Kereső toggle

Látványos Orbán–Botka kézfogás

50–70 milliárd forintos fejlesztési csomagban állapodott meg a miniszterelnök és a polgármester

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Különösebb meglepetések nélkül zajlott le Orbán Viktor szegedi látogatása, amely a várakozásoknak megfelelően a Tisza-parti város fejlesztéséről szólt, nem pedig az országos politikáról. Bár a sajtótájékoztató alapján konstruktív és egyáltalán nem konfrontatív megbeszélés képe bontakozott ki, egyes elemzők szerint a szegedi polgármester számára volt nagyobb hozadéka a találkozónak. Az igazi nyertesek azonban a szegediek lehetnek majd, különösen akkor, ha a beígért fejlesztések valóban elkészülnek a következő években.

A miniszterelnök a Modern Városok Program keretében érkezett Szegedre, a 2015 tavaszán indult, megyei jogú városokat érintő körút 20. állomásaként. Hogy a találkozó hangvétele inkább lesz együttműködő, mint konfrontatív, azt az előzetes hírekből is sejteni lehetett. Botka László sokkal intelligensebb politikus annál, hogy házigazdaként „nekiugorjon” a sokmilliárdos fejlesztési csomaggal érkező miniszterelnöknek. És Orbán Viktornak sem volt érdeke „beleszállni” a számos jobboldali városlakó előtt is elismert polgármesterbe – egyébként is úgy tűnik, az országos politikában a kormányfő mostanában több figyelmet szentel a Jobbiknak és Vona Gábornak, mint a választási együttműködés kialakításán bajlódó baloldali pártoknak.

Ami a találkozót illeti, a kétórás megbeszélés utáni sajtótájékoztatón mindkét fél eredményesnek minősítette a tárgyalásokat, amelynek tartalmát az ilyenkor szokásos menetrendnek megfelelően írásos megállapodásban rögzítették. A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató egyébként több mint fél órás késéssel kezdődött, az érdeklődő újságírók addigra teljesen megtöltötték a Városháza rendezvénytermét. Túlzás nélkül állítható: régen látott médiaérdeklődés övezte az eseményt, ahol a helyieken kívül szinte az összes országos médium képviseltette magát. Köszönhetően talán annak is, hogy híre ment: tetszés szerinti témákban lehet kérdéseket intézni a politikusokhoz.

A sajtótájékoztatón Botka László polgármester kiemelte, hogy Szeged az elmúlt évtizedben a békés, dinamikus fejlődéséről volt híres. Az elmúlt hétéves uniós ciklusban egymilliárd euró fejlesztési forrás érkezett a városba, a legtöbb a magyarországi városok között. Mint mondta, jelenleg is 104 fejlesztési projekt zajlik a városban, ezeknek a beruházásoknak a forrása az a 34 milliárd forint, amelyet az Európai Unió már megítélt Szeged számára. A polgármester elmondta: a megbeszélésen további 19 projektről folytatott tárgyalásokat a miniszterelnökkel. Hozzátette, ezek a fejlesztések nem csak Szeged érdekét szolgálják, megvalósulásuk erősíti a régió versenyképességét is.

A polgármester a projektek közül kettőt emelt ki: az egyik a 40 milliárd forintból felépülő harmadik Tisza-híd, amely Makó és Temesvár felé biztosít majd közúti és vasúti összeköttetést; a másik fejlesztés pedig a Lézerközponthoz kötődő tudományos ipari park kialakítása, amelynek szintén jelentős munkahelyteremtő és gazdaságfejlesztő hatása lesz majd. Botka László kiemelte: a legfrissebb adatok alapján Szegeden a munkanélküliség 2,8 százalékos, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt években több mint 3300 új munkahely létesült a városban, ebből 2800 az IT-szektorban.

Orbán Viktor elmondta: fontosnak tartja, hogy a főváros mellett a regionális központok is fejlődjenek, amelyek között gazdag történelmi múltjának, fekvésének és szellemi erejének köszönhetően ott van Szeged is. A miniszterelnök is jó néhány fejlesztési tervről számolt be, amelyek közül ezúttal csak kettőt emelünk ki: az egyik a Szeged és Debrecen közötti M47-es autópálya építésének megkezdése; a másik pedig a szegedi elektromos tömegközlekedés fejlesztése. Mint mondta, az országban Szeged lehet az első város, ahol a tömegközlekedést száz százalékban elektromos meghajtású járművekkel – trolibuszokkal és villamosokkal – oldják meg. Ezenkívül sportuszoda, sportcsarnok, atlétikai stadion építése, valamint a buszállomás áthelyezése és számos egyéb városrehabilitációs projekt is szerepel a rövid- és középtávú tervek között.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy kormányok, politikai széljárások jönnek-mennek, a haza és benne Szeged azonban „örökkévaló” kategória, amely még az ellentétes oldalon álló politikusoktól is együttműködést, partnerséget követel meg. Arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy az aláírt megállapodás ellenére a fejlesztési tervek meghiúsuljanak, azt válaszolta, sok meglévő és vélt hibája ellenére egy dologgal biztosan nem vádolható: hogy ne tartana ki akár a végletekig is elképzelései mellett. A miniszterelnök egy kérdésre válaszolva a szegedi fejlesztési csomagot minimum 50 milliárd forintban határozta meg, az összeg azonban véleménye szerint a 70 milliárd forintot is elérheti.

Ezzel a Modern Városok Program keretében kiajánlott fejlesztési források összege a portfolio.hu összeállítása szerint mostanra meghaladja a 2500 milliárd forintot. A miniszterelnöki körút várhatóan tavaszig befejeződik, így a még kimaradt városokra – Salgótarjánra, Győrre, Hódmezővásárhelyre – is sor kerülhet.

Olvasson tovább: