Kereső toggle

Orbán Soros-maratonra készül

A tüntetések ellenére kitart a Fidesz CEU-ügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kisebbségben vannak a Fideszben azok, akik feleslegesnek vagy elhibázottnak tartják a CEU körüli konfliktust. Orbán Viktor verbális és metakommunikációja mindenki számára világossá teszi a pártban, hogy ebben az ügyben bizalmi kérdést jelentene bármilyen különutasság. A hivatalos belső álláspont szerint a tömegtüntetések ellenére kifejezetten jól alakulnak a dolgok a párt számára, mert Soros György népszerűtlensége a belső mérések szerint vetekszik Gyurcsányéval, éppen ezért az ellene folytatott küz­delem mozgósító erővel hathat a korrupciós ügyek miatt lanyhuló aktivitású Fidesz-bázisra.

A Fidesz vezérkarának, különösen Orbán Viktornak a stratégiája leginkább úgy érthető meg, ha átlátjuk, hogy a kormánypárt felső vezetésében minek tulajdonították a 2015-ös időközi választási vereséget. A 2014-es választáson óriási fölénnyel, a leadott szavazatok 47,15 százalékával mandátumot szerző Navracsics Tibor uniós biztosi kinevezése miatt kénytelen volt lemondani a képviselőségéről. Az új választáson a több ellenzéki párt által támogatott, sem politikai előélettel, sem jelentős pénzügyi támogatással nem rendelkező Kész Zoltán független jelölt győzött, aminek következtében a Fidesz elveszítette kétharmados többségét az Országgyűlésben.

Mivel nagy volt a tét, a Fidesz „letelepítette” az eddigi választások egyik csodafegyverének tartott, úgynevezett Kubatov-brigádot (Kubatov Gábor pártigazgató által vezetett mozgósító csoportot), de ők sem tudták megmozdítani a saját bázisukat. Hagyományosan jobboldalinak tartott városrészekben és településeken nagy számban maradtak otthon a jobboldali szavazók. Az egy évvel korábban Navracsics Tiborra szavazók jelentős része passzív maradt.

Orbán Viktor Kósa Lajosra és Németh Szilárdra bízta a CEU-ügy kommunikációját.
A Fidesz réme pedig a passzív jobboldali szavazó. Orbán az úgynevezett „centrális erőtér” pártstruktúrával arra hajt, hogy a Fidesznek mindig legyen 2-2,3 millió szavazója, míg az ellenzék két kisebb „szélsőséges” oldalra, az 1-1,5 milliós baloldalra (az MSZP-re és a DK-ra) és az 1 milliós radikális jobboldalra (Jobbikra) „oszoljon”. Így a többség minden esetben a Fideszé lesz, de ehhez az kell, hogy a kormánypárti szavazók ne maradjanak otthon.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  • A 7,2 milliós határ

    A kormány nemzetbiztonsági okokból tartja fontosnak a külföldről támogatott nem-kormányzati szervezetek (NGO-k) tevékenységének újraszabályozását. A bírálók szerint a tényleges nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szerveződések kiszűrésére ez a módszer teljesen alkalmatlan.
  • Gyorsított eljárás - Orbán Viktor és a CEU

    Még a Fidesz politikusait is meglepte, hogy a kormányfő bizalmi kérdésként kezelte a Közép-európai Egyetem (CEU) jelenlegi formában történő mű­kö­dését nehézzé tevő felsőoktatási törvény módosítását. Három magyarázatot hallottunk arra, hogy miről szól és miért volt sürgős ez az óriási politikai...