Kereső toggle

Tájkép csata előtt

Így látják a budapesti esélyeket a Fideszben és az MSZP-ben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagyon másképp látják a fővárosi esélyeket a Fideszben és az ellenzékben másfél hónappal az önkormányzati választás előtt. Az ellenzék a legtöbb kerületet nyerhetőnek tartja, ám a Fidesz egészen meglepő helyeken is magabiztos győzelemre számít.

                    

Ha a kormánypárt jól kalkulál, Karácsony Gergelynek – még ha történetesen nyerne is – nagyon nehéz dolga lenne egy kormánypártok dominálta közgyűléssel az oldalán.

A Fidesz nem tudta és nem is akarta befolyásolni az ellenzéki előválasztás kimenetelét, és úgy látja: mind Karácsony Gergely, mind Kálmán Olga indulásában „komoly lehetőségek vannak” a számukra – közölte a Hetekkel egy vezető fideszes, hozzátéve: Karácsonnyal kapcsolatban a jelölt alkalmatlansága, a zuglói parkolási botrány és a kerületi költségvetés állapota a fő muníciójuk.

A bohócozás háttere

 

Azt azonban a Fideszben is elismerik, hogy a fővárosi közeg nehéz terep a számukra, „Budapesten sosincs egyszerű kampány”, de a kormánypártban úgy látják: Karácsonynak „jól látható hiányossága, hogy sodródó, cselekvésképtelen”. Ráadásul egyáltalán nem látják biztosnak, hogy „bizonyos MSZP-s és DK-s körök érdekeltek” lennének Karácsony győzelmében, aki néhány évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt.

Arról, hogy Tarlós István, aki 1990 és 2006 között óbudai polgármesterként, majd 2010 óta főpolgármesterként népszerűbb volt az általa irányított településen, mint a mögötte álló Fidesz, megoszlik az érintettek véleménye. A Fideszben úgy látják: Tarlós ma is népszerűbb, mint a Fidesz. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint viszont a múlt hét csütörtökön egy budapesti háttérbeszélgetésen egy közelebbről meg nem nevezett felmérés eredményét ismertette, eszerint olvadóban van Tarlós támogatottsági többlete a Fideszhez képest Budapesten.

A kormánypárt budapesti kampányának középpontjában a Tarlóst „valódi”, kompetens városvezetőként, ellenfeleit pedig bohócokként ábrázoló üzenet áll. Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök arról beszélt vasárnap a HírTV Bayer Show című műsorában, hogy Tarlós István személyében kipróbált, tapasztalt főpolgármester áll a város élén. Szerinte Tarlós bizonyított az elmúlt kilenc évben, vele szemben viszont „három bohóc áll”, Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián – fogalmazott Rogán, aki szerint Karácsony alatt kis híján tönkrement Zugló.

Két nappal később „Budapest nem cirkusz!” címmel indított plakátkampányt a Fidesz ifjúsági társszervezete, a Fidelitas, amely Karácsony Gergelyt, Puzsér Róbertet és Berki Krisztiánt ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakátokat helyez el a fővárosban, hogy bemutassák, szerintük miért alkalmatlan a három jelölt Budapest vezetésére.

Nagyon másképp látják a Fideszben és az MSZP-ben Tarlós István és Karácsony Gergely egymáshoz képest mért esélyeit. Molnár Zsolt a már említett háttérbeszélgetésen azt mondta: szerinte a különbség hibahatáron belüli, a Fideszben ennél lényegesen nagyobb különbségről tudnak. Ettől függetlenül Karácsonynak nem az a legnagyobb problémája kormánypárti forrásunk szerint, hogy esetleg alulmarad. Ugyanis a várható kerületi eredmények alapján esetleges győzelme esetén olyan összetételű közgyűléssel kell együtt dolgoznia, ami könnyen Márki-Zay Péter elmúlt évekbeli vesszőfutását idéző megpróbáltatásokat okozhat neki.

Ki mit tud?

 

Információink szerint a Fidesz kerületről kerületre mér, míg az ellenzéknek nem volt mindenhol lehetősége méréseket végezni. A kormánypártban mindenesetre úgy látják: az ellenzék teljes tévedésben van számos kerülettel, így Újbudával, Újpesttel és a XVIII. kerülettel kapcsolatban is.

Molnár Zsolt már idézett múlt heti szavai alapján az ellenzék azt reméli, hogy miután – ahogy az MSZP budapesti elnöke fogalmazott – „marginális vadhajtásokat” leszámítva az ellenzéknek sikerült minden egyéni választókerületben és a polgármesterek esetében olyan helyzetet teremteni, amelyben a választók számára világossá válik, ki a Fidesz valódi ellenfele. Az ellenzék azt reméli, a budapesti ellenzéki polgármesterjelöltek „döntő többsége” győzni fog.

A helyzet persze nem mindenhol egyszerű – a pártok támogatottágait mechanikusan összeadva Budapesten többségben lévő – ellenzéki pártok számára. Csepelen a Momentum és az MSZP, a Ferencvárosban az LMP és Puzsér Róbert támogatói egyfelől, az MSZP–DK–Momentum–Jobbik-koalíció másfelől álltak szemben egymással. Csepelen megállapodással, Ferencvárosban az LMP és Puzsérék által támogatott volt Együtt-politikus, Baranyi Krisztina győzelmével végződött előválasztással vetettek véget az ellenzéki belháborúnak.

Fidesz: Ferencvárosban kiélezett versenyt, Pesterzsébeten áttörést várnak

 

Ferencvárosban mindkét oldal szoros versenyre számít. Erről Molnár Zsolt a múlt héten kijelentette: ha valós együttműködés van az ellenzéki pártok között, akkor a fideszes polgármester, Bácskai János legyőzhető, de a Fideszben is kiélezett küzdelemre számítanak.

Az ellenzéki összefogásnak mindenhol része a Jobbik, amely egyetlen kerület, Soroksár kivételével lemondott arról, hogy polgármestert jelöljön a fővárosban (igaz, a XXIII. kerületben még fideszes értékelés szerint is van esélye az ellenzéki pártok által támogatott jobbikos indulónak; bár, itt a DK – szintén egyedülálló módon – nem szerepel az ellenzéki polgármester mellett jelölő szervezetként, azonban ellenjelöltet sem állított vele szemben).

Óriási áttörésre számít viszont a Fidesz az évtizedekig baloldali kézben lévő, túlzás nélkül évszázados szociáldemokrata hagyományokkal rendelkező Pesterzsébeten, amelynek polgármestere, Szabados Ákos 1998 óta vezeti a kerületet. Szabados az MSZP színeiben 2009-ig országgyűlési képviselő is volt, majd a Bajnai-csomag elleni tiltakozásul lemondott mandátumáról. Az MSZP-ből 2015-ben lépett ki; ennek ellenére volt pártját meglepetésként érte, hogy a mostani önkormányzati választás előtt az immár független polgármester elfogadta a Fidesz támogatását, Tarlós István pedig maga biztosította támogatásáról.

Molnár Zsolt szerint nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket, hogy Szabados Ákos – ahogy Molnár fogalmazott – a Barcelonából a Real Madridba igazolt, főként hogy Szabados Ákosnak Molnár Zsolt szerint korábban nagy szerepe volt abban, hogy a Fidesz Pesterzsébeten nem tud labdába rúgni. Most a Fideszben optimisták a kerületet illetően – akadt forrásunk, aki egyenesen úgy fogalmazott: Pesterzsébet az lehet a Fidesznek Budapesten, mint a szocialistáknak a XIII. kerület, ahol Tóth József az országos trendektől függetlenül 1994 óta folyamatosan nyer.

Szintén átütő győzelemre számítanak a kormánypártban a XVI. kerületben, de úgy látják: a Riz Levente hivatalban lévő polgármester betegsége miatt végrehajtott kényszerű jelöltváltás ellenére győzelemre számíthatnak a XVII. kerületben is.

Két baloldali bástya szinte biztosan marad

 

Két olyan kerület van, amelyben mind MSZP-s, mind fideszes forrásaink biztos ellenzéki győzelmet várnak, ez a már említett XIII. és XIX. kerület. A szocialisták ezen felül Zuglóval kapcsolatban is optimisták, szerintük a XIV. kerületben akár az összes egyéni képviselői helyet megszerezhetik a Karácsony Gergely helyett polgármesternek jelölt Horváth Csaba vezetésével. A Fideszben ezzel szemben úgy látják, hogy most (Karácsony Gergely szerintük inkompetens polgármesterségének az általuk gyenge jelöltnek minősített Horváth indulásának köszönhetően) nagyobb esélyük van nyerni, mint Karácsonnyal szemben volt 2014-ben.

A Fideszben a maguk szempontjából stabil bástyának, az MSZP-ben baloldali szemszögből nehéz terepnek nevezték Kőbányát, és bár a szocialisták arra számítanak, hogy az V. és X. kerületben az önállóan induló jobbikos jelöltek a Fidesztől visznek el szavazókat, komolyan nem számolnak azzal, hogy sikerül polgármestert adniuk a X. kerületben.

Szintén egyetértés mutatkozik a felek között abban, hogy a VIII. kerületben komoly esélye van újrázni Sára Botond polgármesternek, aki a szocialisták szerint elődje, Kocsis Máté által kiépített „rendszer” erejének köszönheti esélyeit (bár az MSZP-ben nem tartják Sárát legyőzhetetlennek), sőt érdemi ellenzéki esélyt látnak a II. kerületben is, és szerintük még a Várban sem dőlhet hátra Nagy Gábor Tamás fideszes polgármester (itt az ellenzéki politikusok szeretnek Csárdi Antal LMP-s jelölt tavalyi győzelmére hivatkozni, megfeledkezve arról, hogy Csárdi a furcsán összevont belvárosi egyéni választókerület VIII. kerülethez tartozó részén tarolt, míg az I. és V. kerületi részeken vereséget szenvedett).

A már idézett háttérbeszélgetésen az MSZP budapesti elnöke azt mondta: az ellenzék a VI. kerületben a momentumos Soproni Tamás sima győzelmére számít Hassay Zsófiával szemben, az V. kerületben pedig arra, hogy a jobbikos jelölt a Fideszt gyengíti, és így az MSZP-s Tüttő Katának érdemi esélyei lesznek. 

Nagyon másképp látják a belvárosi kerületeket

 

Ehhez képest a budai és belpesti kerületekben a Fidesz magabiztos győzelmet vár, és ott sem számítanak szoros küzdelemre, ahol az ellenzék a saját jelöltjét látja esélyesnek (mint a VI. kerületben). A jobboldal szempontjából a kormánypárt mindössze két kerületet lát biztos „bukónak”, a XIII. és a XIX. kerületet, a legkiélezettebb küzdelemre pedig a Ferencvárosban és Soroksáron (előbbiben Baranyi Krisztina, utóbbiban a jobbikos Bereczki Miklós a jelölt) számítanak. Szintén komoly meccsre készülnek Zuglóban és a XV. kerületben, ahol a jelenlegi polgármester hárommilliós jutalmát olyan „nyílt sebnek” tartják, amely esélyt adhat a kerület megszerzésére.

A szocialisták szerint ellenzéki szempontból a legnehezebb a VII. kerületi helyzet, hiszen itt a volt MSZP-s polgármester, Hunvald György komoly támogatottsággal rendelkezik, és az ellenzék számára készült mérések szerint támogatói 95 százalékát az ellenzék közös jelöltjétől, a DK-s Niedermüller Pétertől veszi el. A helyzet komolyan veszélyezteti az ellenzék győzelmét – ismerte el a már többször hivatkozott múlt heti háttérbeszélgetésen Molnár Zsolt.

A szocialisták „hibátlannak” tartják az ellenzéki pártok közötti együttműködést Újpesten, míg Óbudán Molnár szerint a Fidesznek nincs esélye, de Bús Balázs fideszes polgármesternek van (ezért a kijelentéséért Molnár Zsolt elnézést kért, miután Bús csapata kampányszlogent gyártott a szavaiból). A Fidesz szerint mind Búsnak, mind Wintermantel Zsolt újpesti polgármesternek komoly esélye van az újrázásra.

A Fideszben arra számítanak, hogy „az összefogás állapota nem néz ki jól”, és jelöltjeik ott is meg tudják verni az ellenzéki polgármesterjelölteket, ahol összefogtak az ellenzéki pártok.

Olvasson tovább: