hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Látványos Orbán–Botka kézfogás
50–70 milliárd forintos fejlesztési csomagban állapodott meg a miniszterelnök és a polgármester

2017. 02. 02.
Különösebb meglepetések nélkül zajlott le Orbán Viktor szegedi látogatása, amely a várakozásoknak megfelelően a Tisza-parti város fejlesztéséről szólt, nem pedig az országos politikáról. Bár a sajtótájékoztató alapján konstruktív és egyáltalán nem konfrontatív megbeszélés képe bontakozott ki, egyes elemzők szerint a szegedi polgármester számára volt nagyobb hozadéka a találkozónak. Az igazi nyertesek azonban a szegediek lehetnek majd, különösen akkor, ha a beígért fejlesztések valóban elkészülnek a következő években.

A miniszterelnök a Modern Városok Program keretében érkezett Szegedre, a 2015 tavaszán indult, megyei jogú városokat érintő körút 20. állomásaként. Hogy a találkozó hangvétele inkább lesz együttműködő, mint konfrontatív, azt az előzetes hírekből is sejteni lehetett. Botka László sokkal intelligensebb politikus annál, hogy házi­gazdaként „nekiugorjon” a sokmilliárdos fejlesztési csomaggal érkező miniszterelnöknek. És Orbán Viktornak sem volt érdeke „beleszállni” a számos jobboldali városlakó előtt is elismert polgármesterbe – egyébként is úgy tűnik, az országos politikában a kormányfő mostanában több figyelmet szentel a Jobbiknak és Vona Gábornak, mint a választási együttműködés kialakításán bajlódó baloldali pártoknak.

Ami a találkozót illeti, a kétórás megbeszélés utáni sajtótájékoztatón mindkét fél eredményesnek minősítette a tárgyalásokat, amelynek tartalmát az ilyenkor szokásos menetrendnek megfelelően írásos megállapodásban rögzítették. A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató egyébként több mint fél órás késéssel kezdődött, az érdeklődő újságírók addigra teljesen megtöltötték a Városháza rendezvénytermét. Túlzás nélkül állítható: régen látott médiaérdeklődés övezte az eseményt, ahol a helyieken kívül szinte az összes országos médium képviseltette magát. Köszönhetően talán annak is, hogy híre ment: tetszés szerinti témákban lehet kérdéseket intézni a politikusokhoz.

A sajtótájékoztatón Botka László polgármester kiemelte, hogy Szeged az elmúlt évtizedben a békés, dinamikus fejlődéséről volt híres. Az elmúlt hétéves uniós ciklusban egymilliárd euró fejlesztési forrás érkezett a városba, a legtöbb a magyarországi városok között. Mint mondta, jelenleg is 104 fejlesztési projekt zajlik a városban, ezeknek a beruházásoknak a forrása az a 34 milliárd forint, amelyet az Európai Unió már megítélt Szeged számára. A polgármester elmondta: a megbeszélésen további 19 projektről folytatott tárgyalásokat a miniszterelnökkel. Hozzátette, ezek a fejlesztések nem csak Szeged érdekét szolgálják, megvalósulásuk erősíti a régió versenyképességét is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!