hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bohócdoktorok
A nevetésterápia nem vicc

2005. 12. 27.
"Gyerekek, lesz ma szuri? Nahát, azzal a kis tűvel? A bohócdoktornak ekkora van!" – húzza elő a méteres injekciós tűt a hóna alól a piros orrú nevettető. 



Látogatóban egy budapesti kórházban. Ketten könnyebb Fotó: MTI

A bohócdoktoroknál nincs ünnepi ügyelet, karácsonykor is ugyanúgy járják a vidéki és fővárosi kórházakat, mint rendesen – mondja dr. Wéber Julianna, a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány munkatársa. 

– A kórház nev? m?intézményben a gyerekek lelki gondozására nem sok energia jut. S a nagy egyhangúság közepén, amikor a videó sem segít, egyszer csak megjelenik valaki fehér köpenyben, piros orral, kifestett arccal. Az a lényeg, hogy kizökkentsünk a beteget a megszokott állapotból, és kezdődhet is a nevettetés: a bohócok eljátszanak mondjuk egy műtétet, persze nem feltétlenül az érintetten. Gyakran a szülőt kell először felvidítani, és onnantól a gyerekekkel is könnyebben megy a dolog. Igaz viszont, hogy amióta a mobiltelefonok elterjedtek, a szülői látogatások is ritkulnak.

– Ez tulajdonképpen nevetésterápia?

– Persze, hiszen orvosilag is kimutatható, hogy a jókedv erősíti 

a szervezet ellenálló képességét, és a gyógyulást is elősegíti. A lényeg, hogy a beteg ne tudjon belesüppedni egy reménytelen lelkiállapotba. Ez egy kiegészítő terápia, ami mellesleg a kórházi személyzetnek is jót tesz. 

– A felnőttek nehéz esetek?

– Nem annyira. Volt például egy súlyos rákbeteg hölgy, aki már felkelni sem tudott, és a rokonai kérték, hogy menjenek be hozzá a bohócdoktorok. A bohócok kicsit tartottak a vizittől, mert addig még nem jártak felnőtt betegnél. Végül ugyanazokkal a módszerekkel dolgoztak, mint a gyerekeknél, és fergeteges hatásuk volt: a felnőttosztály betegei és dolgozói végig ott tolongtak a kórterem ajtajában. A fehérvári kórház gyerekosztályán is kétkedve fogadtak minket az orvosok és nővérek. Aztán végighahotázták az egész bemutatóvizitet.

– Honnan származik az ötlet? 

– Évtizedekkel ezelőtt Patch Adams néven vált híressé az USA-ban az a bohóc, aki ezt a lelki gondozást kimondottan felnőttek számára hozta létre kórházakban – később maga is orvos lett –, de Európában ezt csak gyermekek körében végzik. Az USA-ban talán kevésbé konzervatívak az emberek, ott könnyebben elfogadják az újdonságokat. 



Robin Williams a Patch Adams cím? filmben. Megtörtént esemény

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!