Kereső toggle

Jó konyhában jó enni

Újra divat a nagy családi konyha

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi években világszerte tapasztalható tendencia, hogy a privát emberi szféra felértékelődésével különösen megnőtt a családi otthon, s azon belül is a hagyományos konyha, a jóíz? közös étkezések jelentősége. A tágas, sokfunkciós konyha jelentősége felülmúlja a többi szobáét 

A kész- vagy félkész ételek és gyorséttermek világméretű térhódítását látva sokan kongatták a vészharangot, mondván: az egyenétkek elterjedésével a globalizáció uniformizáló hatása betört a konyhakultúra területére is. A sokat ostorozott modern amerikai étkezési kultúra mint a rohanó életmód kísérőjelensége látszatra teljesen feleslegessé tette a hagyományos otthoni ebédeket – ez lett az odakint mindenki számára könnyen elérhető vendéglők vagy az előre gyártott hidegvacsorák kora. De ha mégoly tápanyagdús készételekről is van szó, akkor is elvész a dolog meghittsége: eltűnni látszott a családi tűzhely, hiszen a konyha sok helyütt – különösen az egyre szaporodó egyszemélyes háztartásokban – egyfajta mellékhelyiség lett, ami nem is állt másból, mint egy telefonfülke méret? hűtőgépből és egy mikrosütőből.

Azonban örvendetes módon e téren is kezdettől fogva tapasztalható ellentendencia, manapság ráadásul egyre erőteljesebben. Az utóbbi években – a meghittség, a privát szféra, az intimitás felértékelődésének korában – újra visszatér az "otthon", s azon belül is a konyha központi jelentősége. Szaklapok szerint a konyha, s különösen a hozzá kapcsolódó hagyományos életvitel egyfajta reneszánszának lehetünk tanúi. A közös étkezések mindig is a családi és közösségi élet szerves részei voltak, nem véletlen például, hogy a mediterrán népeknél nemcsak az elkészített ételek minősége, hanem elköltésük körülményei is – bensőséges hangulat, baráti kör, szieszta stb. – rendkívüli jelentőséggel bírnak. Ennek megfelelően érdemes kellő figyelmet fordítani a konyha megfelelő kialakítására is. Az sem véletlen, hogy hazánkban mennyire gyakori lett a konyhaként, étkezőként és nappaliként egyaránt funkcionáló úgynevezett amerikai konyha. 

A francia Dernières Tendances magazin szerint a jól megtervezett konyha a főzésen kívül a legkülönfélébb közös foglalatoskodások kedvenc helyszíne is: a hétköznapi események sora – beszélgetések, leckeírás, újságolvasás, teázás – itt zajlik. Jelentősége felülmúlja a nappaliét is, ahonnan a központi helyen lévő és többnyire bekapcsolt televízió miatt a család nagy része amúgy is rendre kiszorul. Általános megfigyelés, hogy még az igen szűkös viszonyok közt barátságosan kialakított, akár kicsi leülő hellyel bíró konyha is mágnesként vonzza a családtagokat, s jócskán megnő az ott töltött idő mennyisége. A leghíresebb séfek egyenesen azt állítják, hogy a jól kialakított konyhában garantáltak a jóíz? étkezések is. 

Szakemberek váltig hajtogatják: ne nyugodjunk bele a készen kapott viszonyokba, merjünk újítani. Ez nem feltétlenül pénzen múlik. Érdemes egy jó belsőépítész tanácsait kikérni, mert egy átgondolt koncepciójú, biztonságos és ergonómiailag is jól kialakított konyha plusz éveket jelenthet használóinak – lelki, fizikai és időtakarékossági szempontból egyaránt.

Olvasson tovább: