Kereső toggle

Hogy kerül a fatörzs az asztalra?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Büche de Noël, vagyis a karácsonyi fatörzs egy franciának olyan, mint egy magyarnak a bejgli: karácsonykor semmi sem helyettesíti. A hagyományos francia karácsonyi menü meghatározó eleme ez a puha, omlós, krémes, kávés-csokoládés vagy marcipános piskótatekercs. Eredetileg a szóban forgó fatörzset nem az asztalra szánták, hanem gyújtósnak a kandallóba. Később került csak terítékre, és azóta is pótolhatatlan része a tradicionális menüsornak.

Boldog karácsonyt! Joyeux Noël! (lacuisine.blog.hu)

Hozzávalók a piskótához:

6 nagy tojás

3/4 bögre finomliszt

3/4 bögre kristálycukor

3 zacskó vaníliás cukor

1 teáskanál vaníliaaroma

2 csipetnyi só

2 evőkanálnyi olvasztott vaj

2 evőkanál porcukor

 

Hozzávalók a töltelékhez:

2/3 bögre zsíros tej

2 nagy tojás sárgája

2 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál finomliszt

1/2 bögre marcipán

(kb. 0,5 cm-es darabokra vágva)

6 evőkanálnyi szobahőmérsékletű vaj

1 vaníliarúd

1 teáskanál mandulaaroma

 

Hozzávalók a mázhoz:

3/4 bögre főzőtejszín

200 gramm étcsokoládé

feldarabolva

100 gramm tejcsokoládé

feldarabolva

 

Hozzávalók a marcipángombákhoz:

1 bögre marcipán, porcukor

 

A piskóta elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

2. A tojások sárgáját válasszuk el a fehérjétől.

A tojásfehérjét verjük habbá. Folyamatos habverés közben lassan adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, majd a tojások sárgáját és a lisztet.

3. A kész masszát öntsük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra úgy, hogy kb. 1 cm vastag tésztát kapjunk. 160 fokon körülbelül 10-15 percig süssük, míg a teteje enyhén megpirul.

4. Vegyük ki a sütőből, és egy tiszta, benedvesített, megporcukrozott konyharuhára borítsuk rá. Húzzuk le a sütőpapírt a piskótáról, és a konyharuha segítségével csavarjuk fel.

5. Tegyük egy órára hűtőbe vagy a teraszra, és felcsavartan hagyjuk kihűlni.

 

A krém elkészítése:

1. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, és tegyük

a tejbe, melyet egy lábosban forraljunk fel.

2. Egy edényben verjük fel a tojássárgáját

a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet.

3. Ha a tej felforrt, folyamatos kevergetés mellett lassan öntsük a tojásos-cukros masszához.

4. Az összekevert masszát tegyük vissza ugyanabba az edénybe, és közepes lángon melegítsük fel újra.

5. Tegyük bele a marcipándarabokat, és kevergessük, amíg felolvadnak. Vágjuk bele a vajat is, és keverjük csomómentesre.

6. Legalább 1 órát hűtsük hűtőben (vagy télen a teraszon), míg kellően megszilárdul, és kenhetővé válik.

 

A máz elkészítése:

1. A tejszínt és az összedarabolt csokoládékat közepes lángon melegítsük fel egy lábosban. Ha felmelegedett, felolvadt, és csomómentesen elkevertük, vegyük le a tűzről.

2. Hagyjuk kihűlni addig, amíg kenhetővé válik. Ez körülbelül 1 óra. Tehetjük ezt a lábost is a teraszra vagy a hűtőbe.

 

A marcipángombák elkészítése:

1. Szórjuk meg kevés porcukorral a gyúródeszkát.

2. A marcipánmasszából készítsünk kis hengereket szárnak, és kis golyókat, melyeket  megfelelően szétlapítunk és formázunk úgy, hogy a gombák kalapjára emlékeztessenek.

3. A szárat és a kalapot úgy tudjuk legkönnyebben egybeszerkeszteni, ha ujjunkat bevizezzük, és finoman megnedvesítjük a marcipánt ott, ahol össze akarjuk illeszteni.

4. A gombák szeretnek feldőlni a fatörzsön. Könnyedén rögzíthetjük őket, ha fogpiszkálót szúrunk a talpukba, és azzal szúrjuk bele a csokoládés piskótába.

 

A karácsonyi fatörzs elkészítése:

1. Tekerjük ki a piskótát a konyharuhából, és kenjük meg a kész krémmel. A széleket vágjuk egyenletesre. Egy tálra helyezve kenjük meg a mázzal. Ahhoz, hogy a tál ne legyen csupa krém, behelyezhetünk a tekercs alá minden oldaláról egy kevés sütőpapírt vagy alufóliát, melyet később eltávolítunk. Villát használva húzzunk vonalakat a csokoládékrémbe, hogy fakéregre hasonlítson. A fatörzs széleit koncentrikus körökkel rajzoljuk körbe, hogy az évgyűrűkre emlékeztessen. (Tipp: ha a csokimáz felvitelét megelőzően lyukat fúrunk a piskótába, és beleillesztünk egy darab piskótát, a mázzal befedve olyan hatást kelt, mint egy fatörzsből kiálló rücsök.)

2. A fatörzsre fogpiszkáló segítségével illesszük rá a marcipángombákat. Ízlés szerint megszitálhatjuk kevés porcukorral, hogy „havassá” váljon a fatörzs.

Olvasson tovább: