Kereső toggle

A meditáció káros

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A meditáció veszélyes gyakorlat, könnyen okoz pszichés zavarokat, az érintettek akár pszichikai manipulációk áldozatává is válhatnak – állítják egybehangzóan szakemberek. 

A szorongók, depressziósok vagy pszichózisra hajlamos személyek esetén a meditáció – a szakmai előírások szerint is – kifejezetten ellenjavallt, hiszen az elfojtott emlékek feltörése akár az öngyilkosságba is kergetheti őket – mondta megkeresésünkre Veér András pszichiáter. A meditációs tréning "kiválóan" alkalmas korábbi negatív emlékek, traumák előhívására, amelyeket viszont ebben a passzív, regresszív állapotban nem vagyunk képesek kezelni – véli Petőfi Mónika tanácsadó szakpszichológus. Ezért megvan a kockázata egy újabb traumának. Az én egészséges kontrollja, védőrendszere ilyenkor nem vagy alig működik. Sajnos néha az is kétséges, hogy egy szakavatott ember kézben tudja-e tartani a folyamatot. A nem terápiás felügyelet alatt lévő, énfelfedező "önkéntesek" úgyszintén veszélyes állapotba kerülhetnek.

A meditáció révén egy megváltozott tudatállapot érhető el, ilyenkor az illető az ébrenlét és az alvás határán lebeg: a tudatos kontroll alábbhagy, a lelkiismeret is csak nagyon korlátozottan működik – mondja Balázs János pszichiáter. Az biztosra vehető, hogy a meditáció során a személy természetes énhatárai fellazulnak vagy eltűnnek, és az illető nyitottá válik pszichikai manipulációk, gondolati sugalmazások számára is.

Olvasson tovább: