Kereső toggle

Baloldali belháború

Zajlik a budapesti előválasztás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyolc éve, Gyurcsány Ferenc MSZP-ből történt távozásával kezdődött és napokon belül vége lehet – ez az MSZP és a DK küzdelme a magyar baloldal vezetéséért. Erről szól az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztása, amely messze nem csak budapesti jelentőségű.

 

Súlyos vita robbant ki az MSZP–Párbeszéd főpolgármesterjelöltje, Karácsony Gergely és a Demokratikus Koalíció között arról, hogy mik voltak a DK és Karácsony szakításának előzményei. Pontosabban: ki mit ígért és ki milyen ígéretet szegett meg az elmúlt időszakban. A baloldali belháború során az MSZP–Párbeszéd–DK háromszög életének egészen súlyos mélységei tárultak fel a közvélemény előtt.

Mint arról a Hetek múlt heti számában beszámoltunk: a Demokratikus Koalíció – a május 26-i EP-választás eredményének ismeretében logikusan – úgy döntött, hogy nem a leszerepelt MSZP–P jelöltjét támogatja az ellenzéki főpolgármester-jelölt személyéről döntő előválasztáson, hanem saját jelöltet állít Kálmán Olga személyében. Egy nappal később Karácsony már arról beszélt, hogy Kálmán DK-s indítása bizalomvesztést okozott az ellenzéki pártok között. Mint elmondta: 12 órával Kálmán indulása előtt Karácsony DK-s kerületi polgármesterjelöltekkel vacsorázott, ahol a tervezett közös kampány részleteit egyeztették. Ehhez Karácsony néhány nappal később azt is hozzátette: mindössze nyolc perccel azelőtt hívta fel őt Gyurcsány Kálmán Olga jelölésének hírével, hogy megkezdődött volna Dobrev Klára erről szóló sajtótájékoztatója.

Gyurcsány Ferenc erre már aznap úgy reagált, hogy szerinte Karácsonyt nem érhette váratlanul, hogy a DK kihátrált mögüle, hiszen ő hat nappal korábban jelezte a zuglói polgármesternek, hogy nagy rajta a nyomás, hogy a főpolgármester-választást napirendre kell venniük, mert fennáll a lehetősége, hogy nem fogja tudni tartani azt az álláspontot, hogy Karácsonyt támogatják.

Háború

Karácsony és az MSZP több vezetője – elsőként Kunhalmi Ágnes – azzal vádolta meg Gyurcsányt és a DK-t, hogy hátba szúrták a szocialistákat és jelöltjüket – eszerint a narratíva szerint megállapodás született Karácsony és a DK között, hogy előbbi távol tartja magát az MSZP–Párbeszéd EP-kampányában, cserében a DK Karácsonyt fogja támogatni az előválasztáson. Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy van egy ilyen tartalmú levelezés Karácsony Gergely és közte.

Néhány nappal később aztán kiderült, hogy a feszültség fokozható még. A DK hivatalos álláspontját tolmácsoló Facebook-bejegyzést tett közzé Karácsony-ügyben Gréczy Zsolt frakciószóvivő, amelyben hazugsággal és szószegéssel vádolta meg az MSZP–P főpolgármester-jelöltjét.

A DK szerint valóban létezett DK–Karácsony megállapodás az EP-választás előtt arról, hogy Karácsony nem segíti az MSZP és a Párbeszéd listájának sikerét az EP-választáson, cserében pedig a DK támogatja őt az előválasztáson. Ezt a január 25-i megállapodást a DK szerint Karácsony megszegte azzal, hogy főpolgármester-jelöltté választását követően nem mondott le a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, holott a megállapodásban erre explicit ígéretet tett, de a lényeg alighanem nem is ez, hanem az, hogy feketén-fehéren kiderült: a DK önkormányzati támogatásáért cserébe Karácsony hajlandó volt a mögötte álló pártokat és barátját, Jávor Benedek EP-képviselőt is cserbenhagyni.

Mélyütések

 

Karácsony az ATV Egyenes beszéd című műsorában a múlt héten elismerte a január 25-i megállapodás létét, egyben közölte: szerinte ő tartotta magát a megállapodáshoz, és azért még mindig a Párbeszéd társelnöke, mert még nem az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, de ha az lesz, nem fog párttisztséget viselni. Azt állította továbbá, hogy előfordult, hogy a tudta nélkül(!) szerepelt az MSZP–Párbeszéd jelöltjei mellett korteskedő szórólapon.

Minderre reagálva Gréczy Zsolt elmondta: rágalomkampány indult el a DK-val és Gyurcsány Ferenccel szemben, ezért döntöttek úgy, „hogy ebből elég lesz”. Szerinte az MSZP belső konfliktusait akarja úgy rendezni, hogy gyurcsányozik. Gréczy hozzátette: tényszerűen nem igaz, hogy Karácsony nyolc perccel a bejelentés előtt tudta meg, hogy támogatásával kapcsolatban változik a DK álláspontja. Szerinte Gyurcsányon növekedett a párton belüli nyomás Karácsony erőtlensége miatt, szószegésről pedig szó sem volt. Megismételte ugyanakkor: a két fél között volt egy megállapodás, amelyben Karácsony azt vállalta, hogy nem vesz részt az MSZP–Párbeszéd EP-kampányában, és ezt ő nem tartotta be.

Miről tudott az MSZP?

 

Pénteken aztán az is kiderült egy Tóth Bertalan MSZP-elnök által tartott háttérbeszélgetésen, amelyen e sorok írója is részt vett, hogy az MSZP nem tudott arról, hogy Karácsony megállapodott Gyurcsánnyal. Karácsony Gergely ugyanis nem tájékoztatta erről az MSZP-t januárban.

A budapesti háttérbeszélgetésen elhangzott: Kálmán Olga indulása és a DK ezzel kapcsolatos döntése ellenére az MSZP mindenesetre kitart Karácsony Gergely mellett, akit alkalmas jelöltnek tartanak. Az általam feltett kérdésre Tóth Bertalan elmondta: az MSZP, így ő maga sem tudott arról a január 25-i Karácsony–DK megállapodásról, amelyben az MSZP–P főpolgármester-jelöltje azt vállalta, hogy kivonja magát az MSZP és a Párbeszéd EP-kampányából. Tóth állítása szerint a szocialisták erről csak jóval később értesültek, amikor megpróbálták bevonni Karácsonyt az EP-kampányba, és valamiért ez nem sikerült. Mint a pártelnök elmondta: nem örültek a Karácsony-Gyurcsány paktumnak, de elfogadták.

Az előválasztásra június 20 és 26 között kerül sor – ami biztos: az MSZP–P, a DK és a Momentum kölcsönösen vállalta, hogy bármelyik jelölt győz, vállalják a támogatását. Tarlós Istvánon és az előválasztás nyertesén kívül biztosan indul az őszi főpolgármester-választáson az őt támogató LMP-vel és Jobbikkal szakító Puzsér Róbert és a Liberálisok jelöltje, Sermer Ádám. Ami a következő napokban eldőlhet, az az, hogy a DK-nak tartósan sikerül-e átvennie az MSZP-től a baloldal vezető erejének szerepét – és messze nem csak Budapesten.

 

Olvasson tovább: