Kereső toggle

Új belváros, új Hódmezővásárhely született

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Tornyai János Kulturális Városnegyed

Az elmúlt évtized közepétől Hódmezővásárhely a kultúra közvetítőjeként pozicionálta magát a hazai települések között: önkormányzati fenntartásba vette muzeális intézményeit, a – vidéken egyedülálló – Holokauszt Múzeum és az Emlékpont létrehozásával pedig pontot tettek a 20. század fájdalmas és tragikus évtizedeire. Az ősz első napján új belváros született Hódmezővásárhelyen. A város szívében összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálta át a település megjelenését, és fogalmazta újra a város és a térség kulturális életét.

Megújult és jelentősen bővült a Tornyai János Múzeum, az immár Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ a város szellemi, kulturális Agorájává válik, méltó körülmények között várja a látogatókat az Alföldi Galéria, és új főutcája lesz a városnak, a dr. Rapcsák András úton. E beruházásoknak köszönhetően regionális, sőt országos szinten is kiemelkedő kulturális infrastruktúrával büszkélkedhet az alföldi város.

Tornyai János Múzeum

A Tornyai János Múzeum története több mint százéves múltra tekint vissza. Az intézmény Hódmezővásárhelynek és térségének rendkívül gazdag régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeit, képző- és iparművészeti alkotásait mutatja be. A múzeum gyűjteményét olyan ritkaságok alkotják, mint a világhírű, a Kr. e. 5. évezredből származó Kökénydombi Vénusz, valamint számtalan népi kerámia, festett bútor és hímzés, illetve a város céhes világának emlékei.

A múzeum látogatóbarát fejlesztése nyomán a meglévő épület bővítésével egy háromszintes interaktív bemutatóhely jött létre. A közgyűjteménybe érkezőket új, a 21. század látogatói igényeit kielégítő bejárati portál fogadja. Az emeleti részen időszaki kiállítások várják az érdeklődőket, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló, a múzeum teljes gyűjtőkörét felölelő látványraktárban tekinthetők meg a mintegy 1500 darabból álló, kiemelkedő jelentőségű néprajzi, régészeti, helytörténeti és képzőművészeti tárgyegyüttesek. (Ez a múzeum teljes gyűjteményi anyagának egy százaléka!)

A közgyűjtemény országosan egyedülálló kiállítással nyitotta meg kapuit: a múzeum tíz termében Csernus Tibor műtermét idézi meg a KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. Csernus Tibor (1927–2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. A tárlatot 2013. január 6-ig tekinthetik meg a művészetkedvelők.

A múzeum bejáratánál egy művészettörténeti csemege várja a Munkácsy-rajongókat: egy eddig ismeretlen, Tornyai Jánosnak címzett Munkácsy-tanulmányt ajánlott fel hosszú távú, tartós letétbe egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő, mely Munkácsy Mihály monumentális Krisztus-trilógiája harmadik darabjának, az Ecce Homo női alakjának a tanul-mánya. A 47×43 cm-es olajfestményt 1895-ben adta a Mester az akkor éppen Párizsban tanuló fiatal vásárhelyi születésű festőnek.

Dr. Rapcsák András út

A fejlesztések révén új főutcája lett Hódmezővásárhelynek. Egy kulturális tengely, amelyet akár a művészetek utcájának is nevezhetünk. A néhai polgármesterről, Dr. Rapcsák Andrásról elnevezett utcának a Kossuth tértől induló szakasza két végpontjában találhatjuk a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak otthont adó Alföldi Galériát és Tornyai János Múzeumot. Mindezek középpontjában a Bessenyei Ferenc nevét viselő művelődési központ helyezkedik el. Az új Promenádon áll még a város két legjelentősebb és legrégibb műemléke, a Református Ótemplom és az ortodox templom, melyek újra teljes pompájukban hirdetik Isten dicsőségét a Vásárhelyre érkezőknek.

Ortodox templom

Hódmezővásárhely belvárosának évtizedekig mellőzött és leromlott állapotú műemlékét, az 1786-ban épült ortodox templomot egyfajta misztikus homályosság lengte körül. Csak kevesen csodálhatták meg a még elhanyagolt állapotában is elbűvölő templombelsőt, mely immár megújulva, a Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköveként nyitva áll a látogatók előtt.

A Hódmezővásárhelyen letelepedett görögkeleti vallásúak II. József türelmi rendeletének megjelenését követően emelhették torony és harang nélküli templomukat. Az 1786-ban elkészült épülethez csak 1806-ban állítottak tornyot. A templom mai külső formáját 1889-ben, belső megjelenését az 1929-es átépítést követően nyerte el: aranyozott, faragott ikonosztáza copf és későrokokó elemekkel van díszítve. Az itt látható ikonok nagy része a Balkánról származik, belső berendezései a bútorművesség jeles alkotásai.

Református Ótemplom

Vásárhely városának legrégebbi temploma, az 1713-ban épült Református Ótemplom szintén megszépülve, régi pompájában várja a látogatókat. A felújítás során visszakerültek a templomba a 18. századból származó elemek, amelyek egy része a Tornyai János Múzeum raktáraiban pihentek, de más részek Sárospatakról és a fővárosból kerültek haza, Vásárhelyre. Különlegessége a templomnak a két, egymással szemben elhelyezkedő szószék, az egyik a 18., míg a másik a 19. században készült.

Gazdag programkínálat Hódmezővásárhelyen

Az új kulturális városnegyed fejlesztései azonban nemcsak építészeti megoldásokból állnak, hanem olyan elemeket is tartalmaznak, amelyek elősegítik Hódmezővásárhely városának és a Tornyai János Múzeumnak és Közművelődési Központnak a megjelenését a hazai kulturális palettán. A megújuló és gazdag programkínálattal rendelkező intézmények minden napra kínálnak kultúrát nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogató valamennyi vendégnek.

Habár a „kő marad”, és a jelenlegi infrastrukturális fejlesztések évtizedekre (talán ezen évszázadra) meghatározzák Hódmezővásárhely belvárosának arculatát, egy város mégsem csupán téglából és habarcsból áll, hanem a benne élő és alkotó emberek szellemi potenciálja teszi élővé, élhetővé és maradandóvá. E fejlesztések és a nagy elődök örökségének ápolása és továbbgondolása biztos garanciát jelent arra, hogy Hódmezővásárhely a 21. század elején is kiemelkedőt alkosson! Ahogy Németh László mondta: „Ha nem teremtünk központot ebből a városból, csináljunk hát tégelyt, melyben a múlt legjava lép reakcióba az új idők szellemével.”

Bessenyei Ferenc Művelődési Központ

A kívül-belül újjászületett, a legmodernebb fény- és hangtechnikai eszközökkel felszerelt Bessenyei Ferenc Művelődési Központ immár a legnevesebb hazai és nemzetközi produkciókat, előadásokat, koncerteket mutatja be, és a táncművészettől a filmművészetig a térség legkülönbözőbb művészeti ágakat művelő előadóinak, csoportjainak ad otthont.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ kényelmes padsoraival, világszínvonalú technikai hátterével igazi élménnyé teszi azokat a produkciókat – legyen szó színházról, operettről, stand-upról, komoly- vagy könnyűzenéről –, melyeket Vásárhelyen mutatnak be.

A Vásárhelyi Őszi Tárlatról

A Vásárhelyi Őszi Tárlat az országban egyedülálló módon, több mint fél évszázada minden esztendőben megrendezett kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán két helyen –, hogy immár ötvennyolc esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Az Őszi Tárlat meghívásos kiállítás, melyre olyan művészek kapnak invitálást, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz vagy a már történelmi múlttal rendelkező Őszi Tárlathoz. Igaz, hogy a tárlat meghívásos, de a nagyszámú pályázó miatt szükség van zsűrizésre. Már az első kiállítás alkalmával létrehozták azt a rangos elismerést jelentő díjat, melyet Hódmezővásárhely híres festőművészéről, Tornyai Jánosról neveztek el.

A bronzból készült Tornyai-plakettet Szabó Iván szobrászművész alkotta, és egy művésznek csak egyszer adományozható. Az eleinte csupán erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelentő Tornyai-plakett odaítéléséről is a zsűri dönt, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

Az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlatot Lázár János országgyűlési képviselő, Almási István polgármester, valamint Szabó Noémi művészettörténész nyitja meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában október 7-én vasárnap déli 12 órakor. A kiállításon 174 művész 263 alkotását láthatja majd a nagyközönség: 141 festményt, 54 grafikát, 67 plasztikai alkotást, valamint 1 gobelint.

Lénárt Dóra a BEST WESTERN Hotel Ginkgo Sas igazgatója: Büszkén hirdetjük a fazekasság, kerámiagyártás hódmezővásárhelyi hagyományait, amely nem csupán a szálloda berendezésében jelenik meg, hanem egy-egy csomagajánlat elemeként is. Környezettudatos gazdaságpolitikánk a szálloda építési folyamatában is megmutatkozott, kezdve névadónk, a közel 100 éves Ginkgo páfrányfenyő fokozott védelmétől – a növény az építési terület közepén helyezkedett el, és mai napig szállodánk belső udvarának büszkesége –, energiafelhasználásunk számítógép által vezérelt tudatosságán át egészen a csaptelepek víztakarékos perlátorral való felszereléséig.  A környezetvédelem irányába tett ráfordításaink eredményeként szállodánk 2011-ben elnyerte a Zöld Szálloda Díjat.

Olvasson tovább: