Kereső toggle

„Hogyan kezdjünk vállalkozni a semmiből?”

Beszélgetés Oszlányi Kincsővel, a Multi Credit Company ügyvezetőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A magyar föld szolgál a jövőben a legnagyobb lehetőségekkel!” – vallja Oszlányi Kincső. A Multi Credit Cégcsoport magyar ügyvezető asszonya szerint az Európai Unió törekvései és a jelenlegi gazdasági folyamatok egyaránt az agrárvilág növekvő jelentőségére világítanak rá.

Vállalkozásuk, a Multi Credit Company cégneve néhány év alatt összeforrott a mezőgazdasággal.

- Valóban, fő profilunk mezőgazdasági projektek lebonyolítása. Cégünk elsősorban agrárbefektetésekkel, mezőgazdasági tevékenységek finanszírozásával foglalkozik - kezdte mondandóját megkeresésünkre Oszlányi Kincső, a Multi Credit Company vezetője. - Magyarországon évszázadok óta tartja magát az a látásmód, mely szerint a jó föld aranyat ér! Úgy látjuk, ez a 21. században is igaz. A mezőgazdaság különlegessége, hogy folyamatosan megújuló perspektívát nyújt a befektetni vágyók számára. Nem véletlen, hogy az Európai Unió szintén nagy hangsúlyt helyez az agrárágazat fejlesztésére, és egyre több fiatal ismeri fel a nyugati országokban is az ebben rejlő lehetőségeket. Korábban évszázadokon át egyébként Magyarország volt Európa „éléskamrája". Mi úgy gondoljuk, hogy ez a jövőben is így lehet, ráadásul a megélhetést is biztosíthatja sok magyar család számára.

De hogyan kezdjen mezőgazdasággal foglalkozni valaki, akinek nincsen sem induló tőkéje, sem földje még? Rendelkezésre áll valamilyen külső segítség számukra?

- Igen! Ahogy említettem, a mezőgazdaság megújulása rendkívül fontos Európának, ezért az Európai Unió és a magyar állam is segít az elindulásban! Ilyen segítséget jelent például a Fiatal Gazdák induló támogatására irányuló program. Ez kifejezetten azoknak nyújt támogatást, akik nem rendelkeznek ugyan saját pénzzel, de szívesen gazdálkodnának, és felismerik az üzleti lehetőségeket ezen a területen.

Mi a célja a „Fiatal Gazdák induló támogatása" elnevezésű pályázati programnak?

- A program alapvető célja az, hogy új, eddig a mezőgazdaságon kívül tevékenykedő fiatalokat is bevonjon az agrárszektorba. A pályázaton tehát lényegében 40 éves korig bárki részt vehet! Cégünk segít elsajátítani a szükséges ismereteket, valamint támogatja a mezőgazdaságban vállalkozni kívánók kezdőlépéseit.

Rendkívül fontos, hogy az elinduláshoz nincs szükség saját pénzre! A pályázaton elnyert összeget ugyanis az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól kapják meg a résztvevők. Ez az összeg pedig akár 40 000 euró is lehet*, ami forintban átszámolva több mint 11 millió forint.

A pályázat benyújtását követően milyen segítséget nyújt a kezdő vállalkozók számára a Multi Credit Company?

- Szakembereink segítenek megtalálni azt a beruházási lehetőséget ügyfeleink számára, amely által akár a második évtől kezdődően nyereséget könyvelhetnek el az újdonsült vállalkozók. Ezentúl pedig vagyonkezelőként minimum öt esztendőn át fenntartjuk a befektetést, és biztosítjuk növekedését. Lényeges, hogy a pályázónak nem a saját megtakarításait kell mozgósítania, ráadásul a kapott támogatást később sem kell visszatéríteni.

Nyilván azért ez is felelősséggel jár.

- Természetesen. Ez a tevékenység is hordoz bizonyos kockázatokat, és ugyanúgy felelősséggel jár, mint minden vállalkozás! Már a pályázat elkészítésétől kezdődően fontos a megfelelő szakértelem igénybevétele - a mi cégünk, a Multi Credit Company pedig éppen a szakmai hátteret biztosítja. Ennek segítségével azonban biztos sikert jelenthet a résztvevőknek, és néhány év alatt az alacsony kockázatok mellett jelentős profitot is!

Kiknek ajánlja, hogy egy ilyen gazdálkodáshoz hozzákezdjenek?

- Mindazoknak, akik vállalkoznának, azonban nincsen induló tőkéjük, vagy még nem tudják pontosan, hogy milyen területen kezdjenek el gazdálkodni. A Multi Credit Company feltárja a lehetőségeket, biztosítja a gazdasági hátteret, és ügyfeleink döntési jogköre mellett segítünk jövedelmezővé tenni vállalkozását.

Konkrét példát is említek a közelmúltból: egyik ügyfelünket érdekelte a mezőgazdaság világa, azonban csak befektetőként. Mindennapos szinten nem kívánt belefolyni egy gazdaság működésébe, sőt, félt is az ismeretlen területtől. Cégünk elkészített számára egy alacsony kockázatú agrár-befektetési tervezetet. Megfontolt döntés után létrehoztuk a projektet, és biztosítottuk a működését. Immár ügyfelünk második beruházásán dolgozunk, kimagasló sikerekkel.
A pályázathoz kapcsolódóan a jelentkezéseket egyébként augusztus 10-ig fogadjuk el.

Milyen egyéb befektetési lehetőséget kínál a Multi Credit Company azoknak, akik nem tudnak ezen a fiatal gazda programon indulni?

- A cégünk komplex szolgáltatásokkal áll mindazoknak a rendelkezésére, akik befektetnének, de nem igazán tudják milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre, vagy már csalódtak az eddig megszokott befektetési módokban. Itt az ideje, hogy felismerjék az agrárium jelentőségét!

Ezek a vállalkozások garantált hozamot eredményeznek?

- Pontosan, és ez a lényeg! Ezek a befektetések alacsony kockázatúak, gyors megtérülést eredményeznek, ami három-négyéves időtartamot jelent. Tapasztalataink szerint kis- és nagybefektetők egyébként egyaránt érdeklődnek szolgáltatásaink iránt. Észrevettük, hogy sokan csalódtak már az eddigi befektetéseikben, és tanácstalanok, hogy hová is tegyék pénzüket, mit csináljanak megtakarításaikkal.

Számunkra nem csak számok léteznek ridegen - nekünk fontos az, hogy jól érezze magát az ügyfél. Az agrárium világában az érzések nagyobb hangsúlyt kapnak a mindennapok során. Hiszen képzelje el például, ahogyan kimegy egy domboldalra, szétnéz, és látja a saját földjét, erdejét, a patakot, a vadakat, és tudja, hogy az önhöz tartozik, és azt senki nem veheti el.

Mi ennek az álomnak a beteljesülésében segítünk! (x)

* a 40 000 euró tájékoztató jellegű, és a 2009. évi 113/2009-es FVM-rendelet adataiban rögzített 10 EUME feletti gazdaságmérethez igazított támogatási összeg.

Olvasson tovább: