Kereső toggle

Petesejtet ajándékba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb legális módszerrel bővül a női meddőség hazai kezelésének eszköztára egy törvénymódosítás nyomán. Az országosan mintegy 150 ezer meddő párból évente néhány ezren vesznek részt az Országos Egészségbiztosító Pénztár által finanszírozott mesterséges megtermékenyítési programban, melynek eredményeképpen évente 1500-2000 lombikbébi születik hazánkban.

Azok az egészséges méhhel rendelkező hölgyek, akik valamilyen okból nem rendelkeznek megtermékenyíthető petesejttel, csak egy másik hölgytől származó ajándék petesejt megtermékenyítése és beültetése révén szülhetnek gyermeket.

Jóllehet a petesejt-adományozás elvi lehetősége már korábban is megvolt, az adatvédelmi szempontból túlszabályozott eljárás eddig gyakorlatilag lehetetlenné tette a beavatkozás legális kivitelezését. 

A petesejt-adományozás kórházi tartózkodást, gyógyszeres előkezelést és fájdalmas beavatkozásokat tesz szükségessé – csupa olyasmit, amire általában csak egymáshoz érzelmileg közel álló emberek vállalkoznak. Márpedig a korábbi, 1997-es törvény szövegének megfelelően a potenciális adományozók csakis névtelenül és csakis egészségügyi intézmények részére tehettek felajánlást. Mindezzel a törvényalkotói szándék nyilvánvalóan az anyagi ellenszolgáltatás lehetőségét kívánta kizárni, de a donorokat motiváló felebaráti szeretetnek sem hagyott helyet. Így a mintegy évi 300-400 érintettnek csupán 1-2 százaléka jutott ajándék petesejthez, akik közül sokan internetes fórumon találtak maguknak anonim donort.

Többek között a fenti ellentmondás feloldására, valamint a meddőséggel kapcsolatos egyéb problémák átfogó kezelésére kezdeményezett intézkedési tervet 2005 júniusában az Országgyűlés. Megszületett a meddőségi kezelés teljes időtartamára szóló munkahelyi védettséget biztosító rendelet. Lombikbébi-találkozó 2005-ben

A decemberben elfogadott módosítás lehetőséget biztosít arra, hogy a meddőségi kezelést igénylő hölgy részére saját hozzátartozója, közeli rokona ajánljon fel névre szóló petesejtet, természetesen ellenérték nélkül és a születendő gyermek jogi státusát biztosító nyilatkozatok megtételét követően. Noha ellenzéki képviselők visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmakat fogalmaztak meg a hozzátartozók körének túlzott bővítése miatt, végül – a vérfertőzés esetének kivételével – szinte bármely érzelmileg közel álló ismerős szóba jöhet mint petesejt-adományozó.

További fejlemény, hogy mostantól nemcsak házaspárok, illetve élettársak, hanem nagykorú (és fogamzóképes korú) egyedülálló hölgyek is részt vehetnek lombikbébi programban, amennyiben életkoruk vagy egészségi állapotuk folytán gyermeket természetes úton nagy valószínűséggel nem vállalhatnak. Érdekes kérdés azonban, hogy ilyesmit hogyan lehet biztosan megállapítani egy egyedülálló hölgyről. Azok esetében viszont, akik egészségesek és gyermeket szeretnének, a törvény a hagyományos társválasztást támogatja.

Továbbra sem legális ugyanakkor az úgynevezett dajkaterhesség, melynek során a csupán ivarsejtekkel rendelkező szülők gyermekét egy másik nő hordja ki. Tekintve, hogy ez az eljárás a gyermek hovatartozásával kapcsolatban rendkívül súlyos etikai és jogi kérdéseket vet fel, már az Egészségügyi Törvény 1997-es szövegezésének előkészítése során kikerült a tervezetből.

Olvasson tovább: