Kereső toggle

Igényesség – újra trendi?

Egyelőre többet költünk alkoholra és édességre, mint tisztálkodási szerekre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hozdovits Janka úriszabó (kis képünkön) szakértelme még az angol királyi udvarban is jól ismert, hiszen a nyári Ascott Derbyre utazó politikusainknak meghagyták, hogy csak vele készíttethetik el a zsakettjüket. Sok neves ember, közéleti személyiség, művész fordul meg a Ferdinánd Max szabóságban öltözködési tanácsért, hiszen számukra kiemelt fontosságú az igényes megjelenés.

Miért fontos igényességre törekednünk?
– Tiszteletet, megbecsülést fejezünk ki magunk és környezetünk felé. Mások is akkor tudnak tisztelni minket, ha sugárzik belőlünk egyfajta tartás, s ehhez elsősorban mi állítjuk fel azt a mércét, aminek próbálunk megfelelni. Ha senki nem lát, és egyedül vagyunk otthon, akkor is  fontos, hogy mindennek megadjuk a módját. Például ne abban a ruhában üljünk le a nappaliban olvasni, amiben előtte a kertben ástunk. Elsősorban magamnak tisztítom ki a cipőmet, mert tudom, hogy így a komfortérzetem is jobb. A nyugati emberek viselkedéséből sokszor olyan önértékelés és tartás sugárzik, amely már messziről megkülönbözteti őket az utcán. Látszik, hogy elégedettek önmagukkal, jól érzik magukat a bőrükben. Sok magyarnak az önelvetés miatt lett identitásának részévé az igénytelenség. Csak egy magát nem becsülő emberrel lehet elhitetni, hogy a macskanadrág és más, fehérneműre hasonlító öltözék elfogadható utcai viselet. Nem erősségünk a tisztálkodás és a higiénia sem. Egy felmérés szerint Magyarországon a férfiak hetente átlagosan háromszor-négyszer, a nők pedig ötször-hatszor zuhanyoznak csak. Többet költünk alkoholra és édességre, mint tisztálkodási szerekre.
De vajon mit tehet egy átlagfizetésből élő ember?
– Az igényesség nem pénzkérdés. Ápoltsággal, valamint tiszta, jól összeválogatott ruházattal kezdődik. A ruha vagy az ing legyen kivasalva, a nadrágot és zakót tisztítani kell, és a leszakadt gombokat fel kell varrni. Mindenki számára megvalósítható, hogy lehetőségeihez képest a legjobbat hozza ki magából.
Melyek az igényes megjelenés alapelvei?
– Rendezettség, stílus, harmónia és elegancia. A stílussal saját egyéniségünket határozzuk meg. A stílusos ember nem másoknak vagy a divatnak akar megfelelni, hanem a divatot a saját egyéniségéhez igazítja. Akár farmerben és pólóban is képviselhet valaki egy stílust, és lehet stílustalan a világ legdrágább öltönyében is, ha nem látszik az öltözködésén a harmónia, csak az, hogy megvett mindenféle drága, divatos dolgot, ami nem illik az egyéniségéhez, és így nem tudja viselni azokat. A férfiak öltözködésében említhetjük a klasszikus, sportos, természetes és extravagáns stílust. Az elegancia pedig az a plusz, ami igazából nem megfogható, apró nüanszok, belső kisugárzás. Aki úgy érzi, hogy „nincs stílusa”, az is megtanulhatja szakemberektől vagy stílusirodalmakból. Magyarországon több fiatal stylist is van, akik fontosnak érzik, hogy a kulturáltságot, az eleganciát terjesszék ebben a fehér zoknis, nejlonszatyros országban, hiszen a magyar ízlés inkább visszafejlődni látszik manapság. Az öltözködés a társadalom tükre, a kultúránk része.
Mit tegyen az, aki szeretne igényes lenni, de sose tanították meg rá?
– A ruhatár felépítésénél a meglévő készletből érdemes kiindulni. Időtálló ruhatár összeállításához figyelembe kell vennünk a hozzánk illő alapszíneket, testalkatunkat, foglalkozásunkat, a korunkat, s ehhez egyfajta önismeret is szükséges. A saját környezetünkben is találhatunk olyanokat, akiktől tanulhatunk. Minden alaknak, minden arcnak megvan a maga szépsége, amelyeket színekkel és arányokkal érdemes hangsúlyoznunk, s így a hiányosságokról is elvonjuk a figyelmet. Elég egyszerre két-három alapdarabot venni konzervatív színekben, majd ezekhez igazítani az inget, pulóvert és cipőt. Ha jól kombinálható darabokat veszünk, több öltözéket is ki tudunk hozni belőlük. Nagyon fontosak a kiegészítők, mert segítik az egyéni stílus kialakítását, és régebbi, kevésbé előnyös darabokat is hordhatóvá tesznek.
A foglalkozásunk is meghatározza, hogy milyen ruházat elfogadott. A helyesen megválasztott ruhadarabokon keresztül kifejezhetjük a szakmai kompetenciánkat, és magabiztosabbnak látszunk. Az emberek általában az első harminc másodpercben döntik el, hogy mit gondolnak rólunk. Az öltözködési stílusunknak és fellépésünknek komoly szerepe van az első benyomás kialakításában.

A szakember szemével

Ha szeretnénk javítani a külsô megjelenésünkön, a szemkontaktus miatt az elsô változás az arc környezetében történjen – javasolja Borbíró Mónika stylist. Egy új hajszín és egy fejformához illô frizura látványos átalakulást eredményez, viszonylag alacsony áron. „Egy rosszul kiválasztott hajszín olyan, mint egy idegen sapka a fejen. Rögtön feltűnik” – figyelmeztet. Második lépésnek javasolja a megfelelô sminkelés elsajátítását, amivel nemcsak élénkíteni, hanem formálni is lehet az arcot. A helyes ruhatár kialakításához meg kell határozni, hogy melyik színcsaládba tartozunk. A tél típus jellemzôen hideg, élénk színeket és nagyobb részben sötét árnyalatokat alkalmaz. Ezzel ellentétben a tavasz típusnak a meleg, világos, élénk színek állnak jól. A nyár típus a hideg, világos, tört árnyalatokból kombinálhatja össze a ruhatárát, míg az ôsz típusnak a meleg, sötét, tört színek illenek. Mindezt befolyásolja, árnyalja természetesen a személyiségünk is, hiszen sajátunknak kell éreznünk azt, amit viselünk. Az arc közelében lévô színek határozzák meg, hogy valami jól áll, vagy sem.  A rosszul megválasztott hajszín vagy blúz fáradt külsôt áraszt. A leggyakoribb hiba hölgyek esetében az, hogy nem a koruknak és alkatuknak megfelelôen állítják össze a ruházatukat. A férfiaknál pedig, mivel náluk a pragmatizmus az elsô szempont, az tűnhet fel, hogy az egyes ruhadarabok nem illenek össze. Amikor valaki jól öltözött, akkor nem azt mondják neki, hogy milyen jó a ruhája, hanem azt: „de jól nézel ki ebben a ruhában”. Hiszen nem a ruha jött be az ajtón.

Azt tartom igényesnek, aki…

István, 45 éves informatikus
Én akkor döbbentem rá, hogy változtatnom kell az ápoltságomon, amikor megnôsültem, és a feleségem szóvá tette hogy milyen rossz a leheletem.  Pedig rendszeresen mostam fogat és szájöblítôt is használtam. Akkor javult csak a helyzet, amikor elkezdem fogselymet használni. Vajon ezt korábban miért nem jelezte senki? Nagyon fontosak a visszajelzések.

Edit, 55 éves titkárnô
Az igényes ember mindennap tetôtôl talpig tiszta, ápolt és összeszedett benyomást kell hogy keltsen. Ruházatában is az összhang a legfontosabb, harmonikus anyagok és színek, és az is mindig a tisztaságot, frissességet sugározza. Nálunk szerintem a nôk igényesebbek, a férfiak kevésbé, de talán a fiatalabb generációban már a fiúk is törekszenek az igényességre. Akit erre nem tanítottak meg, az is ellesheti a környezetében lévô emberektôl.

Gábor, 29 éves ügyvéd
Azokat az embereket tartom igényesnek, akik odafigyelnek magukra és a környezetükre. Egészségesen élnek, sportolnak, és figyelmet fordítanak a hajukra és az arcuk ápoltságára is. Nem pénzkérdés az, hogy az ember fitten tartsa magát, mindenki, akinek van lába, fel tud venni egy futócipôt, hogy egy félórát fusson. Az igényes emberek jobban érzik magukat a bôrükben és a környezetük is pozitívabban kezeli ôket. Manapság kevesebb pénzbôl is jól lehet öltözni, csak elhatározás kérdése, hogy ki mire költ, alkoholra, cigire vagy pedig értelmes dolgokra.

Endre, 32 éves katona
Azt tartom igényesnek, aki mind küllemében, mind pedig belsô értékeiben ad magára. Ez nem pénz kérdése. Az igényesség az alapvetôen az ember viselkedésében kell hogy megnyilvánuljon. Ez egy önmagammal szembeni elvárás. Mi magyarok sajnos nem tartozunk az önmagunktól túl sokat elváró és önmagára túl sokat adó emberek közé.

Gabi 31 éves tanárnô
Számomra az igényesség az, hogy függetlenül az ártól, az értékes, jó minôségű terméket választom. Például nekem nincs sok cipôm, de ami van, az bôrbôl készült, szépen kidolgozott. Nem márkás dolgokra gondolok, hanem egyéniségemhez illô jó kidolgozású, jó alapanyagú ruhákra,
cipôkre. Nyugati országokban nemcsak a 36-os ruhaméretet viselô nôk „léteznek” a reklámokban. Így a nôk is könnyebben tudják elfogadni saját magukat, és felismerik, hogy attól, hogy valaki nem 36-os méretű ruhát visel, még lehet gyönyörű, és érdemes szépen, igényesen öltözködnie.

Olvasson tovább: