Kereső toggle

Az ember jellemhibáit nem tűri tovább a Föld

Interjú Dr. Ferencz Orsolya magyar űrbiztossal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi szükség van hazánkban űrkutatási biztosra, mennyire átpolitizált a terület, és hogyan kapcsolódik az űrtechnológia a klímaváltozás problémájához? A Hetek kérdéseire a választ a magyar űrkutatási biztos adta.

 

Egy ekkora országban, mint a miénk, mi szükség van űrkutatási biztosra?

– A világűr használata ma az emberiség mindennapjainak a része. Akár nálunk kisebb vagy velünk összemérhető méretű országok is, mint például Csehország, nagyon komoly erőforrásokat fordítanak erre a területre. A világűr felhasználása ott van a hétköznapjainkban: a navigáció, a hírközlés, a telekommunikáció, a földmegfigyelési adatok, a meteorológia mára részéve vált életünknek, de az egészségügy vonatkozásában is fontos, ugyanis az űrtevékenységnek köszönhetünk számos nagyon fontos gyógyszert és hatóanyagot. Úgyhogy ma már nem az a kérdés, hogy miért foglalkozunk a világűrrel, hanem az, hogy hagyjuk-e, és segítjük-e, hogy a magyar innováció és tudás ebben a szektorban is versenyképesen jelen lehessen a világban.

 

Az aktuálpolitika sokszor a szakpolitikába is belefolyik. Itt ez mennyire tapasztalható? 

– Magyarországon nem tapasztalható. Sajnos ez a világ más országaiban nem mindig mondható el, láttuk a hírekben, hogy egy-egy átpolitizált kérdésben következményei voltak annak, ha az adott ország űrkutatásának vezetője saját akaratából vagy önhibáján kívül politikai szereplővé vált egy bizonyos téma kapcsán.

Azt is látni kell, hogy ez egy kettős felhasználású terület. Amikor a Szputnyik-1 és a Szputnyik-2 felrepült – ugye ez volt az a bizonyos Szputnyik-sokk 1957-ben – akkor ez egy üzenet is volt az amerikaiaknak, hogy a szovjetek fel tudnak vinni egy emberi kéz által alkotott tárgyat, amely lehet műhold, de lehet akár fegyver is. Amikor azt halljuk, hogy egy ország megsemmisít egy műholdat egy Földről indított eszközzel, akkor egyből látható, hogy milyen okból tesz ilyet egy ország. Ez a terület mindig is így működött, nem lehetünk naivak. Az emberiség már csak olyan, hogy ahol emberek tevékenykednek, ott emberi érdekek is vannak, és az érdekérvényesítés módszerei mindig sokfélék voltak.

 

Egy olyan űrversenyben, ahol az Egyesült Államokkal, Kínával, Indiával és Oroszországgal kell megmérkőzni, milyen reális esélyünk van?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: