Kereső toggle

Vadnyugat vagy totális kontroll

Magyarország is szabályozná a Facebookot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy éve a Cambridge Analytica-botrány kapcsán maga a Facebook-vezér kérte, hogy állami szinten szabályozzák őket. Ennek nemcsak az Egyesült Államok, hanem számos európai ország, többek között hazánk is igyekszik eleget tenni.

hazánkban jelenleg 5,4 millió ember használja a Facebookot, 1,9 millió pedig az Instagramot. Ennek ellenére digitális vadnyugat uralkodik a szabályozás terén – a Facebooknak Magyarországon még képviselete sincsen.  Ennek szeretne véget vetni a magyar kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter múlt héten a Szigeten beszélt arról, hogy az Igazságügyi Minisztériumban munkacsoport jött létre, amely a techcégek szabályozásának kérdéseit veszi górcső alá. A munkacsoport azt vizsgálja, meddig terjed a véleménynyilvánítás és a techcégek által gyakorolt cenzúra szabadsága, mi a helyzet az adózás és az adatvédelem terén. „Erős alapjogi kihívásról beszélünk, az embereknek világosan látniuk kell, ki őrzi az őrzőket” – fogalmazott Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter szerint a monopolhelyzetben lévő techóriásokkal az a probléma, hogy „egyre inkább politikai és társadalmi aktorokként lépnek fel a világban.” A konkrét tervek egyelőre még nem ismertek, de nemzetközi példákból kiindulva több lehetősége is van a kormánynak.

Szabályozási törekvések

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: