Kereső toggle

A tizenéves lányok ellensége

A néma nemi betegség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Chlamydia trachomatis baktériumot az orvosok közel száz éve ismerik, a betegség tényleges jelentőségét azonban csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel. Akkor, amikor első ízben jelent meg tömegesen. Azóta viszont egyre gyakrabban találkoznak vele a nőgyógyászok. Különösen a legfiatalabb korosztályt, a tizenéves lányokat támadja meg. Dr. Szőnyi György nőgyógyásszal a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mennyire veszélyes ez a nem szakemberek számára szinte ismeretlen nev? nemi betegség.Jelenet egy népszerű filmből. A népszerűtlen témákat hallgatás övezi

– Miért hívják a Chlamydiát néma betegségnek? 

– Azért, mert gyakran szinte egyáltalán nincsenek tünetei. A Chlamydiával fertőzött nők 65-80 százaléka, a férfiaknak pedig 45-50 százaléka teljesen tünetmentes. Így sem a paciens, sem az orvos nem ismeri fel a fertőzést. Akkor se, ha a betegnél nem célirányosan keresik ezt a kórokozót, hanem más okból végeznek nála orvosi vizsgálatot. A gondot az is fokozza, hogy ha a fertőzöttnél meg is jelennek a tünetek, a nőgyógyászok többnyire nem a Chlamydiára gondolnak, hiszen e tünetek, nagyon sokszor megegyeznek más nemi betegségek tüneteivel. 

– Mégis, hogyan mutatkozik meg?

– Ha a betegség tünetek kíséretében jelenik meg, úgy leggyakrabban a rendellenes folyás, zavaros, szürkés-fehéres, gennyes méhnyakból eredő váladék formájában, valamint a méhnyak nyálkahártyájának ödémájában vagy duzzanatában, sérülékeny állapotában lesz jellemző.
menynyiben a fertőzés huzamosabb ideig áll fenn, úgy a méhnyakból történő felszálló fertőzés esélye növekszik, érintett lesz a méhnyálkahártya, illetve a petevezeték is. Ilyenkor azonban már egyéb szövődmények is kialakulhatnak. 

– Melyek a legdrámaibb formái a szövődményeknek?

– Például a kismedencei gyulladás, amelynek következtében részlegesen vagy teljes egészében károsodhat a petevezeték. Ez csökkenti a teherbeesés esélyét, de gyakran meddőséget is okoz. A terhességet vállaló Chlamydiával fertőzött kismamák körében – a tapasztalatok szerint – igen magas a méhen kívüli terhességek, a vetélések és a koraszülések száma. 

– Hogyan terjed a betegség?

– Csak szexuális érintkezés útján. A kórokozó a szexuálisan aktív nők 15-25 százalékánál mutatható ki. Azoknál a nőknél, akik gyakorta váltanak partnert, ez az arány megközelítheti a 40 százalékot is. Különösen veszélyeztetettek a szexuális életet elkezdő fiatalok, egészen a 25 éves életkorig. Közülük kerül ki a Chlamydia-fertőzöttek 75 százaléka. Hozzájárulhatnak a betegség terjedéséhez a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták, valamint a méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata. Ezek használatának esetén ugyanis nem valószínű, hogy a nők új partnerkapcsolat létesítésekor kiegészítő védekezésként az óvszer használatát is követelnék a partnereiktől. Anélkül viszont a fertőzés partnerről partnerre vándorol. 

A betegség előfordulásának esélyét növeli a ma már egyre nagyobb gyakorisággal tapasztalható 17 éves életkor előtti szexuális aktivitás. További rizikót jelent a három hónapon belüli új partnerkapcsolat létesítése, a poligám életmód, illetve az, ha az illetőnek egy éven belül három, vagy ennél több szexuális partnere van. A Chlamydia kísérője lehet a többi, szexuális úton terjedő nemi betegségnek. De ha nem is kíséri azokat, azok akkor is növelik a látens Chlamydia-fertőzés kialakulásának az esélyét.

– Szűrővizsgálatokat végeznek a felfedezésére?

– Nem, pedig hasznos volna – legalább a fiatal lányoknál – az évenkénti szűrővizsgálat elvégzése. Ezt javasolják a magyarországi és a külföldi szakmai szervezetek és fórumok is. 

– Akkor miért nem teszik?

– Mert ez a vizsgálat nem élvezi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatását. Csak igen speciális – például meddőségi – vizsgálatok esetében ingyenes. De akkor már gyakran kései is. 

– Hogyan lehet diagnosztizálni?

– Erre számos laboratóriumi módszer áll rendelkezésre. A méhnyak hámkaparékából vagy a hüvelyváladékból, illetve a vizeletsugár elejéből is kimutatható a kórokozó. 

– Hogyan gyógyítható?

– A fertőzött egyén összes szexuális partnerének egyidej? antibakteriális kezelésével. De a legfontosabb és a leghatékonyabb kezelési mód a megelőzés, a megfelelő felvilágosítás és tanácsadás. 

– Miféle tanácsot lehet megelőzésként adni a tizenéves lányoknak?

– Elsősorban azt, hogy ne váltogassák a partnereiket, hogy használjanak gumióvszert, és ha a legkisebb rendellenességet érzik, tapasztalják magukon, szégyenkezés nélkül azonnal forduljanak orvoshoz.

– Önök mint közhasznú társaság, mit tudnak tenni, és mit tesznek a fertőzés fokozódásának csökkenése érdekében?

– Az illetékes minisztériumokkal egyeztetve egy egységes tematikájú oktatóanyagot készítettünk el, amelyekkel a hóna alatt 200-250 nőgyógyász évente több száz iskolába, 100-150 ezres populációhoz jut el. Az oktatási intézményekben felvilágosító előadásokat tartunk a fiataloknak. Ezen túlmenően szakmai továbbképzéseket szervezünk orvosoknak, védőnőknek, nővéreknek, de még tanároknak is. A világhálóra is felvittük a tájékoztató-ismeretterjesztő anyagainkat, amelyekhez bárki, bármikor hozzáférhet.

Olvasson tovább: