Kereső toggle

Vásároljunk társadalomtudatosan!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A karácsony időszaka az ajándékozás, adományozás és a karitatív tevékenység főszezonja. De vajon az év többi napján is eszünkbe jut, hogy hogyan tudnánk segíteni embertársainkon? A Szolidaritás Egyesület új kezdeményezése ehhez ad ötletet, méghozzá nem hagyományos módon.

A „Nem halat, hanem hálót!”– programnak ígérkező www.webvasarter.com portál a fogyatékkal élők, alacsony iskolai végzettségűek, romák, tartós munkanélküliek, hátrányos helyzetű térségek és települések lakói, veszélyeztetett fiatalok által készített termékek forgalmazását célozza. A kezdeményezés mögött álló Szolidaritás Egyesület elnöke, Polai Bernadett szerint ez egy újfajta lehetőség, mellyel az érintettek esélyt kapnak a munkára, megbecsülésre, és nem utolsósorban a szegénységből való kitörésre.
A webvasarter.com nemcsak az említett személyek termékeinek forgalmazására, hanem a társadalomtudatos vásárlás ösztönzésére
is épít. Nem titkolt céljuk, hogy felnyissák egyre több ember szemét: a vásárlással egész
évben lehet segíteni a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű embereken! A kezdeményezés a 2010 – A Szegénység és Társadalmi Kirekesztetés Elleni Küzdelem Európai Év keretében valósul meg, mint olyan program, amely a támogatási összeg kimerülését követően önfenntartóvá válik.
„Egy-egy termék kiválasztásakor arról is döntünk, hogy a gyermek- és rabszolgamunka virágzásához járulunk hozzá a harmadik világból származó olcsó termék vásárlásával, vagy a hazánkban élő, munkaerőpiacon hátrányos helyzetű emberek számára teremtünk munkahelyet, egzisztenciális lehetőséget. Kezdeményezésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére, értékként bemutatni a társadalomtudatos vásárlást, továbbá bővíteni a hátrányos helyzetű személyek termékeinek piaci lehetőségeit” – mondja az egyesület elnöke.
Ehhez természetesen a további forgalmazók jelentkezését is várja az egyesület, akik regisztrált felhasználóként egy virtuális piac eladóivá válnak – saját kódjuk segítségével a termékeik képeit, adatait feltölthetik, fogadhatják a megrendeléseket, bonyolíthatják az üzleti ügyeket. A regisztrációban az egyesület önkéntesei is segítséget nyújtanak, valamint abban, hogy a forgalmazók a piaci kihívásoknak meg tudjanak felelni, tovább tudják fejleszteni a termékeiket, és a szükséges ismereteket elsajátítva maguk is megtanuljanak „halat fogni”. (x)

Olvasson tovább: