Kereső toggle

Orbán–Simicska: utolsó menet?

Durva átrendeződés a médiapiacon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mint ismert, az eddigi kiadó, a Mediaworks szombattól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását. A kiadó hivatalos álláspontja szerint az intézkedés a lap új koncepciójának kialakításáig szól, de az azóta eltelt napok tükrében alighanem igaza lesz Pető Péter főszerkesztő-helyettesnek, aki szerint Népszabadság néven nem jelenik meg többet lap Magyarországon.

A Népszabadság a kiadás felfüggesztése előtti utolsó teljes félévben valamivel több mint 37 ezer példányban jelent meg. Ez a 2006-os év hasonló időszakának több mint 151 ezres példányszámához képest elképesztő csökkenés, ugyanakkor az is tény: a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Magyar Nemzet példányszáma ugyanebben az időszakban 72 ezerről 17 ezerre csökkent – a Népszabadság példányszámának drámai csökkenése ellenére a legnagyobb magyar politikai napilap maradt Magyarországon.

Az ATV augusztus végén több, egymástól független iparági forrásból is úgy értesült, hogy a Duna Aszfalt érdekeltségébe kerülhet a Pannon Lapok Társasága (PLT) és a több napilapot, köztük a Népszabadságot is kiadó médiavállalat. Hogy az adásvétel végül létrejön-e, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre az esetleges vevő minden bizonnyal a Népszabadság nélkül veheti át a Mediaworks portfólióját.

Ám a Népszabadság megszüntetése nem az első és az utolsó drasztikus változás idén a hazai médiapiacon. Májusban botrányos körülmények között robbant szét a VS.hu szerkesztősége, majd nyár elején megszűnt a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó, mindaddig monopolhelyzetű ingyenes napilap, a Metropol, helyét a Habony Árpádhoz kötődő Lokál című napilap vette át. Novemberben lejár a szintén a Simicska-érdekkörhöz tartozó, évek óta szintén monopolhelyzetű országos kereskedelmi rádió, a Class FM koncessziója; az adó, amely 2009-ben az azóta csődbe ment, MSZP-közelinek mondott érdekcsoportok által fenntartott Neo FM-mel együtt szorította ki a piacról a Sláger és a Danubius Rádiót, november 19-én elhallgat.

Szintén érdekes kérdés, hogy mit tesz legfontosabb médiaérdekeltségével, az Indexszel a Mediaworks tulajdonosának, a Vienna Capital Partners (VCP) üzlettársa, az FHB többségi tulajdonosa, Spéder Zoltán. A Simicska Lajos környezetéből a Magyar Nemzeten keresztül kiszivárogtatott információk szerint a Fidesz Orbán Viktorral szembekerült egykori pénztárnoka mindent megtesz, hogy az Index ne kerüljön a Fidesz jelenlegi holdudvarának irányítása alá. (A másik nagy hírportál, az Origo két évvel ezelőtt már irányt váltott.) A Népszabadság esetéből kiindulva azonban egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen, akár Fidesz-közeli érdekcsoport megvenné és „áthangolná” az egyáltalán nem Fidesz-kompatibilis brand alatt futó terméket.

Simicska, aki az idén az ingyenes napilapok piacáról és az országos kereskedelmi rádiózásból is kiszorult, a hírek szerint a szocialista politikusok „levadászására” szakosodott egykori Célpont újraindításával vágna vissza Orbánnak. A Joga van tudni című műsor a Fidesz egykori és mai ügyeinek feltérképezésével mérne csapást a kormánypártra és annak vezérkarára. Lapzártánkkor Simicska médiumai (két éve még elképzelhetetlen módon) publikálási lehetőséget ajánlottak fel a Népszabadság (egykori) újságíróinak.

Olvasson tovább: