Kereső toggle

Tetoválások lézeres eltávolítása

Interjú Dr. Bajusz Hubával, a Szent Gellért Magánklinika plasztikai szakorvosával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mindannyian tudjuk, hogy a testtetoválás manapság mind a számát, mind a minták sokrétűségét tekintve is fénykorát éli. Sokszor viszont az esztétikai élmény mellett a tetoválásokkal kapcsolatosan fellépő problémákkal is szembe kell néznünk.

Számtalanszor előfordul, hogy már nem tetszik a korábban vágyott tetoválás. Ilyenkor jó, ha a tetkó teljességében vagy részlegesen halványodott. Egyes szerves festékekről azt mondják, hogy felszívódnak, csak legyen azt türelmünk kivárni. Elég hosszú ideig tartó állapot, amikor a festék lassan halványodik, és az egész tetkó összességében inkább zavaró, mint esztétikus. Mit is tegyünk ilyenkor?

Régebben összezúzott citrompótlóval és VIM-mel dörzsölgették a nem kívánt ábrát, vagy drasztikusabb eljárásként csikkel, sőt késsel is próbálkoztak a megunt tetoválások gazdái.

Ma már a tetoválások lézeres eltávolítása akár nyom nélkül is lehetséges, de csak nagyon kevés lézertípussal. Igazán eredményes hatást a több lézerszínt keverni képes Q-YAG 5 lézer adhat.

A Q-YAG 5 lézer nemcsak fekete, hanem színes tetoválásokra is hatásos. A lézerfény nagy energiájú fénysugár. A lézerek Q-kapcsolása pedig azt jelenti, hogy ezt az energiát a készülék igen gyorsan, a másodperc milliomodrésze alatt képes leadni. A lézerfény úgy hatol át a világos bőrön, mint az ablaküvegen, viszont a különböző színű pigmentekben, főleg a fekete színűekben teljes mennyiségben elnyelődik. A lézerenergia különböző festékekre különböző módon hat.  Egyes (anilin) festékekben a kémiai kettős kötéseket bontja, ezáltal a festék színtelenné válik. Más, hosszabb molekulájú festékeket pedig fragmentál (feldarabol), és hozzáférhetővé tesz a fehérvérsejtek számára , mivel ezek a sejtek takarítják el szervezetünkből a festék maradványait. A szükséges kezelések száma függ a használt tetoválófesték anyagától, mennyiségétől és az egymásra helyezett festékrétegek számától.

Mielőtt lézeres kezelést választunk, járjunk utána, milyen gépet használ a lézercentrum. A helytelen lézerkezelés hegnyoma nagyobb gondot okozhat, mint a nem kívánt tetoválás megléte.

Hogyan került a látókörébe a tetoválások és sminktetoválások eltávolítása?

- Húsz éve plasztikai sebész vagyok, Szegeden a Szent Gellért Magánklinikán dolgozom.

Sajnos sokan meggondolatlan ábrákat, feliratokat tetováltatnak magukra, amit később megbánnak, és bármi áron meg akarnak tőle szabadulni. Sokszor a páciensek úgy gondolják, hogy a zavaró tetoválást akár maradandó hegek árán is el akarják tüntetni. Sebészi kimetszéssel vagy a páciensek saját maguk savazással, égetéssel próbálkoznak a tetoválások eltávolításával. Húsz év alatt számtalan esettel találkoztam, akik később a durva hegek miatt fordultak plasztikai sebészhez, és ezek teljes korrekciója sok esetben már nem is lehetséges.

Klinikánkon bőrfiatalító lézeres kezeléssel is foglalkozunk az esztétikai sebészet területén, és négy másik lézerkészülékünk is van. De a tetoválások eltávolítására speciális készülék szükséges. Jelenleg a  Q-YAG 5 lézerkészülékkel elérhető eredmények a legjobbak világszerte a tetoválófestékek eltávolítására. Ugyanez a készülék alkalmas sminktetoválások korrekciójára is.

Hogyan zajlik a tetoválások eltávolítása?

- A tetoválás lézeres eltávolítása kisebb fájdalommal jár, mint a tetkó elkészítése. Első alkalommal próbakezelést végzünk, és így állítjuk be a pontos kezelési tervet.

Mennyi kezelés szükséges a végleges eredmény eléréséhez?

- Régi, halványuló amatőr tetoválások néha egy-két kezeléssel teljesen eltávolíthatók. A mélyen, több rétegben bevitt tetoválófestékek azonban nem távolíthatók el egy vagy két kezeléssel. A szükséges kezelések száma függ a használt tetoválófesték anyagától, mennyiségétől és az egymásra helyezett festékrétegektől is. A színes vagy  több színből kevert festékek eltávolítása szintén ismételt kezelést tesz szükségessé. Többnyire 5-10 kezelés után érhető el a nyomtalan eltávolítás.

Szükséges utókezelés?

- A kezelést követően enyhe duzzanat jelentkezhet a bőrön, erre rövid ideig alkalmazott hideg borogatás elégséges. A lézerkezelést követő napon már a szokásos kozmetikumok használhatók. A kezelés okozta időleges színeltérést alapozók és krémpúderek megfelelően elfedik. A kezeléseket követően 2-3 napig  napozni, szoláriumozni nem szabad! A kezelés előtt is kerülendő a napfény, mivel világos bőrön nagyobb energia használata lehetséges.  A kezelt területen a bőr hámlására kell számítani. Panthenol hab és más napégésre ajánlott krémek használata szükséges lehet a kezelés után.

Hogyan érhető el a legjobb hatás a tetoválásoknál lézerkezeléssel?

- Talán a legfontosabb, hogy egy elrontott vonalú vagy elrontott színű tetoválás után ne a tetoválás bőrszínű elfedésével vagy más halványító tetoválással próbálják helyrehozni. Ez többnyire nem sikerül, és a lézeres eltávolításnál is gondot okoz. A rontott vagy nem jól választott tetoválást célszerű először Q-YAG 5 lézerrel eltávolítani, és esetleg utána megfelelően ismételni a tetoválást. Tapasztalataim szerint  nem érdemes bedőlni a felszívódó festékek és tetoválások  ígéretének sem.

Az esetek nagy részében ugyanis ezek évek alatt is csak halványulnak, hosszú ideig kopottnak tűnnek, de teljesen csak ritkán vagy nagyon hosszú idő után szívódnak fel a bőrből. A bőr alá juttatott festék nyoma sokáig megmarad, hosszú évek során is csak halványodik, de a pigmentek egy része általában végleg ott marad. A lézeres kezelés ezek eltüntetésére is hatékony.

Eltüntethető-e, ha igen, milyen módon és milyen hatásfokkal?

- Szerintem egy végleges döntést kell hozni, mert a bőrben minden beavatkozás nyomot hagy, amit sok esetben teljesen nyom nélkül nem lehet eltávolítani. Maga a tattoo szó is a tahiti „tatu" szóból származik, aminek a jelentése: nyomot hagyni valamin.

Minden bőrtípus elviseli szövődmény nélkül a tetoválást?

- A tetoválások eltávolításának eredménye igen sok szemponttól függhet. Köztük van a bőr minősége is. A keloidképződésre hajlamos bőrön nemcsak a tetoválás lézeres eltávolítása, hanem igen, már maga a tetoválás is csúnya nyomot hagyhat.

Feltételezve, hogy a tetoválás szakszerűen, az ÁNTSZ engedélyében foglalt előírások maximális betartásával készült, lehet-e káros hatása egy szakszerű tetoválásnak?

- Igen. Nem megfelelő körülmények között akár súlyos vírusfertőzések áldozatai is lehetünk (hepatitis, HIV-fertőzés), de előfordulhatnak bakteriális fertőzések, gombás megbetegedések, allergiás reakciók, sőt rosszindulatúvá váló sérülések, mint a melanoma vagy akár a lepra is.

Melyek a leggyakoribb mellékhatások?

- Az allergiás reakciók általában a leggyakoribb mellékhatások, amit leginkább a festékekben lévő fémtartalom okoz. A vörös festék például higanyt tartalmaz, míg az általánosan használt fekete festék szénszármazék, melyben sokszor a faszénrészecskék okozzák a bőrallergiát. A bőr feldagad, gyulladás, viszketés, a bőr berepedése, hámlás, kiütés és hegesedés jelentkezhet.

Okozhat-e a tetoválás valamilyen későbbi bőrelváltozást?

- Előfordulhat a tetoválás során a karcolás mentén keloid-, azaz idegenanyag-képződés, mely csúnya, esetleg maradandó nyomot, heget is hagyhat a bőrön. Néhány esetben ezek a reakciók az arcon esetleg komoly torzulást is eredményezhetnek. (x)

 

Olvasson tovább: