Kereső toggle

Ahogy a vidék látja

Választási kudarcok, fideszes értelmezések

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Borkai-ügy csak részben befolyásolta az önkormányzati választások eredményét, a Fidesz vártnál gyengébb szereplése inkább a gyenge és túl negatív kampánynak, az emberektől való eltávolodásnak és az ellenzéki összefogásnak tudható be. Legalábbis a Heteknek nyilatkozó vidéki fideszesek szerint.

A Borkai-videó létezéséről szinte annak elkészülte óta, másfél éve lehetett hallani. Ha a Fideszben nem tudtak róla, akkor az a baj, ha tudtak, de nem vették komolyan, akkor meg az – mondta a Fidesz győri választási kampányára rálátó forrásunk. Megjegyezte, az eszkortlányok „biztonsági anyagaként” szolgáló videót eredetileg a polgármester ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán ellen akarták felhasználni egy üzleti vitában. „Az utóbbi években arrogáns módon rátelepedett a városra a polgármester baráti-üzleti köre, ez sokaknak nem tetszett” – jegyezte meg interjúalanyunk. Szerinte a szexvideó és az azzal együtt megszellőztetett korrupciós ügyek a Fidesz-tábort nem amortizálták (Borkai alig kapott kevesebb szavazatot, mint öt éve, és a 16 körzetből 15-öt megnyertek), viszont az ellenzéki és a passzív szavazókat az ellenzéki összefogás mellett ez is mobilizálta (ennek köszönhető a rekordrészvétel).

„A helyi fideszesek nincsenek kétségbe esve: azt emlegetik, hogy nemcsak Győr, de a megye is habtiszta fideszes maradt. Ugyanakkor van köztük egy jelentős törésvonal: a borkaisták és a velük szemben álló ősfideszesek konfliktusa tartogathat izgalmakat a jövőre nézve” – fogalmazott forrásunk. 

Egy vidéki nagyváros fideszes képviselője azonban úgy véli, a Borkai-ügy az ország összes fideszes jelöltjének eredményét nagymértékben rontotta. Szerinte a kispesti „drogos-korrupciós” botrány jóval súlyosabb volt, azt sokkal jobban „rá kellett volna égetni” a baloldalra. Csalódott amiatt is, hogy nem jelent meg szavazatokban a családokat érintő központi kormányzati intézkedések hatása, a Modern Városok program fejlesztései. Mint fogalmazott, alaposan előkészített, erőteljes, pozitív üzenetekre építő, tisztességesen végigdolgozott kampányon vannak túl erős polgármesterjelölttel, mégis mélyen várakozás alatt teljesítettek. Nagyon meglepte, hogy a választók milyen nagy arányban fogadták el a széles pártskáláról kikerülő összellenzéki jelölteket, ő maga is egy nálánál jóval fiatalabb, választókörzetét alig ismerő, ráadásul a legkisebb támogatottságú ellenzéki pártból jövő jelölttől szenvedett vereséget. Ebben – véleménye szerint – nagy szerepet játszhattak a kollégiumokat végigjáró és átszavazásra buzdító momentumosok, valamint az emberek rövid memóriájára alapozott, elvtelen, kritikátlan állásfoglalása és a polgári értékeket figyelmen kívül hagyó életvitele.

Szombathelyen rekordrészvétel mellett – több mint 34 000 szombathelyi ment el szavazni – az ellenzéki összefogás jelöltje, Nemény András 399 szavazattal kapott többet, mint fideszes ellenfele, Balázsy Péter. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Fideszből távozó Koczka Tibor harmadik polgármesterjelöltként 1206 szavazatot kapott, akkor bátran kijelenthető, hogy Szombathelyen is érvényesült az oszd meg és uralkodj elv. Nem tett jót a helyi Fidesznek a Borkai-ügy. Szombathelyen ráadásul pár évvel ezelőtt történt hasonló, az akkori fideszes alpolgármesterről jelent meg „kokaingyanús” videó, melyre még szintén emlékeztek a választópolgárok. Ráadásul a helyi baloldal óriási energiát fektetett abba, hogy személyesen is felkeressék a választópolgárokat, hangsúlyozva, hogy szakmai alapon kívánják vezetni a települést. Továbbá amíg a baloldal harmincas-negyvenes éveikben járó dinamikus jelöltekkel vágott neki a választásoknak, addig a Fidesz jelöltjei az idősebb generációhoz tartoznak. „Ma már nem elegendő a szokásos fideszes aláírásgyűjtés, több kell ennél. Meg kell hallgatni az embereket és foglalkozni kell a problémáikkal” – fogalmazott egy fideszes interjúalanyunk. 

A választási kudarcok másik egyszerű oka a szimpla matematika. Be kell látni – jegyezte meg egy másik forrásunk –, hogy az ország nagyobb településein többen vannak azok, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, így az ellenzéki koordináció új helyzetet teremtett, a kérdés leegyszerűsödött a választók fejében arra, hogy Fidesz vagy nem Fidesz. Többen megjegyezték azt is, hogy itt az ideje annak, hogy a helyi fideszesek visszataláljanak a polgári értékekhez és az emberekhez. Sokan tényleg elhitték, hogy bármit megtehetnek a választókerületükben, kiskirályként kezdtek el viselkedni, sokakat megsértve házon belül is.

Salgótarjánban is sokkolta a Fideszt a választási kudarc. Ennek oka az egyik helyi aktivista szerint legkevésbé sem a Borkai-ügy volt. 

„A kampányunk nagyon negatív volt. Csak lejárató fotók, mémek, videók mentek a közösségi médiában. Az ellenzék besározásáról szólt minden. Arról pedig nem igazán esett szó, hogy mit fogunk tenni a városért. Ez az arrogáns hozzáállás pedig kontraproduktív lett. A regnáló polgármester (és csapata) ezzel ellentétben pozitív kampányt folytatott, azt hangsúlyozták, hogy milyen jó dolgokat csináltak a városban” – magyarázta forrásunk, aki úgy véli, nem „ástak le a kisemberig”, polgármesterjelöltjük elitistának tűnt. Hozzátette: az emberek sok esetben egyszerűen a Fidesz ellen szavaztak, és ennek még nincs meg az ellenszere, miközben a migránsozás már elavult.

„Az emberek azonnal leveszik, ha valaki a saját malmára hajtja a vizet, beképzelt módon viselkedik, és ez szavazatokban is mérhető” – mondta a Heteknek egy kelet-magyarországi fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint Budapesten sok szavazó a Borkai-ügy miatt „büntetett”. Egy másik, alföldi fideszes honatya pedig úgy vélte, hogy az elmúlt időszak fideszes „konjunktúrájának” farvizén sok olyan személy is felkapaszkodott, akik „leszívják a milliárdokat”. Úgy véli, újra kellene szervezni a pártot, és kellenének új arcok, különösen az alkalmatlan vezetők helyére. Arra a „felfoghatatlan” jelenségre is megoldást kell találniuk, mondta, hogy sok városban elképesztő fejlesztések zajlottak – „Kecskemétre az elmúlt 10 évben ezer milliárd forint érkezett” –, ennek ellenére vagy leváltották a fideszes vezetést, vagy erősen zuhant a támogatottságuk.     

„Nem volt a városra szabott helyi kampány, ráadásul túlzott hangsúlyt fektettünk a negatív üzenetekre. Az embereknek már nem elegendő a migránskérdésben való állásfoglalás vagy a határvédelem hangsúlyozása” – mondta a Heteknek egy tatabányai volt fideszes képviselő, aki szerint az ellenzék az országban sok helyen jól tudta koncentrálni az erőit. „Az újbóli győzelmünk egyik alapja, hogy újra közel kerüljünk az emberekhez, ezen belül hangsúlyozottan a fiatalokhoz: meg kell hallgatni a problémáikat, és meg kell találni azokra a választ” – fogalmazott forrásunk, aki úgy véli, a Borkai-ügy negatív hatással volt a Fideszre, de nem önmagában ennek köszönhető a vártnál gyengébb szereplés.

Szolnokon a fideszes Szalay Ferenc polgármester megkezdi ugyan harmadik ciklusát, ám ez mindösszesen 252 szavazaton múlott, a testületben pedig az ellenzék került többségbe – és információink szerint ezt nem jelezték előre a párt mérései. A Fideszt azért is lepte meg az eredmény, mert a városban szemmel látható a növekedés: új cégek megtelepedése, az úthálózat fejlesztése stb. Forrásunk az országos meglepetések kapcsán az internet „nem mérhető” hatását emelte ki. Szerinte a Borkai-videó igenis nagy befolyással bírt a választókra, már csak azért is, mert nem is szex-, hanem pornóbotrányról volt szó – és ez az átlagos politikai botrányoknál is jobban terjedt a világhálón.

Debrecenben nagyot nyert a Fidesz, és nemcsak a polgármesteri tisztség és a 23 egyéni körzet megszerzésével, hanem Karácsony Gergely fővárosi győzelmével is. Legalábbis egy helyi forrásunk szerint a jövőben még több pénzre és beruházásra lehet számítani az ország „másik fővárosában”. Szerinte Budapesten nem Tarlós vesztett, hanem a Fidesz, Karácsonyéknak jobb volt a kampánya, a kreatív anyagai – ebből szerinte tanulni kell.

A várost kilenc éve vezető miskolci Fidesz–KDNP-nek totális vereséget hozó vasárnapi választást követően az addig napi szinten szereplő városvezetői és képviselői gárdát gyakorlatilag a föld nyelte el. Annyit sikerült megtudni a helyi Fidesz korábbi vezetésének köreiből, hogy az „ősfideszesek” nehezményezik, hogy Veres Pál nem az ő jelöltjük volt Miskolcon. Veresről köztudott, hogy inkább konzervatív, mintsem liberális beállítottságú ember. Népszerűségét pedig az is jelzi, hogy a Facebook oldalán 11 ezer lájkot kapott a győzelmét bejelentő posztjára, illetve több mint kétezer gratulációt.

Olvasson tovább: