Kereső toggle

A magyarok és a hatalom

A halálbüntetést 54, az abortuszt 78 százalék támogatja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyarok szűk többsége a zárt társadalom híve, a hagyományos családi szerepek megtartása kiemelkedően fontos a többség számára. Egy átfogó kutatásból az is kiderül, miként gondolkodunk az egyén szabadságáról, a tekintély megkérdőjelezéséről és a kisebbségekről.

A magyarok háromnegyedének gazdaságpolitikai értékrendjében egyértelműen a baloldali álláspont a domináns, írtuk meg nemrégiben a Policy Solutions kutatása alapján (Balra át! - Állam bácsi támogatására vágynak a magyarok. Hetek, 2018. július 27. ). Ugyanebben a tanulmányban az intézet a kívánatos társadalmi berendezkedésről is megkérdezte a válaszadókat, és az ezerfős, reprezentatív – tehát a teljes magyar társadalom véleményét kifejező – felmérés alapján arra jutott, hogy ebben a kérdésben sokkal kiegyenlítettebb a helyzet. Az intézet tizennégy állítást fogalmazott meg, melyekre öt válasz közül lehetett egyet-egyet megjelölni.

Az állítások:

  Magyarországnak előnye származik abból, ha más országokból emberek költöznek ide.

  Az emberek alapvetően jók.

  Akkor jó a világ, ha a férfi a család feje.

  Ha valamelyik családtagom meleg lenne, azt én szégyellném.

  A nem kívánt terhességét egy nő szabadon megszakíthassa.

  A nevelés legfontosabb célja a fegyelem és a rend megtanítása.

  A cigányok soha nem fognak tudni beilleszkedni a nem cigány magyarok közé.

  Szükség van halálbüntetésre.

  A börtön szerepe elsősorban az elítélt visszavezetése a tisztességes életbe, nem pedig a büntetés.

  A világ folyamatosan változik, és ez így van jól.

  Minden tekintély megkérdőjelezhető.

  Egy-egy pofon néha belefér a nevelésbe.

  A világ alapvetően egy veszélyes hely.

  A politikában a különböző felek közötti egyeztetésnél fontosabb a gyors döntés.

Nyolc esetben a zárt társadalmat, míg hat esetben a nyitott társadalmat támogató kérdés kapott többséget, ez tehát önmagában is jelzi, hogy meglehetősen szorosan alakult az eredmény. Ráadásul négy esetben a két különböző oldalt támogatók aránya tíz százalékon belüli különbséget mutatott, azaz társadalompolitikai kérdésekben jóval polarizáltabbak a szavazók, mint gazdaságpolitikai kérdésekben, összegzi a Policy Solutions. 

Bár a Kádár-korszakhoz képest kevesebb az abortuszok száma, a terhességmegszakítás támogatottsága még mindig döbbenetesen magas.

Halál, börtön, politika

A legszűkebb különbség abban a kérdésben alakult ki, hogy a politikában a felek közötti egyeztetés vagy a gyors döntés a fontosabb. Ez utóbbira a megkérdezettek 50 százaléka, az egyeztetésen alapuló politizálásra 46 százaléka szavazott. A gyorsaság javára a kormánypárti szavazók körében a legnagyobb a különbség – 9 százalék –, míg az MSZP-szavazók között 10 százalékkal többen vannak a különböző felek közti egyeztetés támogatói.

A megosztó állítások sorában két, az igazságszolgáltatásra vonatkozó kérdés következik: a halálbüntetést a magyarok 54 százaléka tartaná helyesnek, miközben 44 százaléka nem támogatja, nem állítaná vissza (a kérdés teoretikus, hiszen Európai uniós tagállamként erre Magyarországon nincs is lehetőség).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: