Kereső toggle

Semjén: „a magzati korukat élő embertársaink a legkiszolgáltatottabb kisebbség”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hit gyülekezete teológiai főiskoláján tartott előadást Semjén Zsolt. Az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk előadásából, amelynek teljes, szerkesztett változatát az Új Exodus decemberi számában olvashatják el.

Semjén Zsolt történelmi pillanatnak nevezte látogatását, amelyről azt mondta: „Úgy vagyunk itt együtt, hogy egyikünk sem adott fel semmit, és kiderült, hogy az értékeink, a felfogásunk sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondoltuk volna.”

Előadásában az egyébként teológus és szociológus Semjén olyan témákat érintett, mint a nemzetállamok szuverenitása, alkotmányos önazonosságát érintő kihívások; az Európai Unió jövőjével és benne hazánk szerepével kapcsolatos aktuális kérdések; továbbá az állam és az egyház viszonya.

Evangélium és természetjog

„Az evangéliumnak az élet minden területén van relevanciája” – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: „Vannak olyan társadalmi berendezkedések, amelyek jobban megfelelnek az evangélium eszményének, mint más politikai felfogások.” Példaként a magzati élet védelméről szóló vitákat említette. Szerinte „világnézeti kérdés, kiállunk-e a leginkább jogfosztott és legkiszolgáltatottabb kisebbség, a magzati korukat élő embertársaink mellett”. Semjén Zsolt úgy látja: „A balliberális oldal jogpozitivista alapon közelíti meg a problémát, és ha egy törvény születésének eljárásjogi kritériumai teljesülnek, akkor az rendben van, még ha azt is tartalmazza, hogy a két hónaposnál fiatalabb magzati élet elpusztítható. Ezért próbáljuk mi, keresztények természetjogi alapon képviselni az igazságot, mert a természetjog még azok számára is elfogadható kell, hogy legyen, akik egyébként a kinyilatkoztatást valamilyen okból nem akarják figyelembe venni.” Eszerint a felfogás szerint, tette hozzá a miniszterelnök-helyettes, „a megfogant életet éppen azért illeti meg az élethez való jog, mert sem az életet, sem pedig a jogot nem a parlament adja, nem is az ENSZ, nem is az Európai Unió, hanem a Jóisten”. Hasonló a helyzet szerinte a házasság definíciójával, amely részint a Szentírásból, részint a természetjogból következően egy férfi és egy nő szövetsége. „Nem kívánunk beavatkozni az egynemű párok magánéletébe, de az ő párkapcsolatukat már csak azért sem hívhatjuk házasságnak, mert az egy megszentelt fogalom” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Európa önfeladásban

Semjén szerint Európa jelentős része ma önfeladásban van, ami több országban teret nyitott az iszlamizáció előtt. A jelenségben szerinte benne van „Európa bűne, végeredményben a mi bűnünk”, mivel Európa vezetői „feladták a keresztény hagyományokat, a keresztény értékrendet, a keresztény civilizációt, feladták a család védelmét, és a nemzeti szuverenitást is gyengítik”. „Ha nincs egy saját identitása Európának, legalább civilizációs értelemben, akkor persze hogy nem tud ellenállást kifejteni” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes, aki törvénytelennek, antidemokratikusnak és inkorrektnek nevezte Angela Merkel két évvel ezelőtti döntését, amellyel szerinte utat nyitott az Európába irányuló tömeges migrációnak.

A kormányfőhelyettes szerint ma már árnyaltabbak a frontvonalak a kontinensen, mint a hagyományos baloldal/jobboldal felosztás: inkább a föderalista és a szuverenista erők szembenállásáról beszélhetünk. Semjén Zsolt úgy látja: az európai polgárok döntő többsége nem akar Európai Egyesült Államokat, ezért ennek az aránynak a megváltoztatásához a föderalista irányzatnak szüksége van az európai kultúrkörön kívülről érkező, jellemzően muzulmán tömegek letelepítésére.

Olvasson tovább: