hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Állam bácsi támogatására vágynak a magyarok
Balra át!

2018. 08. 23.
Talán meglepő, de hazánkban annak ellenére tölti egymást követő harmadik ciklusát egy jobboldali kormány, hogy a magyarok háromnegyede kifejezetten baloldali gazdaságpolitikát szeretne.

A magyar társadalom gazdaságpolitikai értékrendjében egyértelműen a baloldali álláspont a domináns, derül ki a Policy Solutions tanulmányából. A cég a piacgazdasághoz, az adózáshoz, az állam szerepéhez, a munka világához és a gazdasági egyenlőtlenségekhez való viszonyt vizsgálta úgy, hogy 14 állításról kért állásfoglalást a társadalom egészét reprezentáló ezer főtől. Az állítások:

– Akinek van megtakarítása, az nagyobb arányban fizessen adót, mint akinek nincsen megtakarítása.
– Akinek magasabb a fizetése, az a fizetése arányosabban nagyobb részét fizesse be adóként az államnak, mint akinek alacsonyabb a fizetése.
– Mindenkinek annyit ér a munkája, amennyi fizetést kap érte.
– Akkor igazán jó egy társadalomban élni, ha nincsenek jelentős különbségek gazdagok és szegények között.
– A magáncégek többet tesznek az emberekért, mint az állam.
– Aki szegény, az tehet is róla.
– Mivel a cégekben nem lehet megbízni, szükség van azok törvényi szabályozására.
– Amelyik kultúrház, művelődési ház állami támogatás nélkül nem tud megélni, azért nem kár, ha csődbe megy.
– Munka mindig van. Aki munkanélküli, az általában nem is akar dolgozni.
– Elfogadható, ha a fizetések között nagy különbségek vannak, mert ez nagyobb teljesítményre ösztönöz.
– A rosszabb helyzetben lévők társadalmi felemelkedését az államnak támogatnia kell.
– Adónkból biztosítani kell minden magyar állampolgárnak a jó minőségű állami egészségügyet.
– A világgazdaság jelenlegi rendszere a világ minden országának esélyt biztosít a felzárkózásra.
– Egy munkavállalónak akkor is legyen joga sztrájkolni, ha a sztrájkja miatt a lakosság többségének kényelmetlenséget okoz.
A felvetésekre két baloldali, két jobboldali és egy centrista válasz közül lehetett egyet megjelölni. A 14 állítás közül tízben a gazdaságpolitikai baloldal álláspontja kapott többséget, miközben a gazdaságpolitikai jobboldal csak négy kérdésben került fölénybe. A meglehetősen egyértelmű végeredményt tovább erősíti, hogy a baloldali többség többnyire fölényes, míg ott, ahol a jobboldali vélemény győzött, legfeljebb másfélszer annyi a piacpárti álláspont támogatója, mint a baloldalié. Nézzük a legérdekesebb állításokat!

Állam bácsi

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!