Kereső toggle

Jobbik vs. Mi Hazánk

Borul a bili?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Milliós szerződés a feleségnek, százezres a barátnőnek; prostitúciós gyakornoki program, zacskózott pártpénzek. Bónusz: aranycsempészet. Címszavak a Jobbik kontra Mi hazánk csatározás legújabb fejezetéből.

Számos pártszakadás történt a rendszerváltás óta, ám ahogyan a Jobbik szakad, az szinte példátlan: politikusaik, akik néhány hónapja még együtt küzdöttek a kormányváltásért, most magánéleti titkokkal és kínos pénzügyi információkkal próbálják a mocsárba döngölni egymást. A szánalmas folyamatnak talán az az egy haszna van, hogy menet közben arra is fény derül, valójában kik azok az emberek, akikben sokan már az ország új vezetőit látták. 

November 7-én este, miután Volner János, Fülöp Erik és Apáti István képviselők bejelentették távozásukat a Jobbik parlamenti frakciójából, illetve deklarálták, hogy mostantól a Mi hazánk érdekében politizálnak, Volner az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerepelt. Az élő adás egyik kérdezője, Gulyás Balázs publicista váratlanul egy Volner által még májusban írt levéllel szembesítette a politikust: Volner akkor szolgálati autót és bőrgarnitúrával berendezett irodát kért magának a Jobbik elnökétől és frakcióvezetőjétől, míg barátnője részére 420 ezer forintos fizetést a párttól. 

Volner többek között azt írta Sneider Tamásnak és Gyöngyösi Mártonnak: „Az EP-munkára való felkészülésemet M. (Volner barátnője – a szerk.) segíti, a hozzám kapcsolódó jogi természetű és egyéb munkák túlnyomó részét is ő látja el. A finanszírozását eddig D. E. ügyvéden keresztül a frakcióból oldottuk meg (értelemszerűen megbeszélve), összegszerűen annyiból, amennyit korábban a frakciós teljes bérköltsége jelentett (420 ezer/hó). Ebben az összegben benne van a Mechwart ligetnél levő, exkluzív kialakítású, irodájának és tárgyalójának a használata is. Itt fogadok mindenkit, akivel nem lenne jó nyilvános helyen találkozni és nem szívesen jönne be a Fehér Házba. Olyanokra gondoljatok, mint Herényi Károly, Magyar György, vagy aktuálisan Fekete-Győr András. A szerződését a frakcióvezetői pozíciótól történő megválásom után is szeretném még egy évig (az EP-be való kiutazásomig) tovább vinni.”

A nyilvánvalóan a Jobbikból kiszivárogtatott levél több elemében is alkalmas lehet Volner hitelességének aláásására: noha Volner korábban tagadta, hogy európai uniós képviselő akar lenni, a fentiekből ennek ellenkezője következik. Kínos lehet az is, hogy „barátnője” van, miközben a Jobbik (is) „keresztény” értékek mentén politizál, márpedig Volner hosszú éveken át volt elnökségi tag és alelnök. Kínos az is, hogy miközben a nyilvánosság előtt elutasítottak bármiféle együttműködést a baloldallal és a liberálisokkal, Volner találkozott a baloldal támogatásával indult Magyar Györggyel illetve az ex-MDF-es Herényi Károllyal, és ezt tervezte a Momentum-elnök Fekete-Győr Andrással is.

A barátnőnek kért fizetés és az autó pedig a jelenből visszatekintve arra vall, hogy az egymásnak feszülő egykori és jelenlegi Jobbik-politikusok tulajdonképpen egy pénzügyi elszámolási vitát kívánnak lezárni a maguk sajátos módján. Amit csak továbberősít Volner János reakciója: a saját levelével történt szembesítés másnapján közzétette, hogy Sneider Tamás pártelnök felesége ügyvédként 1 millió forintért dolgozik a Jobbiknak, a párt egyik képviselőjelöltje, Kilián Alexandra pedig Sneider barátnője. Sneider szintén a Facebook-on reagált: „Innen üzenem rokonaimnak, barátaimnak, a Jobbik tagjainak, szimpatizánsainak, az ellenzéki gondolkodású magyaroknak és az egész társadalomnak, hogy nincsen szeretőm, nem csalom meg a feleségemet, boldog házasságban élünk és neveljük gyermekünket."

Volner már korábban sem viselkedett visszafogottan: az őszi tisztújítás óta nyíltan kritizálta a Jobbikot, többek között azt állítva, ő is hallott „fél füllel” a Simicska Lajos nagyvállalkozótól zacskókban érkező pártpénzekről. (A „fél füllel hallás” egy alelnök esetében mindazonáltal kevésbé életszerű.) Volner a Jobbikot érintő kritikáival végighaknizta azt a kormánymédiát, ami a választás előtt még őt akarta lejáratni a barátnőjéről titokban készített paparazzi képekkel és más kellemetlen információkkal. Ennek ellenére – mint mondta – nem érzi úgy, hogy most eszközként használnák őt a Jobbik végleges megroppantásában. A Jobbikban ugyanakkor szélhámosnak tartják Volnert – és ez az egyik legenyhébb kifejezés, amit hallottunk.

A folyamat – a megroppantás – mindenesetre zajlik: a Hír TV a héten a Jobbik májusi kongresszusán elhangzott beszédekből közölte Stummer János alelnök felszólalását: Stummer egyebek mellett azt mondta: „Megújítjuk a Jobbik utánpótlásképzését. Felszámoljuk a parlamenti gyakornoki program prostitúciós jellegét". A könnyebb érthetőség kedvéért Volner a közösségi portálon hozzátette: „nem engem kísérgettek semmihez nem értő, de piszok jól fizetett miniszoknyás kolleginák”.

A Jobbik – úgy tűnik – megelégelte Volner ténykedését, mert mint bejelentették, pert indítanak korábbi alelnökük és frakcióvezetőjük ellen. Időközben azonban nem csak a magánéleti vádak jöttek elő, hanem az is kiderült, hogy a NAV egy olyan milliárdos költségvetési csalás miatt nyomoz, amiben állítólag Staudt Gábor jobbikos képviselő is érintett. Tanúként hallgatták ki a NAV-os az eljárásban Szabó Balázs volt jobbikos politikust, aki azt nyilatkozta, hogy  zacskóban cseréltek gazdát gyanús pénzek a pártban. Szabót egyébként a párt feljelentette csalás és sikkasztás gyanúja miatt. A szekszárdi volt jobbikos képviselő szerint nevetséges az eset, mert ezzel pont azt igazolják, hogy olyan dolgokat kértek tőle, amelyek törvénytelenek voltak. Hozzátette, vallomása alapján számos más tanút is kihallgathat majd az adóhatóság.

A ritka durva politikai harc egyébként már az utóbbi ütésváltások előtt is erősen rányomta bélyegét a pártra: október végére a Jobbik elveszítette a választáson rá szavazó tömeg felét. Mindeközben a Mi hazánk sem erősödött, megalakulásuk óta 1 százalékon állnak. A „nemzeti radikális” szavazók nagy része pillanatnyilag képviselet nélkül maradt. 

 

Olvasson tovább: