Kereső toggle

„Az eurózóna-projekt jelenlegi formájában nem működőképes”

Interjú Zsiday Viktor befektetésialap-kezelővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyetért azzal a miniszterelnöknek tulajdonított kötcsei előrejelzéssel, hogy európai pénzügyi válság van kibontakozóban?

– Sajnos vagy szerencsére, senki nem tudja, hogy jön-e valamiféle európai válság. Az valószínűleg kijelenthető, hogy az eurózóna-projekt jelenlegi formájában nem működőképes. Vagy fel kell adni a közös pénzt, vagy sokkal szorosabb integráció kell. Ennek híján ugyanis a rendszerbe vannak kódolva a válságok, de hogy mikor jönnek, azt nem lehet előre látni.

Orbán Viktor szerint hamarosan eltűnik az „olcsó pénz”. Ha így lesz, az milyen hatással lehet a magyar gazdaságra?

– Ez valószínűleg minden gazdaságra lassító hatással van. Ha megdrágul a pénz, tehát világszerte emelkednek a kamatok, akkor Magyarországnak két választása van: vagy mi is emeljük a kamatokat, ami lassítja a gazdaságunkat, vagy nem emelünk, ekkor viszont gyengülő forint és növekvő infláció lesz az eredmény. Véleményem szerint mi inkább a második megoldással fogunk próbálkozni.

Egyes elemzők az olasz pénzügyi, illetve bankválság kiterjedése kapcsán a 2008-as európai bankválság megismétlődésétől tartanak. Ön osztja ezt a félelmet?

– A következő válság nagy valószínűséggel nem a bankrendszerből jön. Az elmúlt évek szabályozási változásai ugyanis sokkal biztonságosabbá tették szinte az összes országban a bankokat. A problémákat sokkal inkább a korábbi jegybanki pénznyomtatás utáni kijózanodás okozhatja.

A hazai autógyártás a GDP 10 százalékát adja. Ön szerint mekkora lehet a csökkenés az amerikaiak által a járművekre kivetendő védővámok hatására? Lát fellegeket a magyar járműipar felett?  

– Az amerikai védővámok nem feltétlenül okoznak csökkenést, a kérdés ugyanis az, hogy a nagy nemzetközi autógyárak melyik országban csökkentik a termelést, ha arra lesz szükség. Szerintem mi jó helyzetben vagyunk: Magyarországon még mindig olcsó a munkaerő, és alacsonyak az adók, így nem feltétlenül járunk borzasztóan rosszul, de mivel itt egyedi döntésekről van szó, ezért nehéz ezt előre jelezni.

Orbán Viktor szerint fel kellene oldani az oroszok elleni szankciókat, mert Donald Trump protekcionista politikája és az orosz piacok kihasználatlansága egyidejűleg nehéz helyzetbe sodorja Magyarországot is. Ha mégsem vetnek véget az orosz embargónak, milyen menekülési útvonala marad hazánknak?   

– Magyarország Oroszországba irányuló exportja elhanyagolható nagyságú, ez nem fog minket kisegíteni semmiből. Magyarország kereskedelmileg teljes mértékben Európához, az EU-hoz kötött, az embargó feloldása nemcsak erkölcsileg nem elfogadható, de nem is segítene rajtunk nagyon.

Hogyan értékeli a legfrissebb 4,2–4,7 százalékos magyar GDP adatot?

– A hazai gazdaságot a belső fogyasztás húzza, és ha nincs külső sokk, akkor még 2–3 éven át erős bérnövekedés és gyors gazdasági növekedés lehet, de egyre komolyabb problémát okozhat az infláció.

Számít megszorításra az elkövetkezendő 1–2 évben?

– Nem. A hazai kormányzat a gazdasági növekedést fogja erőltetni bármi áron, emiatt nem várható megszorítás, csak végső esetben. Ehelyett sokkal inkább az inflációval és a deviza értékvesztésével operálhatnak.

Olvasson tovább: