Kereső toggle

„Az ATV ma közéletibb tévé, mint valaha volt”

Interjú Németh S. Szilárddal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Komoly változások zajlottak le a televíziós piacon. Az ATV vezérigazgatójával, Németh S. Szilárddal az elmúlt évek történéseiről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Hektikus változások zajlanak ezen a nyáron a tévés piacon, többek között újra jobboldalivá vált a HírTV, amely 2015 és 2018 között az ATV közvetlen konkurensének volt tekinthető mint kormánykritikus televízió. Hogyan érintette az ATV-t, hogy a HírTV kormánypártiból ellenzéki, majd ellenzékiből ismét kormánypárti lett?

– Azt, hogy a HírTV a kormány támogatójából egyik napról a másikra ellenzékivé lett, napi szinten éreztük. Több kollégánkat megkeresték ajánlattal a HírTV-ből, miközben a mieinkhez sok szempontból hasonló műsorok tűntek fel a konkurens tévénél, azaz megcélozták a nézőinket. Ezt az átpozícionálást hatalmas kampánnyal és komoly sajtóhátszéllel tették. Szeretném elmondani, hogy nagyon hálás vagyok minden kollégának, aki az elmúlt években kitartott az ATV mellett. Arra pedig büszke vagyok, hogy ha bizonyos hírműsoroknál volt is nézettségcsökkenés, az ATV végig megőrizte a dominanciáját ebben az időszakban a hasonló profilú tévékkel szemben. Miközben például köztéri hirdetésekben a lehetőségeink jóval szerényebbek voltak.

Ezt minek tulajdonítod?

– Az átpozícionálások mindig komoly hitelességi kérdéseket vetnek fel, akármilyen irányba történnek. Az intézményeknek van történelmi múltjuk, ami valamennyire a jelenben is meghatározza az adott intézmény mozgásterét. Gondoljunk a Magyar Hírlapra, amely liberálisból vált jobboldalivá 2006 után. A HírTV-nél ráadásul több ilyen fordulat volt – még a G-nap után is voltak kisebb változások a csatorna irányultságában. Összességében viszont nagyon nehéz piacvezetővé válnia egy olyan intézménynek, amelynek történetében ekkora fordulatok voltak.

Az ATV nézettségén azonnal meglátszott a HírTV legutóbbi fordulata?

– Igen. 2015 és 2018 között az volt tapasztalható, hogy a kormánykritikus tartalmakra vevő nézők kapcsolgattak az ATV és a HírTV között. Most az látszik, hogy akik eddig kapcsolgattak és továbbra is a kormánykritikus hír- és hírháttérműsorokra kíváncsiak, azok lecövekeltek az ATV-nél. Most nem annyira más csatornák hírműsorai, sokkal inkább a különböző sportesemények közvetítése – mint a focivébé vagy az úszó-Eb - volt hatással a nézettségünkre. Körülbelül 40 ezer fővel nőtt az esti nézettség, ami ebben a tematikában jelentős.

Említetted, hogy az elmúlt években volt egy licit a HírTV részéről az ATV munkatársainak elcsábítása érdekében. Akadtak is átigazolások az ATV-ből a HírTV-be. Várhatók átigazolások a közeljövőben a HírTV-ből az ATV-be?

– Műsorvezetői szintre gondolsz?

Bármilyen szintre gondolok.

– Az ATV-t egy kész csapat működtette az elmúlt 20 hónapban is, amikor a kollégáink kitartottak az intézmény mellett, és derekasan állták a kiélezettebb piaci versenyt. Sem fairnek, sem szakmailag indokoltnak nem érezném, ha most, hogy ennek az egészséges rivalizálásnak vége van, elküldjünk egy csomó embert, hogy átvegyünk másokat. Nyilván más eset, ha a túloldalon van valaki, aki sokkal jobb a mi, hasonló pozícióban lévő kollégánknál. Vagy ha valaki máshova szerződik, akkor pótolni kell.

Kálmán Olga visszatérhet az ATV-be?

– Távozása után új megoldást kerestünk. Rónai Egon kiválóan vezeti az Egyenes beszédet, ráadásul elkezdtünk építeni saját arcokat, így nálunk dolgozik Krug Emília, aki mára a legjobb hírháttér-műsorvezetők egyike lett Magyarországon. Kulka Jánossal készített közelmúltbeli interjúja óriási szakmai és közönségsikert hozott a számára és az ATV számára is.

Egy szó, mint száz, Bednárik Imre szakmai vezetésével elkezdtünk új szakembereket felépíteni, amire nemcsak nekünk, de a szakmának is égető szüksége volt. Ezt a munkát nem fogjuk félbehagyni, ez egy hosszú távú folyamat.

Hogyan érintett, ami a HírTV-vel történt?

– Biztos voltam benne a választási eredmények után, hogy ennek a történetnek nagyon nem lehet már más a vége. A HírTV egy érzelmi kérdés is volt a jobboldalnak. Ők úgy tekintették, hogy a csatorna a legbelsőbb világuknak a részét képezte, ők találták ki, építették fel és finanszírozták. Üzleti hasznot most nem látok a HírTV visszafoglalásában, hiszen például egy TV2 sokkal nézettebb, és az ECHO betöltötte a hír-vonalon keletkezett űrt, viszont az érzelmi és presztízs részét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ebben a megváltozott környezetben milyen tanulságot kell levonnia az ATV-nek? A közéleti tévézésben majdnem konkurencia nélkül maradt a tévé, ráadásul egy teljhatalommal felruházott hatalmat kritizál a tévé. Mi az üzenete ezeknek a változásoknak a tévé szempontjából?

– Újságírónak kell maradni, nem szabad szereptévesztésbe esni. Sokszor szerintem ez a probléma, hogy a sajtó munkatársai azt hiszik, hogy a politikusi szakmát jobban űzik, mint a politikusok. Ezért is szeretik annyira például ostobának nézni az ellenzéki politikusokat, de azért végső soron az is egy szakma.

Korábban a Heteknek azt mondtad, hogy az M1-et látod az ATV fő konkurensének. Ez most is így van?

– Igen. Az M1 esti műsorainak nézettsége hullámzó, jellemzően jót tesz neki, ha az állami média más csatornáin például magyar érdekeltségű sporteseményt közvetítenek. Az úszó- Eb-t az M4 közvetítette, de az egész állami médiaportfóliót húzta magával. A foci-vb alatt is jobban teljesített az M1. Az úszó-Eb végeztével az Egyenes beszéd nézettsége olyan arányú volt, amilyen legutóbb a kampányidőszak legszebb napjaiban.

Tud az ATV valamivel készülni a sportesemények hatásának „semlegesítésére”?

– Nem tudunk ezzel mit kezdeni, ezeket az időszakokat túl kell élni. Több mint 100 magyar nyelvű tévécsatorna van, leosztott szerepekkel. Tőlünk a sportot egyszerűen nem fogadják el a nézők. Egy Bajnokok Ligája-forduló estéjén a legelkötelezettebb nézőink kérnek csak belőlünk, mert nem tőlünk várják a BL-meccsről a friss információkat. Az ATV-t közéleti tartalmai miatt szeretik, ezt tudomásul kell vennünk. Politikai szezonban vagyunk igazán erősek, ezért sokat várok az ősztől, miközben az elmúlt három hét emelkedő trendet mutat.

A választásokat megelőző másfél évben komoly támadásokat élt át az ATV. Zömmel az volt a kritikák tartalma, hogy az ATV közéleti arcélének, illetve kormánykritikus tartalmainak feladására készül. Ebből mi lesz most, hogy lezajlott a választás, és az ATV egyedül maradt mint kormánykritikus hírtelevízió?

– Egy ilyen kis országban, ahol ennyire kevés érdekes esemény és ennyire kevés érdekes személyiség van, és ahol ennyire egyoldalú a politikai küzdelem, egy 0-24-es vegytiszta hírcsatornát gyakorlatilag nem lehet piaci alapon fenntartani. Ebben az értelemben a G-nap utáni HírTV-t a piac is kiszolgáltatott helyzetbe hozta, mert 50-60 ezres nézettségből szinte lehetetlen megélni. Muszáj olyan műsorokat adni, amelyek felfelé húzzák az átlagos nézettséget.

Ráadásul a magyar tévés piacon a hírfogyasztók inkább az idősebb emberek, akik nekünk nagyon értékesek, de a hirdetők erre a csoportra nehezebben mozdulnak rá, mert nem érzik őket kereskedelmileg aktív nézőknek. Ezért kénytelenek vagyunk mi is olyan műsorokat adni, amelyek színesebbé és kereskedelmileg vonzóbbá teszik az ATV-t. Ezt annak ellenére mondom, hogy a szívemhez sokkal közelebb áll a hírműfaj.

Ez azonban nem jelenti azt, amivel az utóbbi hónapokban sokan és meglehetősen manipulatív módon támadtak minket, hogy feladnánk a hírkarakterünket. Az ATV ma közéletibb tévé, mint valaha volt. Nálunk megy az Egyenes beszéd, A nap híre, naponta több alkalommal van híradó (most már délben is), és elképesztő mennyiségű Fórumot adunk. A közéleti műsoraink hossza inkább növekedett az elmúlt években, csak közben került mellé egy sor más jellegű produkció is. Amit a kritikusaink bulvárosodásnak írnak le, az a mi szemszögünkből színesedés, kereskedelmi szempontból pedig élénkülés. Szerintem ettől lesz tévé a tévé – ellenkező esetben rádióműsort csinálnánk reggeltől estig.

És konkrétumokat megtudhatunk arról, hogy mi várható ősztől?

– Ősztől napi magazinműsor indul az ATV-n Jakupcsek Gabriellával. A személyiségek nagyon fontosak a hirdetőknek is, a nézőknek is. Jakupcsek Gabriella az egyik legnépszerűbb magyar televíziós. Biztos vagyok benne, hogy Gabi növelni fogja a csatorna értékét, és mind a hírrajongóink, mind az inkább szórakoztatásra nyitottabb nézőink őt el fogják fogadni. Ráadásul egy ideje „kiadó” az ATV-n „az est háziasszonya” szerep, most ezt Jakupcsek Gabriellával betöltjük.

Az elkövetkező hetekben bejelentjük, hogy az ATV lett a magyarországi partnere a világ egyik legnagyobb hírcsatornájának. Hónapok óta folynak a tárgyalások, hiszen ez egy egyedülálló együttműködés lesz.

Az őszi műsorvezetői beosztásban hangsúlyosabb szerepet kapnak majd a hard newsban jártasabb szakemberek, erősítjük a politikát.

Ezenkívül stratégiai partnerséget kötöttünk Magyarország legnézettebb műsorait gyártó IKO műsorgyártóval, és közösen nagy erőkkel dolgozunk egy nagyszabású amerikai produkció hazai gyártásán, ami szintugrást fog jelenteni az ATV életében. Az indulásra leghamarabb decemberben kerülhet sor, de általában az ilyen nagy projekteket elég hamar el kell kezdeni előkészíteni, így már ezen dolgozunk.

Lehet tudni valamit ennek a műfajáról, témájáról?

– Nyilván nem trash realityre és nem egy újabb tehetségkutatóra kell számítani, tehát ATV-kompatibilis tartalomról van szó, minőségi szórakoztatás a cél. Ha eljön ennek az ideje, akkor ezt részletesebben ki fogjuk bontani. Amúgy az IKO-val közösen fogjuk gyártani Bochkor Gábor műsorát is, a #Bochkor-t.

Korábban a Hetekben azt mondtad, a közéleti műsorok előállítása során a szűk keresztmetszet a vendégkör – röviden az, hogy egyre gyengébb politikusfelhozatalból lehet válogatni.

– Tény, hogy minden választás után egyre nehezebb kérdés ez. Április óta pedig még nehezebb, mert nagyon sok ellenzéki politikus apátiába zuhant, akik esetleg nem, azok közül többen vannak az Adrián, mint a tévéstúdióban. A kormány részéről pedig nyilván nem érzik szükségét, hogy túl sűrűn tévékbe járjanak. Amikor 89 százalékkal nyerik az időközi választásokat, akkor ezeken a tévés szerepléseken már csak veszíteni lehet. De becsülöm azt, hogy azért így is bejárogatnak, talán azért, hogy mégse essenek ki a formából, és időnként igazi rázós kérdéseket kapjanak. Ami pedig az ellenzéki politikusokat illeti: amíg volt az Egyenesen című műsor a másik csatornán, azért ezen az iciripiciri tortácskán osztozni kellett a két esti műsornak. Azért ez nem volt könnyű. Most valamennyivel könnyebb lett a helyzet, mert nem nagyon tudnak este az ellenzéki politikusok máshova menni, és mi ennek érezzük a felelősségét is. Nekünk el kell látnunk azt a feladatot, hogy az ellenzék hangja is eljusson a választókhoz.

Tavaly, amikor ilyentájt beszéltünk a szezon előtt, beszéltünk arról, hogy egy év múlva milyen állapotban szeretnéd látni az ATV-t. Most tekintsünk előre egy újabb évet!

– Egy év múlva szeretnék kettő ATV-t látni, amelyek közül az egyiken alapvetően hírműsorok mennek, a másikon inkább szórakoztató műsorok és sorozatok. Eközben azt szeretném, hogy az ATV a G-nap előtti nézettségét tartsa, míg a második csatornával új, fiatal nézőket találjunk meg. Nagyon szeretném, ha a reklámbevételünket megdupláznánk a következő egy évben, és a kábelszolgáltatóknál is fix 10 százalékos bevételnövekedést érjünk el. Az a cél, hogy betöltsük ezt az épületet, amiben dolgozunk. Ez a rövidtávú célja az ATV-nek.

Az interjú készítői közül Gavra Gábor szerkesztői feladatokat lát el az ATV több műsorában.

Olvasson tovább: