Kereső toggle

Rögös utakon

Budapesten járt Liza Minnelli

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két éve nagy port kavart az elmaradt Liza Minnellikoncert körüli botrány. A neves jegyiroda nagyot próbált hasítani a bevételtortából felhasználva a művésznő nevét, aki „örömmel” konstatálhatta, hogy nálunk is van kabaré. Minnelli végül eljutott Magyarországra: hétfőn este a Budapest Arénában adott koncertet, de a kibérelt létesítmény enyhén szólva is tágasnak bizonyult. A visszafogott érdeklődés nem pusztán annak szól, hogy Minnelli túl van már a hatvanon, hanem magának a műfajnak is: az Oscar-díjas „Kabaré” fémjelezte csillogó varieték és édes-bús musicalek világának. A melodrámából mára csak a meló és a dráma maradt.

Hiába kapták féláron a jegyet a magyar érdeklődők, minden igyekezet ellenére kevesen hallgatták Minnellit. Az énekesnő mindazonáltal kitett magáért, és azt is elárulta, nagyon szereti a magyarokat, és természetesen a világért sem hagyná ki a városnézést. A művésznő kétségtelenül jól tartja magát egy drámai élettel a háta mögött. 2 évesen filmszerep, 16 évesen Broadway, 19 évesen Oscar-díj, 5 „apa”, 4 férj, 8 élettárs, drog és alkohol Liza Minnelli 6 évtizedes életének összegzése. A családi válságok ellenére az énekesnőnek sikerült kitörni sztárszülei árnyékából, és ma már minden idők egyik legnagyobb dívájának és a varietévilág egyik legnagyobb tehetségének t e - kinti a szakma. A showbusiness már sokszor próbálta „eltemetni” a sztárt, de Minnelli többször bebizonyította, képes újrakezdeni.

A hozzáértők szerint hangja jobb, mint valaha. Megszenvedett a hírnévért: színészközegbe született, életpályája szinte prototípusa volt számos más hollywoodi hírességének. Szétesett művészcsalád, szenvedélybetegségek, pénztelenség, vándorélet, s állandó játék a színpadon – a huszonéves Lizának világhírt hozó Kabaré című film keretei közül a magánéletben sem tudott soha kitörni. A varieté fülledt, füstös, félhomályos világa, szerencsétlen figurái mind ott nyüzsögtek körülötte, miközben világéletében drámai harcot folytatott a fennmaradásért. Nem volt könnyű gyermekkora, bár állítása szerint számára természetes és mindennapos rutin volt testvéreire és beteg anyjára felügyelni. Színésznő édesanyja, Judy Garland (Dorothy, Óz, a csodák csodája) és olasz-francia származású rendező édesapja, Vincent Minnelli (Gigi, Egy amerikai Párizsban) lányaként már eleve jó eséllyel indulhatott a művészpályán. A család baráti körébe tartozott Frank Sinatra, Bing Crosby, Fred Astaire, Humphrey Bogart és Marilyn Monroe. Anyja drogfüggőségéért többek között az MGM filmstúdió tehető felelőssé: a sztárok közé emelte Judy Garlandot, majd amfetaminokkal gondoskodott arról, hogy a sztár továbbra is „bevételi forrás” maradhasson. A drog egyenes következményei a súlyveszteség, álmatlanság, depresszió és öngyilkossági kísérletek voltak. Judy rövid időn belül kiszámíthatatlanná vált, így az MGM könnyedén dobta el magától a magányos énekest.

Anyagi gondokkal küszködtek, egyik hotelt követte a másik. „Szinte soha nem tudtuk rendezni a számláinkat. Mielőtt írni, olvasni tanultam volna, már megtanultam, hogyan lehet fizetés nélkül kilógni a hotelekből” – emlékszik az énekesnő. Anyja gyógyszer- és alkoholfüggősége kezdett egyre kritikusabbá válni. 9 évesen végig kellett hallgatnia anyja depressziós panaszait a kudarcairól, magányáról, sőt szerelmi viszonyairól. Szülei válása után Lizára maradt, hogy anyjáról gondoskodjon. 12 évesen ellátta testvéreit is, sőt az üzleti ügyeket is ő intézte. Tisztában volt azzal, hogy egyedüli felnőtt a családban. Attól félvén, hogy anyjuk egyszer túlgyógyszerezi magát, testvéreivel együtt a kapszulák helyett cukorkákat tettek a gyógyszeres üvegekbe. Előfordult, hogy Liza tévét nézett az iskolatársával, mikor anyja bejelentette nekik, hogy most öngyilkos lesz, és magára zárta a fürdőszobaajtót. Az utolsó pillanatban sikerült lányának a vécén lehúzni a pirulákat. Liza speciális gyomorpumpával készenlétben aludt, ha esetleg gyors beavatkozásra lenne szükség. A színpadon anya és lánya hatalmas sikereket könyvelhetett el, bár Liza nem mindig érezte ezt: „Tudtam, hogy csak anyámat akarják látni, és nem engem. Úgy éreztem, azért visz ki kiskoromtól a színpadra, hogy bebizonyítsa, minden rendben van, normális családi életet élünk, ő egy igazi nő és jó anya egyben. De én akkor is szerettem.”

„Én valójában táncos akartam lenni – vallotta Liza –, hogy ki tudjak kerülni a Garland-mítoszból; az utolsó dolog, amire gondolni tudtam, az az éneklés volt.” Sajnos a művészmama 47 évesen valóban öngyilkos lett, amit lányának a mai napig nem sikerült teljesen kihevernie. Azt bizonygatta, hogy „mama most jobb helyen van… Minden alkoholista a mennybe kerül, mert itt a földön pokol volt az életük.” A nehéz magánélettel párhuzamosan Liza sorozatban kivívta a szakma megbecsülését, az Oscar-díj mellett elnyerte a Golden Globe-, Tony-, illetve Emmy-díjakat, némelyiket többször is. 26 lemezt adott ki, és körülbelül ugyanennyi válogatásalbuma jelent meg. A magyar nézők az Oscar-díjas Kabaré, illetve a New York, New York című musicalekben ismerhették meg, bár több mint harminc nevezetes filmjét tartják számon.

Karrierjében nagyrészt férjei támogatták, akiktől egytől egyig elvált. Első férje AIDSben halt meg, ugyanis biszexuális volt, viszonyt folytatott Lisa mostohaapjával. Negyedik, producer férjétől 3 évvel ezelőtt vált el 16 hónap házasság után: „Hát ez az, nekem briliáns, tökéletes és fantasztikus ízlésem van…, amikor barátokat kell választani. Férjek terén viszont mindig rosszat szúrok ki magamnak” – olvashatjuk Liza honlapján. Legutóbb egy nála 22 évvel fiatalabb aranyifjú hagyta faképnél. Minnelli folytatja édesanyja úttörő szerepét a „Dorothy barátai” elnevezésű homoszexuális közösségben is.

Az elmúlt évtizedben egészsége megromlott. A drog, az ital, plusz a két csípő-, a három térdműtét, majd az évekig tartó vírusos agyhártyagyulladás után senki nem gondolta, hogy újra járni fog. Az utóbbi években hektikus életmódján az igazi barátok és hűséges rajongók segítségével sikerült változtatni. Elhatározta, hogy élni fog: újra tanulta az ábécét, újra kezdett énekelni és járni, mindennap gyakorolt, s mára ismét formába lendült: múlt év végén Párizsban Elton Johnnal és Madonnával 35 ezer ember előtt lépett fel, az ARD német televízió rendezvényén ismét Elton Johnnal az AIDS-esek javára adott koncertet. Évente 200 showműsort ad, két kiadóvállalatot és egy produkciós céget vezet.

Olvasson tovább: