, melyeket ugyanitt azonnal igénybe is lehet venni. Öt alapvető gyógytényezőt kínálnak házon belül: gyógyvíz, orvosi gyógymasszázs, gyógyiszappakolás, víz alatti vízsugárkezelés és elektroterápiás kezelések. De számos más kúra is igénybe vehető a városi gyógyfürdőben, ahova a szálloda kezelőlapjával át lehet sétálni. Ezen kezelések után fizetendő díjat a mindenkori jogszabályban meghatározottak szerint kell megfizetni, ez naponta nagyságrendileg 1200 forint (a három kezelés összesen). A tb által támogatott gyógykezelésekhez – mivel a szállodában a hajdúszoboszlói Hungarospa Zrt. üzemelteti a terápiás részleget – ingyenes városi fürdőbelépő és Árpád-uszodai belépő jár a kezelési napok alatt.

„Családbarát szálloda vagyunk, több Deluxe lakosztály is a vendégek rendelkezésére áll, ahol kényelmes körülmények közt pihenhet egy egész família. Sőt Aurum lakosztályunkat kifejezetten kétgenerációs családoknak ajánljuk, ugyanis a három légterében hat fő kényelmesen elfér. Ezekben a lakosztályokban jól felszerelt konyhasarok szolgálja a vendégek kényelmét. Ezenkívül a wellnessrészlegen a két termálvizes medence mellett gyermekpancsoló és játszósarok színesíti a palettát” – tette hozzá Tarnai Gábor.

Fürdés után érdemes felfedezni a várost is! A Bocskai Múzeumban például kiderül: a tatárok pusztítása után elnéptelenedett település Bocskai István erdélyi fejedelemnek köszönheti „újjászületését”. Aztán láthatunk itt pásztorszűröket, díszes kovácsoltvas tárgyakat, de megismerkedhetünk a városban ma is alkotó, több mint húsz népművész munkáival. A múzeum udvarán található a környéken egyedülálló látványosságnak számító mezőgazdasági történeti kiállítás, mely a 19-20. század fordulója földművelésének technikai eszközeit vonultatja fel.

A református templom melletti nádfedeles Fazekas-házban folyamatosan újuló, mégis évszázadokat átölelő, élő népművészeti kiállítással találkozunk. Itt látható Fazekas Istvánnak, a népművészet mesterének és a híres alföldi fekete kerámia újjáélesztőjének alkotóműhelye. Érdekes nevezetesség a Rácz Zoltán építész által fából, kőből épült, jurtaszerű Harangház, ahol különleges haranggyűjteményt sorakozik fel és megkocogtathatjuk a hatalmas világharangot is. A művészi kivitelű mintegy félszáz harang ritka alumíniumötvözetből készült. A „békeharangok” a zengő-csengő hangzásukat a köpenyükbe hasított különböző réseknek köszönhetik. A világszabadalomként jegyzett műalkotások szépségét növeli a környezetükben kialakított park, a kis tó és a sziklakert.

Mindemellett az igényesen gondozott és szépen parkosított fürdőváros változatos programokat is kínál. A természetben való barangolást kedvelőknek pedig a Hortobágyi Nemzeti Park túraútvonalai, látogatóközpontja és pusztai bemutató létesítményei biztosítanak érdekes és színes látnivalókat.

Olvasson tovább: