Kereső toggle

Brutális start

Gyakorlatilag megkezdődött a 2018-as választás kampánya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Brutális választási kampányra számít Semjén Zsolt, derül ki a miniszterelnök-helyettes minapi, a Magyar Időknek adott interjújából. Semjén azt is elmondta, szerinte ősztől fog bedurvulni, „extatikussá” válni a kampány, mégpedig a tehetetlen ellenzék dühe miatt. Lehet, hogy Semjén tévedett, legalábbis a kezdési időpont tekintetében, ugyanis a hét vége óta meglehetősen felpörögtek az események és az indulatok is. A két póluson jelenleg a kormány, illetve a Jobbik és a Simicska-család alkotta egység áll, a baloldali ellenzék most halkabb.

Pénteken kerültek utcára a Jobbik óriásplakátjai, a „Ti dolgoztok – ők lopnak” üzenettel. A második tagmondat jelentését Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád arcképe segít értelmezni, a hangulatot pedig az „ezért alacsonyak a nyugdíjak” magyarázó szöveg fokozza. A Jobbik Simicska Lajos plakáthelyein kampányol, ami tovább erősíti a Fidesz egykori pénztárnoka és a radikális párt összefogásáról szóló vélelmeket. Amit természetesen a két Simicska – Lajos és fia, Ádám – nyilatkozatai sem árnyalnak, sőt: Simicska Ádám nemrégiben kijelentette, hogy a Jobbik kétharmados győzelmére számít jövőre, Simicska Lajos pedig azt mondta, minden szimpátiája a Jobbiké, amelynek egyedüliként van esélye a Fidesz legyőzésére. 

A Fideszben meglehetősen kiakadtak a „Ti dolgoztok – ők lopnak” plakátokon. Az atv.hu úgy értesült, hamarosan ellenplakátkampánnyal felelnek, melyen Simicska Lajos mint bábjátékos, Vona Gábor Jobbik elnök mint marionettfigura fog szerepelni. Emellett azonban – legalábbis Simicskáék állítása szerint – pszichológiai hadviselés is kezdődött a nagyvállalkozó ellen: Veszprém megyei családi háza környékét lesifotósok lepték el a hét végén, akik állítólag Simicska két kiskorú gyermekét is zaklatták. Bátyjuk, Simicska Ádám vasárnap este több Facebook-posztban is ezt állította, és először Győri Tibor üzletembert, Habony Árpád üzlettársát fenyegette meg, majd apja üzenetét tolmácsolva azt írta: ha a „Habony-média” nem száll le a gyerekekről, „ki lesznek belezve”. Újabb bejegyzését már a miniszterelnöknek – „Viktor!” – címezte az ifjabb Simicska, és félreérthetetlen utalásokat tett arra, hogy kínos információkkal rendelkeznek Orbán Viktor családjáról.

A miniszterelnök másnap sajtófőnökén keresztül annyit üzent, hogy nem kíván reagálni a fenyegetőzésre. A Hetek ugyanakkor kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy a miniszterelnököt kifejezetten irritálja egykori barátja fenyegetőzése, és családja megtámadását egyfajta vörös vonal átlépésének tekintené.

Simicska Ádám ezt követően újabb posztot tett ki FB-oldalára, melyen egy Orbán Viktor által dedikált könyv szerepel, a miniszterelnök jókívánságaival. A dokumentum önmagában egyáltalán nem hírértékű, a hozzá fűzött szöveg azonban annak tűnik: „Kedves Viktor! Elkezdtük idehaza leporolni a régi közös emlékeket. Mi akadt a kezembe? Nekem dedikált könyved ezzel a személyes üzeneteddel: »mert mi nem vagyunk a meghátrálás emberei«. – Tudod jól, mi sem.” Az „elkezdtük leporolni a közös emlékeket” újabb egyértelmű fenyegetés, ráadásul Simicska posztjaira most már szinte naponta hívja fel a nagyobb portálok figyelmét a Simicska-féle Közgép kommunikációs vezetője, amiből úgy tűnik, mostantól az ifjabbik Simicska közösségi oldala tekinthető a család szócsövének.  

Közben Simicska Lajos sem tétlenkedik, hétfőn a 24.hu-nak adott interjúban azt állította, azért szakított Orbánnal 2014-ben, mert a miniszterelnök a győztes választás után közölte vele, hogy ha Simicska nem hajlandó, majd a Roszatom megveszi az RTL Klubot, amit aztán ő bezár. Hogy a történetnek mennyi a valóságalapja, az nem tudható, de tény, hogy Simicska egyik embere már jóval a 2015 februári G-nap előtt azt terjesztette újságírók között, hogy Simicska két dolog miatt különbözött össze Orbán Viktorral: a sajtószabadság korlátozásának terve, és az oroszokkal való kapcsolat szorosabbra fűzése miatt.

Mindeközben Simicska sem nyugodt, legalábbis erre utalnak azok a mendemondák, melyek szerint két olyan többórás videofelvételt is biztonságba helyezett, melyek „életbiztosításként” funkcionálnak.

A kormányoldal nyugtalanságát viszont – egyebek mellett – két egybecsengő cikk mutatja: az egyik arról szól, hogy Pintér Sándorral kapcsolatos hazug, lejárató dokumentumokat akartak külföldre csempészni. A másik, amely lapzártánkkor jelent meg a kormányközeli Magyar Időkben, azt állítja, hogy a Gyurcsány-kormány idején Orbán Viktorról, Kövér Lászlóról illetve Orbán Ráhelről gyűjtött titkosszolgálati információkat akarnak megjelentetni a közeljövőben. A cikk összemossa Simicskát, Gyurcsányt, a Jobbikot, különböző külföldi szolgálatokat. Az írás mindenesetre azt sugallja, hogy a kormányoldalon tudhatnak valamiről, amitől tartanak, és azt akarják megelőzni a „mi előre szóltunk, hogy hazudni fognak” elővágással.

Hogy valóban van-e bármilyen terhelő dokumentuma Simicskának a miniszterelnökről, arról megoszlanak a vélemények: az egyik uralkodó nézet szerint nincs, hiszen, ha lenne, már kijátszotta volna azokat, ám a G-nap óta eltelt két évben erre nem került sor, csupán célozgatások történtek, miközben Simicska sorra szenvedte el a pofonokat földügyekben, közbeszerzésekben, a médiabirodalmában stb. Ugyanakkor többen – így a Jobbik-ügyekben is jól értesült Török Gábor elemző – úgy vélik, Simicska úgy akarja időzíteni a miniszterelnök elleni fő támadást, hogy már ne legyen idő a károk helyreállítására a választásig.

Mindeközben a Jobbik nemcsak a Fidesz ellen küzd, hanem saját hitelességi deficitjével is. Néhány éve ugyanis Vona Gábor még börtönnel fenyegette Simicska Lajost, azt állítva, hogy az oligarchától Orbán Viktor is fél, és így a Jobbik az egyetlen, amelyik hatalomra jutva elszámoltatja a milliárdost. Ebből a helyzetből pedig nem egyszerű arcvesztés nélkül odáig eljutni, hogy Simicska Lajos támogatását bírják – még akkor is, ha mindkét fél cáfolná, hogy formális szövetség jött volna létre kettejük között. Mirkóczki Ádám az ATV Startban adott esetben lehetségesnek nevezte, hogy szükség esetén a Jobbik „elszámoltatja” Mészáros Lőrinc mellett Simicska Lajost is. Attól ugyanakkor tartózkodott, hogy Mészároshoz hasonlóan azt állítsa Simicskáról, hogy „lop”.

Olvasson tovább: