Kereső toggle

Hitler Avatárja

Neonáci fiatalok földöntúli világa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Harold Brackman San Diegó-i történészprofesszor nem várt szemszögből vizsgálja James Cameron Avatar című új filmjét. Számára nem Cameron romantikus primitivizmusa a legnyugtalanítóbb, hanem a film és a neonáci ezoterikus propaganda közötti riasztó áthallások.

A Jerusalem Postban megjelent cikkében Brackman Nicholas Goodrick-Clarke Fekete nap: Árja kultuszok, ezoterikus nácizmus és az identitás politikája című, 2002-ben megjelent könyvére hivatkozik (Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism and the Politics of Identity, NYU Press, 2002). A mű a második világháború utáni szélsőjobb szellemű irodalmat mutatja be, fantasztikus meséket ismertet - földönkívüliekről, akik az özönvíz elől Tibet alatt rejtőztek el, hogy a Negyedik Birodalom lehetséges újjáépítőiként jelenhessenek meg, az Antarktiszon elrejtett SS-csodafegyverekről - és azt is elemzi, hogyan talált új táptalajra az árja faji felsőbbrendűség mítosza a második világháború után a New Age szellem- és környezettudatos filozófiájában.

A könyv bemutat egy rasszista kalandornőt, Savitri Devit, aki Maximiani Portas néven Lyonban született, és a háború előtti és alatti éveket Indiában töltötte az északi és az indiai árja faj közös pontjait keresve. Itt ismerkedett meg olyan ultranacionalista britekkel, akik szintén azt vallották, hogy Adolf Hitler Visnu isten megtestesülése volt. A hatvanas években fiatal brit fasisztákkal folytatott levelezést, és személyesen találkozott George Lincoln Rockwellel, az Amerikai Náci Párt alapítójával. Az amerikai neonáci mozgalom tagjai mélyen tisztelték Devit, amiért Hitlert isteni vezetőnek tartotta. (Érdemes megjegyezni, hogy Devi egyik odaadó híve, Claudio Mutti, az olasz neofasiszta mozgalom tagja volt felelős a bolognai vasútállomás ellen 1980-ban elkövetett bombatámadásért, amelyben 85-en meghaltak.)

Európába visszatérve Devi a neonáci földalatti mozgalom bebörtönzött hősnője lett. Számos nyelvre lefordított alapműve az 1958-as The Lighting and the Sun (A villám és a Nap), amely szerint 1889-ben, az ausztriai Braunau am Innben reinkarnálódott a „fény későn született gyermeke" (ezen a napon, itt született Adolf Hitler). A millenniumi megváltó, Hitler Devi számára a „Kalki Avatar", vagyis Visnu tizedik és egyben utolsó nagy megtestesülése, aki a sötétség és pusztulás jelenlegi korszakának, a Kali Jugának a végén jelenik meg.

A Fekete nap című könyvből kiderül, hogy nagyjából a hippimozgalom felvirágzásával egy időben a volt SS-tiszt, Wilhelm Landig által írt Thule-trilógia ellensúlyozta az Európa faji keveredésével kapcsolatos neonáci félelmeket, a bekövetkező árja „Vízöntő korszak" ígéretével. Landig 1950-ben Bécsben alapította meg ezoterikus csoportját, amely továbbfejlesztette a második világháború előtt Adolf Hitler egyik szellemi forrásának számító müncheni Thule Társaság ideológiáját. Az 1919-ben létrejött okkultista kör kereste az emberek és felsőbbrendű lények közötti kapcsolatot, annak érdekében, hogy kimeríthetetlen energiaforráshoz (amelyet sumér eredetű szóval vril-erőnek neveztek) és ezen keresztül természetfeletti segítséggel világhatalomhoz jussanak. Több náci vezető támogatta ezeket a kutatásokat, amelyek során behatóan tanulmányozták az ufójelenségeket és kísérleteztek a reményeik szerint csillagközi repülésre is képessé tevő antigravitációs repülés megvalósításával is. A társaság magját egy női médiumcsoport képezte, vezetőjük a zágrábi Maria Orsitsch nevű médium volt, aki állítása szerint kapcsolatban állt az Adebaran-csillagrendszerben, az Alfa Taurin élő árja földönkívüliekkel.

Az arab és iráni olajembargót és energiaválságot követően a neonácik környezetbarát húrokat kezdtek pengetni D. H. Haarman három kötetes Geheime Wonderwaffen (Titkos csodafegyver) című könyvében, amely szerint az SS elektromágneses repülő csészealjakat fejlesztett ki, és egy antigravitációs erőforrást is felfedezett, amely a fosszilis energiaforrások alternatívájaként szerepelhetne, ha a zsidók nem játszanának össze a bankokkal, az olajvállalatokkal és autógyártókkal. Mindezek után a holokauszttagadó Ernst Zundel és hozzá hasonló szerzők árasztották el az internetet szélsőséges könyvekkel és New Age beütésű zenékkel, időutazásról, földönkívüli kapcsolatokról, náci újjászületésről és bosszúról. A zöld vonal mentén tovább haladva a kilencvenes években Louis Farrakhan Amerikában már a cionistákat okolta az ózonlyuk kialakulásáért is.

Sajnálatos módon a földalatti szélsőjobboldali mozgalmak fiataljai, akik ma is lelkesedéssel olvassák Devi Hitlert istenítő művét, nem Cameron távolságtartásával tekintenek az egykori Führerre, és könnyen lehet, hogy az Avatar című filmet nagyon is összeegyeztethetőnek fogják tartani saját szélsőséges nézeteikkel - állapítja meg a cikk szerzője. Harold Brackman történész így összegzi aggodalmát: „Nem lenne bölcs dolog egyből elvetni azt az ominózus lehetőséget, hogy a gyűlölet ma még szűk körűnek tűnő ideológiái, amelyeket a high-tech média a tömegek számára fogyaszthatóvá változtat, gyors iramban válnak egyre népszerűbbé az új évezred folyamán."

Olvasson tovább: