Kereső toggle

"Erőszakot tesznek a városon"

Pécsett szervezik az első vidéki melegfelvonulást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A melegeknek meghirdetett zártkörű buli érdektelenségbe fulladt, a város a szervezők szerint is befogadó, mégis ide szervezik az első vidéki pride-ot a melegek védelmében. Az ellenzők szerint a homoszexuális életmód provokatív terjesztéséről van szó.

„Február 15-én szombaton ZÁRTKÖRŰ LMBTQ+ party lesz a pécsi EXPO Centerben! A jegyek csak elővételesek, KORLÁTOZOTT A LÉTSZÁM, díja 2500 Ft/fő és a belépő tartalmaz egy tombolát és egy röviditalt is!” – ezzel a felvezetéssel hirdetett „nyitóbulit” az „Lmbtq PartykPecs” elnevezésű Facebook-oldal év elején Pécsett.

A szervezők siettek hangsúlyozni, hogy „mi nem diszkriminálunk, heterókat is szívesen várunk”. Bár a hír végigfutott több pécsi közösségi oldalon is, a kampány vélhetően nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ugyanis az esemény Facebook-oldalán senki nem jelezte a részvételét, érdeklődőből is mindössze 33 akadt. A szervezők le is fújták a bulit, ám nem az érdeklődés hiányára hivatkozva, hanem „biztonsági okokból”, és közölték azt is, hogy „további nagyobb létszámú csoportos összejövetelek szervezését korlátlan időre felfüggesztettük”. Érdeklődésünkre Weisz Péter, az önkormányzati tulajdonban lévő EXPO Center üzemeltetési csoportvezetője nem tudta megmondani, hogy a szervezők milyen biztonsági okokra gondoltak, már csak azért sem, mert – állítása szerint – náluk senki nem foglalta le a február 15-i időpontot melegpartira. „Egy másik rendezvénynek adtunk helyet azon az estén. Ők keresték ugyan az LMBTQ+ esemény ötletgazdáit, hogy miért szerveznek nekik keresztbe, ám a megadott telefonszámon nem tudták őket elérni” – fogalmazott Weisz Péter. 

A neve alapján rendszeres melegpartik szervezésére létrejött „Lmbtq PartykPecs” felbukkanása azért is lépte át a pécsiek ingerküszöbét, mert nem ez az egyetlen kísérlet arra, hogy a városban a homoszexuális életmódot népszerűsítsék.

A Diverse Youth Network elnevezésű helyi szervezet a Budapest Pride-dal együttműködve május 11. és 16. között  egy hatnapos emberi jogi fesztivált szervez, amelynek a csúcseseménye a tervek szerint a Pécs Pride, vagyis az első vidéki melegfelvonulás lesz. A fesztivál egyébként „Freedom of My Identity” (Identitásom Szabadsága) címet kapta, és a kisebbségek védelmének zászlója alatt propagálják az LMBTQ+ életformát. A szervezők szerint az LMBTQ+ emberek mellett a hazai cigányság, a zsidóság, valamint a magyarországi nemzetiségek helyzetét is vizsgálják majd, reagálva a legégetőbb emberi jogi és társadalmi kérdésekre, dilemmákra.

„Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy Pécs lakossága kellően nyitott a különböző kisebbségekre, programjaink iránt rendszerint magas az érdeklődés” – magyarázták egy interjúban a Diverse Youth Network vezetői, hogy miért a baranyai megyeszékhelyen kellene megrendezni az első vidéki pride-ot. Hozzátették: 2019-ben megrendezték már a Pécsi LMBTQ+ Napokat, és ezzel egy időben az első Roma LMBTQ+ Fórumot is.

Az idei fesztiválra minimum 300-400 résztvevőt várnak, és kifejezetten számítanak az egyetemisták részvételére – ezt is szolgálja a májusi időpont –, sőt, az önkéntesek között középiskolásokat is szívesen látnak. (Úgy tűnik, a pride adoptálása vidéki városokba egy koncepció része: legalábbis a Diverse Youth Network közösségi oldalán egy olyan kérdőívet osztott meg, amely szerint jövőre Szeged adhat otthont melegfelvonulásnak.)

A szervezet vezetőit többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megszólaltatnunk, így nem tudtuk tőlük megkérdezni azt sem, hogy ha Pécs annyira befogadó, akkor miért itt demonstrálnak a melegek jogaiért.

Egyébként Pécs minden nyitottsága ellenére is jóval többen vannak azok a városban, akik elutasítják a melegfelvonulást. „Ne hagyjuk szó nélkül, emeljük fel a hangunkat az ellen, hogy egy több ezer éves történelmi városban, a gyermekek és családok szeme láttára provokatív, megbotránkoztató programot szervezhessenek. Ez nem szolgálja a jószándékú melegek érdekeit, sőt nekik árt a legtöbbet. Ne akarjanak a nemzetiségekre, vallási felekezetekre hivatkozva, ki tudja, milyen politikai háttér érdekében utcára vonulni!” – tartalmazza a Pécs Pride ellen indított petíció, amelyet lapzártánkig több mint 8500-an írtak alá. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői – „Kovács István pécsi édesapa és barátai” – úgy látják, „Pécs befogadó város, itt békében élhet bárki, nincs szükség a feszültségkeltésre”, illetve „nem a meleg emberekkel van probléma, hanem a felesleges provokációval”.

Erre reagálva a Kétfarkú Kutya Párt Baranya megyei szervezete humorosnak szánt ellenpetíciót indított „Nemet mondok a „Nemet mondok...” petícióra, ne lehessen Pécsett provokatív LMBTQ-ellenes aláírásgyűjtést tartani” címmel. Ezt eddig 146-an írták alá.

A felvonulás január végén a helyi képviselő-testületi ülésen is téma volt. Akkor Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület és a KDNP közös frakciójának vezetője kérdezte Péterffy Attila polgármestert – akinek a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben a DK-tól a Jobbikig kell összetartania a városvezető frakciókat –, hogy mi a véleménye a Pécs Pride-ról, és támogatja-e a város a rendezvényt. A polgármester a kétharmados többség közös álláspontját fogalmazza meg, miszerint Pécs – amely évszázadok óta a tolerancia mintavárosa – maximálisan tiszteletben tarja az itt élő emberek jogait, ugyanakkor a szervezők részére megfontolásra érdemesnek gondolják, hogy a történelmi belvárosba szervezett ilyen jellegű esemény szolgálja-e a legjobban az általuk kitűzött célokat. A polgármester szerint egyébként a gyülekezési törvény értelmében kizárólag a rendőrségnek van joga arra, hogy ne engedélyezze a felvonulást.

Kővári János a Heteknek nyilatkozva úgy értékelte a polgármester szavait, hogy az „nesze semmi, fogd meg jól”, miközben tényszerűen sem áll meg, hiszen egy helyi rendelet értelmében minden olyan rendezvényhez, amelyet a történelmi belvárosban bonyolítanak le, szükséges az önkormányzat hozzájárulása. Ami azt jelenti, hogy a városvezetésnek előbb-utóbb színt kell vallania a kérdésben, amely egyébként a képviselő szerint jelentős indulatokat gerjeszt a városban. (Egy másik jogi vélemény szerint egy helyi rendelet nem írhatja felül a gyülekezési törvényt, így a döntés a rendőrség kezében van.) „Ennek a rendezvénynek aligha lehet az a célja, hogy a többség ismerje el a melegek nemi identitását. Már csak azért sem, mert Pécs valóban befogadó és békés város, ahol nem jellemző a velük szembeni atrocitás. És olyanról sem hallottam, hogy valaki a szexuális orientációja miatt veszítette volna el a munkahelyét, vagy egynemű pároknak nem engedték volna meg az élettársi kapcsolat bejegyzését” – fogalmazott Kővári János. Hangsúlyozta: az LMBTQ+ életforma magánügy, aminek a megbotránkoztató, közerkölcsöt sértő népszerűsítése provokáció, ami nemcsak vallásos és nem vallásos emberek jó ízlését sérti, hanem a gyermekekre nézve is veszélyes. „Ahogy az országban, úgy Pécsett sincs tömegigény ilyen rendezvényekre. A szervezők maguk vallják be, hogy mindössze 4-5 fős helyi stábbal dolgoznak, akik az egyetemről és a középiskolákból toboroznak önkénteseket. Vagyis egy maroknyi közösség igyekszik erőszakot tenni a városon nemzetközi és fővárosi melegszervezetek támogatásával. A pécsi polgárok közössége ugyan nyitott, de nem hagyja szó nélkül, ha valamit a beleegyezésük nélkül akarnak keresztülvinni a városban” – fogalmazott Kővári János, aki szerint ezt jelzi az is, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sokan aláírták a Pride elleni petíciót.

Az ENSZ aggódik az LMBTI gyerekekért

A gyermekjogok és a szivárványcsaládok megismerését is célzó, érzékenyítő-fejlesztő programot kínál iskolai közösségek számára a 13 éve működő Emberség Erejével Alapítvány. A program sorsáról annyit lehet tudni, hogy a Pécsi Tankerületi Központ elutasította annak iskolai keretek között való alkalmazását.
 A pécsi emberi jogi szervezet gyermekjogokkal foglalkozó programja egyebek között a kortárs bántalmazás problematikáját is érinti, amelybe beletartozik a szexuális orientáció miatti diszkrimináció is. A témával kapcsolatos legfrissebb hír szerint az ENSZ Gyermekjogi
Bizottsága a Magyarországról szóló legújabb jelentésében felszólította a kormányt arra, hogy szerezzen érvényt azoknak a törvényeknek, amelyek tiltják a gyermekek diszkriminációját, és alkosson stratégiát a gyermekekkel szembeni erőszak megelőzésére. A Bizottság „komoly aggodalmát” fejezte ki az iskolai zaklatásnak és kiközösítésnek kitett gyerekek, különösen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex (LMBTI) diákok helyzete kapcsán. A Bizottság a társadalmi felvilágosítást és az iskolai programok kiterjesztését is elvárja a kormánytól, különös tekintettel az online zaklatás megelőzésére és az áldozatok, főként az LMBTI áldozatok támogatására – adta hírül a Háttér Társaság, amely a jelentés alapjául szolgáló diákfelmérést végezte.

Olvasson tovább: