Kereső toggle

Ütközőzónák

Belharcoktól hangos az önkormányzati kampány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Pártszakadások, kizárások, árulások és trükkök színesítik a közelgő önkormányzati választási kampányt. A kormányoldalon és az ellenzék térfelén egyaránt történnek meglepő vagy akár bűncselekmény gyanúját felvető dolgok.

Pécsett nem jött össze a teljes ellenzéki összefogás, mert az LMP saját polgármesterjelöltet indít Kóbor József személyében, emellett mind a 18 választókörzetben lesz saját aspiránsa. Az egykor szebb napokat élt zöldpárt azt követően döntött Kóbor támogatása mellett, hogy a többi ellenzéki párt bejelentette: Péterffy Attilát, a helyi hőerőmű korábbi vezetőjét indítják a polgármesterségért.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt állítja, hogy a DK helyi szervezete verte szét a teljes ellenzéki összefogást. Tény, hogy egy tavasszal nyilvánosságra került hangfelvételen a DK helyi vezetője kritikus megjegyzésekkel illette a többi ellenzéki jelöltet, Kóbor Józsefről például azt mondta, olyan elvont ember, hogy „nem találta meg a folyosón a villanyt”.

Az LMP mindemellett Péterffy Attilát sem tudja támogatni, mert szerintük hozzá köthető a városi biomassza-tüzelés elindítása, ami erdőirtással párosult, és ez elvi korlátot jelent a zöldek számára.

Szécsény

Szécsény önkormányzata augusztus 9-én közleményben tudatta, hogy a testület összes fideszes önkormányzati képviselője kilépett a Fideszből.

Mint írták, a kilépés miatt a szécsényi képviselő-testületnek nem lesz kormánypárti tagja, mert a kereszténydemokrata képviselőket a KDNP megyei elnöke már korábban kizáratta. A mostani kilépésekkel az eddigi kétharmados többség teljesen elolvadt. A kilépők között van Stayer László polgármester is, aki kilenc éve vezeti Szécsényt.

A konfliktus oka az, hogy a helyi KDNP továbbra is Stayert támogatja, a helyi Fidesz viszont saját elnökét, Varga Bélát jelölte. A kereszténydemokraták szerint a fideszesek a két párt megállapodása alapján kötelező egyeztetésre sem voltak hajlandók. 

A kilépők a nyilatkozatban azt írják, „elítélik, hogy a KDNP Nógrád megyei elnöke egyéni érdekei érvényesítése érdekében elárulta a párt szécsényi alapszervezetét, és mondvacsinált okokkal fel akar oszlatni egy 30 éve sikeresen és tisztességesen működő politikai közösséget”.

Varga Béla a Facebookon mondott köszönetet a távozó képviselőknek azzal, hogy legalább nem kell kizárniuk senkit az országos alapszabályra hivatkozva.

Békéscsaba

A Viharsarok fővárosában az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elv helyett a „mindenki mindenki ellen” gyakorlata látszik megvalósulni, ráadásul kormányoldalon és ellenzékben egyaránt.   

Az ellenzéki polgármesterjelöltek száma kettőre nőtt, miután az MSZP-s Miklós Attila is beszáll a versenybe. Miklóst a saját pártja mellett az LMP, a Liberálisok és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja. A másik ellenzéki jelölt a már korábban megnevezett Dancsó Tibor, őt a DK, a Jobbik és a Párbeszéd támogatja.

Az ellenzéki „kerekasztal” szétesésének okairól az atv.hu azt írta: a helyi politikusok egy része szerint az EP-választás után „mindenki megbolondult”, a DK és a Momentum nagyobb szeletet kérne a tortából, vagyis a 12 képviselői helyből.

A másik értelmezés szerint az MSZP sértettségből ugorhatott ki a teljes együttműködésből, miután egy szavazáson Miklós Attila alulmaradt Dancsó Tiborral szemben.

Az ellenzék megosztottsága azonban nem vigasztalhatja a hasonlóképpen megosztott kormányoldalt.

A Fidesz–KDNP korábban tudatta, hogy képviselőjelölteket elindítanak a választáson, saját polgármesterjelöltjük viszont nem lesz, hanem azt a Szarvas Péter polgármestert támogatják, aki 2014-ben függetlenként a Jobbik támogatásával lett a város vezetője.

Szarvas ugyanakkor hivatalosan a Hajrá Békéscsaba Egyesület színeiben indul a választáson, a szervezet viszont nemcsak őt támogatja, hanem képviselőjelölteket is állít, tehát egyrészt együttműködik a Fidesszel, másrészt ellenfele is a kormánypártnak. 

A helyzet tehát kuszának tűnik, az esélyek egyelőre megjósolhatatlanok, ugyanis a májusi EP-választáson a Fidesz–KDNP 46,5 százalékot szerzett, miközben az együttműködésre hajlandó ellenzéki pártok összesítve 46 százalékot értek el.

Gyula

Gyulán is áll a bál, miután egy korábbi fideszes vezető kitálalt a város elitjéről. Galbács Mihály, a korábbi gazdasági alpolgármester állítólag csak a Fidesz országos vezetőinek szánta levelét, ám az valahogy elterjedt és eljutott a sajtóhoz is. Galbács – konkrét nevekkel, cégekkel, számadatokkal alátámasztva – lényegében azt állítja, hogy Gyulán a helyi vezetőség egy üzleti körrel összenőve intézi a város gazdasági ügyeit. Az Index által nyilvánosságra hozott levélben többek között az áll, hogy az elmúlt öt és fél évben volt olyan év, amikor a város által kiírt közbeszerzések 93 százalékát egy olyan cég nyerte el, melynek tulajdonosa 2010 óta össze van nőve a helyi fideszes városvezetéssel, és a városi önkormányzatnál „komoly problémát jelent”, hogy két vállalkozó teljesen beépült Gyula gazdaságába.

Galbács Mihályt tavaly tavasszal szorították ki az összes pozíciójából, miután nyílt konfliktusba keveredett a helyi vezetéssel. Görgényi Ernő polgármester az Indexnek azt mondta, rágalmazás miatt feljelentést tett Galbács ellen, és polgári pert is indít. Emlékeztetett rá, hogy Galbácsot a gyulai Fidesz-frakció a Termál FC futballklub elnökeként folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt tavaly áprilisban kizárta tagjai közül, majd idén júniusban a Fidesz gyulai szervezete a pártból is kizárta a korábbi alpolgármestert.

A történet mindenesetre befolyással lehet az önkormányzati választásra is, ugyanis Galbács a levélben azt is tudatta a Fidesz vezetőivel, hogy amennyiben nem kezelik az ügyet, független jelöltként beszáll az őszi küzdelembe.

Miskolc

A hivatalban lévő kormánypárti polgármester, Kriza Ákos betegsége miatt kénytelen visszavonulni az élvonalbeli munkától, ezért októberben nem indul. Kriza a jegyzőt, Alakszai Zoltánt kérte fel, hogy szálljon harcba a Fidesz–KDNP miskolci polgármesterjelöltjeként.

Alakszai szerint az ellenzék két lábbal szállt bele Kriza Ákosba: „Miközben látszatra együttérzést mutattak, addig a legaljasabb módon híresztelni kezdték, hogy valójában nem is betegség áll visszalépése hátterében, hanem az, hogy megijedt Gyurcsány Ferenc jelöltjétől, Veres Páltól” – jelentette ki az új polgármesterjelölt.

Alakszai szerint az ellenzék tevékenysége azért nevetséges, mert a legutóbbi Závecz Research-mérés alapján a polgármesterjelölti pártversenyben a Fidesz 44–26-ra vezet a teljes ellenzékkel szemben.

Ferencváros

A főváros IX. kerületében „történelmi” eseményre került sor, amikor előválasztást írtak ki a közös ellenzéki jelölt kiválasztása érdekében. A szavazást a civilek, az LMP és a Párbeszéd támogatását bíró Baranyi Krisztina nyerte meg a Momentum és az MSZP támogatásával induló Jancsó Andreával szemben. Baranyi a szavazatok 72 százalékát, ellenfele 28 százalékot szerzett, a részvétel alig 4 százalékos volt. Így Baranyi lesz a közel 60 ezres lakosú kerületet vezető fideszes Bácskai János kihívója.

Baranyi már tavaly bejelentette indulási szándékát, ráadásul az őt indító Párbeszéd az ellenzéki tárgyalásokon megkapta a jogot a kerületi jelölt kiválasztására,ám az EP-választás után a helyi MSZP váratlant húzott.

Noha a szocialisták a kerületben is nagyon gyengén szerepelve csak a negyedik helyet szerezték meg a májusi európai választáson alig 7 százalékkal, a párt ferencvárosi „erős embere”, Pál Tibor május végén bejelentette, hogy Jancsó Andrea lesz az ellenzék közös jelöltje. Miután az MSZP ezzel felrúgta az eredeti megállapodást, a civilek előválasztást írtak ki, amin Jancsó elvérzett.

A viharos előzmények után nem meglepő, hogy Baranyi értésére adta, semmilyen formában nem hajlandó együttműködni a helyi MSZP-vel. A képviselő két okot nevezett meg: egyrészt szerinte 2010-ben és 2014-ben is az MSZP fúrta meg az akkori ellenzéki jelölt, Gegesy Ferenc győzelmét azzal, hogy Pál Tibor is elindult, másrészt most Jancsó Andrea trükkös jelölésével is Bácskai János és a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Baranyi Krisztina helyi képviselőként sokat tett a környezetszennyezés ellen, másrészt ő leplezte le a kerületben (is) zajló botrányos parkolási mutyit.

Szolnok

Szolnokon szerda délutánig két ellenzéki polgármester-jelölt volt: az LMP, a DK és az MSZP a szocialisták helyi képviselőjét, Radócz Zoltánt indítja a Fidesz ellen, míg a Jobbik, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom – az utóbbi mozgalomban vezető szerepet vivő – Lukácsi Katalint támogatta. A múlt időt az indokolja, hogy sajtóhírek szerint Lukácsi szerdára, lapzártánk utánra ígérte visszalépését.

A Fidesz a 2014-ben győztes polgármestert, Szalay Ferencet indítja újra, aki öt évvel ezelőtt fölényesen verte Radóczot. Most – egy ellenzéki kihívó esetén – szorosabb lehet a verseny, ugyanis a tavalyi országgyűlési választáson a Fidesz 42 százalékot szerzett, miközben a Jobbik 35, az MSZP pedig 15 százalékot ért el.

Olvasson tovább: