Kereső toggle

Máj love you

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha bogáncsba akadunk, letépjük magunkról. Az egyik bogáncsfajta, a máriatövis (Sylibum marianum) azonban olyan gyógyító molekulákat tartalmaz, amelyek hatása régóta ismert. Képes - többek között - az emberi májat regenerálni, megóvni a mérgezésektől, gyilkosgalóca-mérgezés esetén pedig életmentő. A máriatövis kedvező hatása étrendkiegészítőként (Liverprotect) szedve sem lebecsülendő - állítja dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerész.

Szép az elnevezés, noha egy kicsit bizarr. Valójában miről van szó?

- A máriatövis fészkes virágú növény, népies nevei - máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Boldogasszony káposztája, tarkabogáncs stb. - akár viccesnek is tűnhetnek. Gyógyító hatásának azonban semmi köze a mariológiához vagy a vallásos babonasághoz, hiszen a gyógyszeripar által egyik legjobban feltárt hatóanyagú növényről van szó. A gyógyászatban főleg májkárosodás megelőzésére és kezelésére használják.

Átlagemberként mit érdekelhet engem egy „csodabogáncs"?

- Minden, amit megeszünk, a májon keresztül jut a véráramba, miközben a mérgező molekulák kiszűrése is itt történik. A májat a szervezet „vegyi laboratóriumának" is tekinthetjük, amelynek az emésztésen (epesavtermelés) kívül fontos szerepe van a méregtelenítésben. Eközben a máj könnyen károsodhat, a méregtelenítés során májsejtek pusztulnak el. A gyógyszereknek, kemoterápiának, alkoholnak vagy épp a belélegzett vegyszereknek is lehet májkárosító hatása. Egy lakásfestés vagy takarítószerek használata esetén is elegendő mérgező gázt szívhatunk be ahhoz, amely indokolttá teheti, hogy máriatövis fogyasztásával segítsük a máj munkáját.

Mi okozza a máriatövis említett hatásmechanizmusát?

- A máriatövis terméséből kivont olaj fő hatóanyaga a szilimarin komplex. Nem egyetlen hatóanyagról van szó, hanem hasonló szerkezetű és hatású vegyületek (szilibin, szilikrisztin és szilidianin) keverékéről, amelyet a természet a legoptimálisabb arányban „csomagolt". Olyan tökéletesen működik, hogy azt a gyógyszeripar egy az egyben átvette, és az ebből készített orvosságot májkárosodás, vírusos májfertőzés és egyéb májbetegségek esetén az orvostudomány sikeresen alkalmazza.

Miben tér el az étrendkiegészítő a gyógyszertől?

- Az étrendkiegészítő élelmiszernek minősül. Vény nélkül is hozzájuthatunk, ahogy a neve is mondja, az étrend kiegészítésére szolgál. Gyógyhatást, betegségmegelőző hatást nem lehet neki tulajdonítani. Legfeljebb élettani hatást, az egészség megőrzése a feladata. A Liverprotect máriatövis szerencsés helyzetben van, mert a hatóanyagát standardizálták (bemérték), és a világhírű LiCaps technológiával kapszulázták. Támogatja a máj egészségét, segíti a máj méregtelenítő képességét.

Olvasson tovább: