Kereső toggle

A tőzsdecápa és a kis hal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nekem egyáltalán nem tetszik, ha valaki hazám miniszterelnökét rágalmazza. Nemrég Soros György adott interjút a Financial Timesnak, amelyben nemes egyszerűséggel maffiavezérnek nevezte Orbán Viktort („Orbán az, aki átalakult az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé”). Tehát Orbán keresztapa lenne? Vannak gondok is, az biztos, a közpénzek körül sincs mindig minden teljesen rendben. De a maffia egy teljesen más kategória: a maffia tagjai bűnözők. Orbán Viktor és csapata meg nem bűnöző. Pont.

Furcsa egy jelenség ez. Egy tőzsdecápa támadást intéz egy kis hal ellen. Mert Orbán Soroshoz képest kis hal, erre jó, ha figyelünk. Rengeteg cikk és több könyv foglalkozik ellentmondásos tevékenységével. Egy-két részlet a Soros-sztoriból: „Soros ugyanis a hetvenes évektől kezdett bele kockázatitőke-üzleteibe; befektetői között nagy nevek találhatóak, többek között a Rothschildok és más gazdag európai családok. Soros legnagyobb pénzügyi műveletét a font megroppantása jelentette 1992-ben: az üzletember a font gyengülésére fogadott mintegy tízmilliárd dollár értékben. A kockázatos játék végére a font tényleg meggyengült, a dollárhoz képest 25 százalékot esett néhány hét alatt. Soros milliárdokat nyert az üzleten, sokan mások viszont megtakarításaik, házuk, nyugdíjuk elértéktelenedését érték meg. Soros később többször meglebegtette, hogy egyik vagy másik valuta túl van értékelve: 1998-ban e véleménye hangoztatásával sikerült a rubelt is bedöntenie. Az orosz valuta értéke néhány óra leforgása alatt 60 százalékkal esett.” (George Sorosról írt könyvet Andreas von Rétyi német újságíró. Hetek, 2017. április 7.)

Később Soros ugyanezt a tevékenységet politikai-közéleti téren folytatta. A lényeg az a liberális-globalista messianizmus, ami tevékenységét mozgatja. Létre akar hozni egy határok nélküli egységes világot, amely a modern liberalizmuson alapul. Leginkább egy olyat, ami neki kedvez. A kapitalizmus.hvg.hu írja: „Soros György mégis a spekuláció szabályozására hív fel. Képmutató? Igen.” (Gallai Tamás, 2017. június 9., kapitalizmus.hvg.hu) Gallai cikke pártolja a szabad spekulációt, és bírálja Sorost, amikor a többi spekulánst korlátozni akarja. Soros nyilván magának akar előnyöket biztosítani, ezért szeretné az ovis cápákat korlátozni. Sorosra jellemzőnek tűnik ez a kettős magatartás, emiatt elég nehéz is kiigazodni rajta. De nem lehetetlen.

Sokan azzal vádolják a Sorost kritizálókat, hogy minden rosszat egy emberre vezetnek vissza. A vádlók elfelejtkeznek róla, hogy a milliárdos kritikusai egyben egy nagyobb folyamat képviselőjének is tekintik Sorost, és mint ilyet bírálják. Egy több hatalmi központú, alapvetően hasonló célokat megvalósító csoport egyik vezető tagjáról fogalmazzák meg kifogásaikat azok, akiknek nem szimpatikus a tevékenysége.

Megegyezhetünk abban, hogy Soros György és az általa képviselt értékek tekintetében rengeteg a kérdőjel? Szerintem igen. Például az önálló Magyarországot szívesen letörölné a térképről. Karl Popper, a nyílt társadalom egyik eszmei atyja is úgy gondolta: „A nemzeti lét, a nemzeti állam elve egy nem alkalmazható mítosz csupán. Irracionális, romantikus és utópikus álom.” Popper pedig Sorosnak talán a legfontosabb eszmei mestere.

A tőzsdecápa nyugodt úszkálását eddig főleg csak a keleti vizeken zavarták. Erre most Nyugaton, saját otthoni öbleiben érte támadás: egy Orbán Viktor nevű halacska elkezdett vele szemben úszni. A kampány, amit ez a kis hal Soros (és az általa képviselt eszmék és csoportok) ellen folytat, hibáival együtt is elég tárgyilagos. De a cápa számára elég zavaró, ezért nagyon is szeretné annak irányítóját félreállítani az útból. A lényeg az, hogy a nagy hal meg akarja enni a kis halat, és a nagy halat nem Orbán Viktornak hívják. Magyarországról nézve, a közelség miatt Orbán nagyobbnak látszik talán, de a valóság más. Valójában Orbán a kis hal, és nem akarja, hogy megegye a nagy hal. A cápa meg szeretne végre nyugodtan úszkálni Nyugaton is. Ez a helyzet. Ki-ki eldöntheti, melyiküket támogatja.

Olvasson tovább: