Kereső toggle

Kisiskolások biztonsága

Elkerülhető gyermekhalálok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tanácsos jobban odafigyelni a gyermekekre, mert a tanévkezdés mind a közúti, mind az otthoni gyermekbalesetek tekintetében az év kiemelt időpontjának számít. Vége van a nyárnak, az utakon a gépjárművek száma jelentősen megszaporodott. Az iskolák közelében a fokozott rendőri jelenlétnek és a propagandatevékenységnek köszönhető, hogy évek óta nincs ebben az időszakban halálos gyermekbaleset.

Tavaly összesen 39 gyermek halt meg közúti balesetben. A halálos áldozatok közül 14 gyermeket mint gyalogost ütöttek el, kettőt kerékpározás közben, huszonhárman utasként vesztették életüket. Belügyminiszteri utasításra a rendőrök ez idő tájt szigorúbban ügyelnek olyan – sajnos tipikus – szabálysértésekre, mint amikor az autósok nem adják meg az elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, vagy amikor a biztonsági öv és a gyermekülés használatát
elmulasztják – erősítette meg lapunk kérdésére Szécsi Tibor, a BRFK Forgalomszervezési és Megelőzési Alosztályának századosa. Az elsősök idén is láthatósági mellényt, prizmát kapnak, már csak azért is, mert az iskolába sokan járnak kerékpárral. Ezek viselése mindenképpen ajánlatos. Reggel fél nyolc-nyolckor és délután, a tanítás végeztével is ott állnak a rendőrök az iskoláknál, különösen a forgalmasabb környezet? intézményeknél. A halálos gyermekbalesetek számtalan esetben megelőzhetőek lennének. Sokszor a gyalogos a hibás, például rossz helyen rosszkor lép le a járdáról, a százados szerint ezért ajánlatos lenne kísérgetni a gyerekeket, ameddig csak lehet – akkor feltétlenül, ha nem ismerik kellően a közlekedési alapszabályokat. 

A kísérgetés azért is fontos lenne, mivel a KRESZ ismerete mellett néha különleges reflexekre is szükségünk van, mert a bizalmi elv számtalan helyzetben csődöt mond. Hiszen hiába van egyidejűleg zöld jelzés, zebra és átkelő gyalogos, ha a közeledő autóst mindez együtt sem képes megállítani.

Olvasson tovább: