Kereső toggle

Karácsony–Kálmán küzdelem a fővárosban

Gyurcsány Ferenc megkezdte az MSZP budapesti kivégzését

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az EP-választás újrarajzolta az ellenzéki együttműködést, sorra tűnnek fel az újabb szereplők az önkormányzati választásokra. A legélesebb a főpolgármesteri pozícióért vívott harc.

 

A Hetek az elmúlt időszakban többször foglalkozott az EP-választás nyomán az ellenzéki oldalon bekövetkezett változásokkal. Két hete írtunk arról, hogy az EP-választás eredményeképpen összeomlott a magyar politikában az a centrum, amelynek kialakítására 2015 után Simicska Lajos birodalma erőforrásait fordította, és amelyre Vona Gábor és a Jobbik Sneider–Gyöngyösi-féle vezetése, valamint Puzsér Róbert a stratégiáját építette. (Vége lett a centrális erőtérnek? Hetek. 2019. máj. 31.) A múlt héten pedig arról, hogyan látott hozzá a baloldal a Jobbik és az LMP még megmaradt fővárosi befolyásának felszámolásához. (Budapestről kisöprik a Jobbikot és az LMP-t. Hetek. 2019. jún. 7.)

Szisztematikus takarítás

Az elmúlt napokban az is kiderült, hogy az EP-választáson elért sikert Gyurcsány Ferenc nemcsak a Jobbik és az LMP, hanem az MSZP fővárosi pozícióinak megtörésére is fel akarja használni. Mint ismert, április elején a fővárosi MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum megállapodott egymással arról, hogy az ősszel közösen indulnak a fővárosban és a kerületekben az önkormányzati választáson. Az ellenzéki megállapodást április 6-án jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke; Gy. Németh Erzsébet, a DK országos elnökségének tagja; Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja és Donáth Anna, a Momentum alelnöke. Az áprilisi megállapodás szerint a 23 budapesti kerületből 9-ben az MSZP állít ellenzéki polgármesterjelöltet (az ő tizedik jelöltjük Szabados Ákos pesterzsébeti független polgármester), 5-ben a DK, 2-ben a Párbeszéd és 4-ben a Momentum.

Általános meglepetésre a DK és a Momentum, amelyek a fenti arányoknál mind országosan, mind Budapesten lényegesen jobban szerepeltek, az EP-választás után nem mondta fel a fővárosi együttműködést.

Ám kiderült, hogy ez csak a kerületi szintre vonatkozik. Hétfőn a Momentum jelentette be, hogy önálló főpolgármester-jelöltet indít Kerpel-Fronius Gábor személyében, majd csütörtökön délben Dobrev Klára bejelentette, hogy a DK – szemben a párt korábbi, Gyurcsány Ferenc által az EP-választás után is megerősített álláspontjával – mégsem Karácsony Gergelyt támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában, hanem Kálmán Olga egykori tévés műsorvezetőt indítja. 

Dobrev Klára szerint Kálmán Olga lehet az, aki nem megosztja, hanem egyesíti azokat a szavazókat Budapesten, akik változást szeretnének. Hozzátette: nem párttag és nem is volt az, így minden olyan budapesti számára megoldást és biztató jövőt jelenthet szerinte, aki majd rá szavaz.

Karácsony és a bizalom

Karácsony Gergely immár nem a DK jelöltje. Pénteken arról beszélt, hogy Kálmán Olga DK-s indítása bizalomvesztést okozott az ellenzéki pártok között. Az MSZP–P főpolgármester-jelöltje szerint az ellenzéki pártoknak Kálmán Olga indulása után sokat kell dolgozniuk azon, hogy a pártok közötti bizalmi viszony helyreálljon. Annál is inkább, minthogy 12 órával Kálmán indulása előtt Karácsony elmondása szerint DK-s kerületi polgármesterjelöltekkel vacsorázott, ahol a tervezett közös kampány részleteit egyeztették.

Karácsony azt is közölte, hogy Gulyás Márton Partizán című portálja által megszervezendő vitán (június 16.) kívül még négy vitát kezdeményez Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral négy, a budapestieket szerinte érintő fő kérdésről: Budapest „zöldítéséről”, a fővárosi „lakhatási válságról”, a fővárosi fenntartásban maradt egészségügyi intézmények működéséről és a budapesti közlekedésben szükséges változásokról.

Gyurcsány hengerel

Gyurcsány Ferenc péntekig várt, majd bement az ATV Egyenes beszéd című műsorába, és porig alázta (egykori?) szövetségesét. A DK elnöke szerint vannak olyan pillanatok az emberek életében, mikor olyan benyomások érik, hogy újrafogalmazza az álláspontját. „Nekem is váratlan volt, az EP-választás után szinte rám dőlt az aggályok és kritikák sorozata, hogy a Gergő mögül elment a támogatás az utóbbi hónapokban” – mondta Gyurcsány.

A pártelnök szerint Karácsonyt nem érhette váratlanul, hogy a DK kihátrált mögüle, hiszen ő hat nappal korábban jelezte a zuglói polgármesternek, hogy nagy rajta a nyomás, és a témát napirendre kell venniük, mert fennáll a lehetősége, miszerint nem fogja tudni tartani Karácsony támogatásának álláspontját. A telefonbeszélgetés arról győzte meg, hogy Karácsony Gergely ereje, amely miatt elhitték róla, hogy vele tudnák megnyerni a főpolgármester-választást, megkopott. Majd arról beszélt, a legfontosabb dolga az, hogy a hazáját, jelen esetben Budapestet meggyőződése szerint szolgálja. „Ha eljutok arra a pontra, hogy egy korábbi véleményem ebben nem segít, hanem gátol, bármennyire is nehéz, azt kell mondani: nem arra kell menni.” – folytatta. Miután a DK elnökségi ülésén eldöntötték, hogy Kálmán Olgát indítják az előválasztáson, Gyurcsány felhívta az MSZP–Párbeszéd jelöltjét, és elmondta neki, ki lesz a jelöltjük.

A Párbeszéd hátbaszúrás-elmélete

 

A Párbeszéd vezetői informális beszélgetésekben ugyanakkor kifejezetten Karácsony hátba szúrásával vádolják a DK-t és Gyurcsányt – egyikük szerint megállapodást született Karácsony és a DK között arról, hogy Karácsony Gergely ne vegyen részt az MSZP–Párbeszéd EP-kampányában, és ha ez így lesz, akkor a DK Karácsonyt fogja támogatni az előválasztáson. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban arról beszélt, volt egy ilyen tartalmú levelezés Karácsony Gergely és közte. Hogy ez megállapodás volt-e vagy sem, arról Gyurcsány a következőt mondta: „Ha megállapodás lenne, akkor is, ha a megállapodás nem szolgálja Budapest érdekét, akkor is azt tenném, hogy bekopognék Gergelyhez, és azt mondanám: »Nézd, Gergely, ez nem egy valóságos célt szolgáló megállapodás!«” – reagált a DK elnöke, aki szerint Budapest érdeke az, hogy egy „több erőt, több hitelességet sugárzó ember” részt vegyen ebben a versenyben. Gyurcsány egyébként a Kádár János által saját magára aggatott jelzővel illette Karácsony Gergelyt, amikor „a kompromisszumok robotosának” nevezte, egyben azt is kijelentette, hogy a DK nem kérdőjelezi meg a Párbeszéddel, az MSZP-vel és a Momentummal kötött általános fővárosi megállapodást. „Orbán Viktorral nem lehet kompromisszumot kötni, és én Budapest élére nem kompromisszumkereső embert szeretnék javasolni, hanem küzdő embert” – jelentette ki.

Karácsony Gergely néhány perccel a Gyurcsánnyal készült interjút követően reagált a volt miniszterelnök szavaira: „Attól, hogy valaki megváltoztatja a véleményét, attól még nekem nem kell megváltoznia a véleményemnek. Nekem az a véleményem, ami eddig is volt […] Én attól lettem jelölt, hogy Budapesten elment 34 ezer ember szavazni, és ennek a 81 százaléka engem támogatott. Ezt a támogatást nem lehet párthatározatokkal visszavonni, én ebből a támogatásból építkezek, és szerintem lejárt annak az ideje, hogy az ellenzéki pártok közötti alkuk, játszmák, megállapodások, bármi más ellehetetlenítse azt a folyamatot, hogy Budapestet megváltoztassuk” – mondta Karácsony Gergely egy műsorban.

Megöntözött öntöző

Amikor Karácsony Gergely arról panaszkodik, hogy a DK elnöke elárulta őt, akkor a szemlélőnek akaratlanul is a Lumière fivérek első megrendezett mozgóképes jelenete, az 1895-ben elkészült Megöntözött öntöző jut az eszébe. Maga Karácsony ugyanis számtalanszor eljátszotta már azt, ahogyan most Gyurcsány elbánt vele – a DK elnöke az utolsó pillanatig altatta a zuglói polgármester éberségét, és az utolsó pillanatban jelentette be saját jelöltjét a főpolgármester-jelölti előválasztáson.

Karácsony 2009-ben a Medián munkatársaként még az SZDSZ (katasztrofálisan sikerült) EP-kampányában dolgozott, ám annak az évnek a nyarán a HVG-nek írt publicisztikájában bejelentette, hogy csatlakozik az LMP-hez, amelynek 2010-ben a kampányfőnöke is lett – ezen a választáson lett parlamenti párt az LMP. Három évvel később viszont Karácsony távozott az LMP-ből, és többedmagával megalapította a Párbeszéd Magyarországért mozgalmat, mivel az LMP-ben többségbe került a párt függetlenségét szorgalmazó irányzat a Bajnai Gordon vezette Együtt-tel, továbbá az MSZP-vel és a DK-val kötendő szövetségkötést szorgalmazókkal szemben – a PM végül 2014-ben az Együtt-tel közösen indult az országgyűlési és az európai parlamenti választáson is.

2017–2018-ban Karácsony Gergely az Együtt–PM miniszterelnök-jelöltje volt – legalábbis így tudták az Együtt vezetői, ám Karácsony Gergely másképp gondolta: 2018 elején a Párbeszéd megszakította a kapcsolatokat az Együtt-tel, és összeállt az MSZP-vel; Karácsony így nem az Együtt–P, hanem az MSZP–P közös miniszterelnök-jelöltje lett – az így elért 11,9 százalékos listás eredmény 1990 óta a leggyengébb MSZP-szereplés volt országgyűlési választáson.

 

 

Olvasson tovább: