Kereső toggle

Top célpontok Európában

Hívogató helyek Izlandtól a titkos kertekig

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogy azt megszokhattuk, a hőmérséklet emelkedésével, ámde minden indulati hév nélkül egyre többen akarják megmondani, milyen éghajlatra távozzunk - legalább egy kis időre. A National Geographic 'Traveler' például évről évre feltálalja az ínyencségekkel tarkított úticél-javaslatait. S bár várhatóan idén is tekintélyes tömeg védi majd saját testével a tengerparti homokot a káros napsugaraktól, a bolygónkon bolyongó turistahad közt a felfedezőhajlamokkal bírók sem maradnak ötlet nélkül, és „a 2012-es év 20 legvonzóbb úti célja" között találhatnak kedvükre valót - hetet mindjárt itt nálunk, Európában.

Változatos kínálatuk és élményforrásaik révén a világ 20 legvonzóbb tájéka 2012-ben a magazin szerint: Belfast, a Snaefellsnes félsziget Izlandon, Koh Lipe - Thaiföld, Drezda, Isztria, Tayrona Nemzeti Park - Kolumbia, Virunga vulkánok Afrikában, Costa Brava - Spanyolország, Görögország, Sonoma - Kalifornia, Muskoka - Ontario, Omaka, London, Guatemala, Új-Zéland, Panama, Peru, Oman, Pittsburgh és Mongólia.

Jégföld a hűs nyár kedvelőinek

Aki már júniusban megelégeli a harminc fokokat, nyaralását érdemes hidegebb éghajlatra terveznie. Izland igazán kellemes (nyáron), napközben 11-24 °C van, olykor 25 fokos hőség is kialakulhat. Nem javasolt viszont éjjeli baglyok pihenőhelyéül, mivel éjjel is egész világos van, mintha épp pirkadna. Az egyik fő nevezetesség a Snæfellsnes félsziget nemzeti parkja, melynek ősi táját a világ utolsó jégkorszakának utolsó ereklyéjeként emlegetik. A szigetország főbb jellegzetességei a völgyek szabdalta táj, akár egy hatalmas kés nyomai, óriási fjordok, monumentális sziklák, dübörgő vízesések, csendes-fehéren haladó gleccserek. A tengerpart fekete homokkal borított - a táj kíméletes a fényérzékeny szeműekhez is.

Az ország 140 vulkánja közül 26 még most is működő tűzhányó - az izgalomra vágyó turisták kedvelt célpontjai. Bár a vulkánok között olyan is akad, amely nem mindig hajlandó a globális turizmust támogatni, sőt esetenként szabotálja a légiközlekedők útiterveit (mint az Eyjafjöll 2010-ben), ezáltal nyitva meg az exkluzív repülőtéri vakáció lehetőségét a világutazók számára.

A zöld szín nyugtató gyógyír

Belfast, az északír főváros az éppen százéves Titanic-tragédia hullámait lovagolja meg: a végzetes „úszó palota" ugyanis egy belfasti hajógyár büszkesége volt. Az utasszállító hajó történetére 150 millió dolláros keretből különféle látványosságokba szőve emlékezhetnek meg az érdeklődők áprilistól: audiovizuális kiállítások, víz alatti felvételek tekinthetők meg a roncsról, a történelmi séta során bejárhatók lesznek a kor hajógyárai. Ami a turisztikai fejlesztés ügyes (bár némileg bizarr) fogását illeti: a Titanic „99 év után kiolvasztott főszakácsa" még a város konyhaművészeti örökségével is megismerteti a gasztroturizmusra éhező látogatókat.

Aki kevéssé vevő a katasztrófaturizmusra, s akinek gondolataiban nem csak a londoni olimpia miatt merül fel a Brit-szigetek, számukra Írország úgy egészében sem éppen megvetendő úti cél.

Csak kultúrszemélyeknek!

Míg az Elba folyó mente a magával ragadó romantikus vadont ígéri, a folyó által kettészelt Drezda az arisztokratikus kultúrturizmus sokszínű terepe. A város a szász királyok idején, a 18. században élte fénykorát, 1945-ben jórészt lebombázták, de a közel hetven év nem is telt el hiába, mára Drezda az évtizedes felújítási munkák eredményeképpen Németország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává nőtte ki magát. Gondosan rekonstruált történelmi központ, katedrális, királyi palota s vagy egy fél tucat világszínvonalú múzeum várja a kultúrlelkeket. (Ha erre járunk, a furcsa nevű, de bizton pedáns Német Higiéniai Múzeumot se felejtsük ki!) Ha a városnézéstől megpihennénk, lekerekezhetünk az Elba partjára, vagy ellátogathatunk a drezdai Zwingerbe: a palotaegyüttes és díszudvara felejthetetlen élmény annak, aki szereti a barokk pompát. A palota képtára hajdanán a világ egyik leggazdagabb gyűjteményének számított: kínálatban szerepelnek többek között Raffaello, Tiziano, Correggio, Veronese, van Eyck, Rubens, Rembrandt, Holbein és Dürer képei, rajzai. Ha igazi kerti bóklászásra vágyunk, a pillnitzi kastélyt és impozáns parkját is ejtsük útba!

A megunhatatlan mediterrán

Spanyolország ad olyan mediterrán célpontokat, ahová még egy olasz is hajlandó kimozdulni természeti és kultúrtörténeti értékekkel telezsúfolt hazájából. Costa Brava, Katalónia „vad partja", a legkedveltebb spanyolországi üdülőhely: csodálatosan szép, sziklás partjai, bájos települései mellett a hely vonzerejét növeli Barcelonához való közelsége, homokos tengerpartjai, kristálytiszta, kék tengervize, öblei és középkori várai is.

Ráadásul, mivel szinte minden utazási iroda szervez a Costa Bravára utakat, ez az út akár még viszonylag jó áron is kihozható. S ha mediterrán vidék, Görögországról se feledkezzünk meg. A tengerparti üdülőhelyektől merőben eltérő képet mutat az ország belseje. Míg néhány sziget az évek során a szabályozás nélküli fejlődés áldozatául esett (nem beszélve a pénzügyi válság hatásáról), Görögország szárazföldi területei megőrizték hamisítatlan vonzerejüket, vannak még vidékek, ahol mintha csak megállt volna az idő - csupán jó helyen kell keresni.

Csak ide, a szomszédba?

A hozzánk közeli célpontok közé beverekedte magát a horvát Isztria. Olykor már talán el is túlozzák a legnagyobb horvát félsziget romantikáját, de a zöldellő dombtetőkön álló romvároskák, a szarvasgomba, a malvázia bor és az olívaolaj kétségtelenül emelik a táj ismertségét az utazók körében. Nem mellékesen a 3500 kilométer hosszú bicikliút-hálózat is rendelkezésére áll azoknak, akik nem csak fürdőzés miatt teszik meg a nagy utat a kis adriai öblök vonzásának engedve.

Az Óperencián túl

Távoli, óceánon túli célpontokat nyilván azok keresnek maguknak, akik különlegesen jó pénzügyi évet zártak. Az észak-kolumbiai táj a maga fenséges Tayrona Nemzeti Parkjával igazi élményorgiát jelenthet. A fenséges tengerparti tájakkal nincs vége a látványosságoknak. A megtisztított hegytetőn kialakított „elveszett város" zöld füves teraszai szinte jelzőfényként ragyognak. Az országot a karibi és dél-amerikai térség közötti legfőbb úti célként tartják számon.

Olvasson tovább: